időjárás 18°C Aurél 2022. október 5.
logo

A migrációs teher nagy részét Ciprus viseli

Kottász Zoltán
2022.08.16. 16:38
A migrációs teher nagy részét Ciprus viseli

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex múlt pénteki jelentése szerint rendületlenül özönlenek az illegális migránsok Európába, január és július között 86 százalékkal érkeztek többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Idén különlegesen nagy terhet kell elviselnie Ciprusnak, amely korábban nem tartozott a legkedveltebb célországok közé.

Az idén az Európai Unióba jutott 156 ezer migráns közül 22 ezren érkeztek a Földközi-tenger keleti részén – ez több mint kétszerese a tavalyi adatnak –, ennek mintegy fele Cipruson kötött ki, és ez szintén duplája a korábbi számnak. A bevándorlók többsége szír, nigériai és kongói állampolgár. Az Európai Unió statisztikái szerint

 

a 27 tagország közül Cipruson messze a legnagyobb a menedékkérők évi száma a lakosságszámhoz viszonyítva.

 

Idén több mint tizenháromezren nyújtottak be menedékkérelmet a szigetországban. Az állandó lakhely nélküli bevándorlók a sziget déli felét elfoglaló Ciprusi Köztársaság lakosságának mintegy négy százalékát teszik ki. A biztonságos származási országokból érkezőket – például a bangladesi állampolgárokat – rendkívül nehéz kitoloncolni, mert a menedékkérelmi eljárás akár öt-hét évet vehet igénybe.

A nicosiai hatóságok szerint a legtöbb menekültet embercsempészek hajón szállítják az ország törökök lakta és a török hadsereg által megszállt északi felébe, ahonnan a sziget két részét elválasztó demarkációs vonal gyengén őrzött szakaszain jutnak át a Ciprusi Köztársaságba. A migránsok mintegy kilencven százaléka ezen a szárazföldi útvonalon érkezik a Ciprusi Köztársaságba, tíz százalékuk pedig tengeri útvonalon, Törökország és Libanon irányából.

Szakértők részben azzal magyarázzák a Ciprusba irányuló migráció felerősödését, hogy Görögországban – ahova a migrációs válság kezdetekor évente több százezer bevándorló özönlött – 2019-ben jobboldali kormány lépett hivatalba, amely keményen lép fel az illegális migráció ellen. Másrészt

 

Nicosia és Athén is azzal vádolja Ankarát, hogy szándékosan árasztja el migránsokkal a szomszédos országokat,

 

 de legalábbis nem tesz megfelelő lépéseket a bevándorlók megfékezésére. – A török ciprióta kormánynak is ki kell vennie a részét a migráció megfékezésében – nyilatkozta Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős alelnöke, amikor júniusban Nicosiába látogatott.

A sziget északi kormánya visszautasította a vádakat, mondván, Görögország és a Ciprusi Köztársaság így akarja elterelni a figyelmet arról, hogy embertelen menekültügyi politikájuk bevándorlók halálához is vezetett korábban. Athént azzal vádolták meg emberjogi szervezetek és uniós politikusok, hogy – a Frontex közreműködésével – jogtalanul toloncolt ki, tett tengerre már partot ért migránsokat az uniós külső határokon.

A bevándorlási hullám felkészületlenül érte Ciprust, amely az EU-tól kért és kapott segítséget a határvédelem megerősítésére, egyes szakaszokon szögesdrótkerítések felállítására és befogadóközpontok bővítésére, újak építésére.

 

Borítókép: Szíriai bevándorlók egy befogadóközpontban Cipruson. (Fotó: AFP/Christina Assi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.