Washington beavatkozik a bolgár kormányalakításba?

Rumen Radev bolgár államfő kormányalakítási megbízást ad ma a Bolgár Szocialista Párt elnökének, Kornelia Ninovának, aki kifejezte készségét a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. A tárgyalásokra azonban árnyékot vet, hogy úgy tűnik, a színfalak mögött az oroszellenes kormány megalakításában érdekelt amerikai külügyminisztérium mozgatja a szálakat.

2022. 07. 18. 9:20
PETKOV, Kiril
Szófia, 2022. június 22. Kiril Petkov bolgár miniszterelnök a kisebbségi kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági szavazás után a szófiai parlamentben 2022. június 22-én. A bizalmatlansági indítványt 123 képviselõ támogatta 116 ellenében a 240 fõs törvényhozásban. A kormányválságot az idézte elõ, hogy június 8-án a koalícióból kilépett a Van Ilyen Nép (ITN) párt a pótköltségvetés, illetve a szomszédos Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdése körül kialakult viták miatt. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hónap végén az ellenzék bizalmi szavazáson buktatta meg a bolgár kormánykoalíciót, azóta folynak a próbálkozások új kormány felállítására a jelenlegi parlamenti viszonyok között. Mivel a legnagyobb kormánypárt, a protestpártként tavaly megalakult Folytatjuk a változást (PP) sikertelenül próbálkozott a kormányalakítással, és a legnagyobb ellenzéki alakulat, a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pedig azonnal visszaadta az államelnöknek a megbízatást, Rumen Radev államfő ma a második legnagyobb kormánypárti erőnek, a szocialistáknak adja a kabinetalakítás lehetőségét.

Amennyiben ők sem járnak sikerrel, az államfő feloszlatja a parlamentet és két hónapon belül előre hozott választásokat ír ki. Ez lenne a negyedik parlamenti választás mintegy másfél éven belül.

Az első kettőt követően egyik pártnak sem sikerült többséget alkotnia, a tavaly novemberi harmadik után pedig törékeny négypárti koalíció jött létre, amely idén júniusban három tagúra csökkent és ezáltal kisebbségbe került. A közvélemény-kutatások szerint, ha most lennének a választások, a GERB 22,2 százalékos eredményt érne el, a PP 21,5, a Szocialista Párt 11,6 százalékot. Vélhetőleg újra patthelyzet alakulna ki.

Az amerikai kormányzat elkerülné az új választások kiírását, nehogy az eddigi keményvonalas oroszellenes politikai irányvonal felpuhuljon.

A napokban az amerikai külügyminisztérium a kormányalakítási párbeszédet szorgalmazta. Ned Price szóvivő szerint „a kormányalakítás nyilvánvalóan belpolitikai kérdés, de mi mindig a párbeszéd mellett vagyunk”. Price rámutatott, hogy „a következő hónapokban Bulgáriának továbbra is számos olyan kihívással kell megküzdenie, amelyek Oroszország ukrajnai háborúja miatt egyre nagyobbak”. Felsorolta azokat a területeket, amelyek Washington figyelmének is a középpontjában állnak: Bulgária helyreállítási tervének jogszabályi keretei, az eurózónához való csatlakozási tervek, a fegyveres erők modernizálása, az energiabiztonság további erősítése és a jogállam kérdése Bulgáriában.

Az amerikai célkitűzések érdekében a szófiai amerikai nagykövet, Herro Mustafa múlt pénteken reggelire hívta meg a PP, a GERB, a szocialisták és a kormánypárti Demokratikus Bulgária egy-egy vezető politikusát, ám nem a pártvezetőket, hanem azokat, akiknek a részvételére számítanának a következő kormányban.

Sajtóértesülések szerint a nagykövetnél tartott reggeli célja az volt, hogy egy széles összefogású új, euroatlanti elkötelezettségű kormány felállításáról tárgyaljanak, amelyből kimaradnának a jelenlegi párvezetők,

avagy Kiril Petkov miniszterelnök és helyettese, Aszen Vaszilev, Kornelia Ninova, a szocialisták elnöke, illetve Bojko Boriszov volt miniszterelnök, az ellenzéki GERB vezére. A találkozón a PP képviseletében résztvevő Kalojan Ikonomov a reggeliről állítólag nem is értesítette előre pártjának két vezetőjét. – Kívülről arra akarnak rávenni bennünket, hogy közösen az ellenzéki GERB-bel euroatlanti irányba haladjunk, de ez nem fog összejönni. Nem fogadunk el utasításokat követségektől, bármilyenek is legyenek azok – háborgott Aszen Vaszilev. Sajtóértesülések szerint Kiril Petkov is dühös volt amiatt, hogy a háta mögött szervezkedik az amerikai nagykövetség. A szocialista Kornelia Ninova is a médiából értesült, hogy helyette Krisztián Vigenin vett részt a reggelin.

 

Borítókép: Kiril Petkov bolgár miniszterelnök a szófiai parlamentben 2022. június 22-én (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.