Csapás helyett hadgyakorlattal felel Kína az amerikaiaknak

Nancy Pelosi demokrata házelnök tajvani látogatása miatt sokan már háborútól tartottak.

Magyar Nemzet
2022. 08. 02. 20:46
VU, Joseph; PELOSI, Nancy
Tajpej, 2022. augusztus 2. A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen Joseph Vu tajvani külügyminiszter (b) üdvözli Nancy Pelosit, az amerikai képviselõház elnökét (k) a tajpeji Szungsan repülõtéren 2022. augusztus 2-án. A Peking azonnali bírálatát kiváltó látogatással Pelosi 25 év óta az elsõ amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott. MTI/EPA/Tajvani külügyminisztérium Fotó: Tajvani külügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne játsszon a tűzzel! – figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai államfő vasárnap Joe Biden amerikai elnököt telefonbeszélgetésük során Tajvannal kapcsolatban, miután Nancy Pelosi demokrata házelnök bejelentette, ázsiai körútjának egyik állomásaként a szigetet is útba ejti. Peking többször világossá tette, hogy a lépésért az „Egyesült Államoknak viselnie kell majd a következményeket”, és egy célzott katonai csapás lehetőségét sem zárták ki Tajvan ellen. Sőt, még olyan meglehetősen vad elméletek is szárnyra kaptak, hogy a kínaiak esetleg az amerikai politikus repülőgépét is lelőnék. A 82 esztendős Nancy Pelosi a fenyegetések ellenére kedd este mégis leszállt Tajvanon.

Ezután nem késlekedett Peking nyilatkozata, mint írták, ez „súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai–amerikai kapcsolatoknak”. A katonai válaszlépések viszont, minden rémforgatókönyv ellenére, úgy tűnik, elmaradtak:

  • Állítólag kínai Szu–35-ös vadászbombázók húztak át a Tajvani-szoros fölött.
  • A kínai hadsereget a legmagasabb készültségbe helyezték.
  • Bejelentettek egy különböző haderőnemek részvételével indítandó hadgyakorlatot Tajvan körzetében. A tájékoztatás szerint a légierő és a haditengerészet bevonásával zajló manőveren éles lövéseket fognak leadni a szorosban, és hagyományos rakétákkal tartanak tesztindításokat a Kína által saját területének vallott szigettől keletre.
  • Gazdasági szankcióként felfüggesztették a kereskedelmet tajvani kekszgyártókkal, ami a BBC szerint a kétoldalú kereskedelem jelentős részét teszi ki.

A hírekre reagált Tajvan is, úgy vélték, Peking a manőverekkel meg akarja félemlíteni a sziget társadalmát. Hozzátették, hogy Tajvan fegyveres erői magasabb készültséget rendeltek el, de a lakosoknak nincs miért aggódniuk.

Már csak azért sem, mert az Egyesült Államok hetedik flottája időközben a Twitteren közölte, hogy 

a július eleje óta a térségben tartózkodó Ronald Reagan repülőgép-hordozó jelenleg délre hajózik Tajvantól, a Fülöp-szigeteknél. 

Az amerikai haditengerészet által közzétett felvételeken a Ronald Reagant lehetett látni a Carl Brashear ellátóhajó oldalán. Ezenfelül az amerikai tengerészgyalogság Tripoli nevű hajója is a térségben tartózkodik Tajvantól keletre. A Pentagon tagadta, hogy a hadihajók jelenléte a térségben összefüggésben állna Pelosi látogatásával.

Ez a mostani helyzet azért veszélyes, mert bele lehet a kínaiakat kényszeríteni olyasmibe, amikor egy kínai vezető azt mondhatja, nem fogjuk elengedni a tajvani ügyet, és ekkor tényleg nem kizárt egy összecsapás Tajvan ürügyén

– értékelte az eszkaláció esélyeit az Index megkeresésére Salát Gergely Kína-szakértő. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója egyúttal azt is egyértelművé tette, a kialakult feszült helyzetért teljes egészében az amerikaiak a felelősek.

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő a Mandineren pedig arra mutatott rá: 

a fősodratú sajtóban Kína tajvani partraszállását vizionálják – pedig egy ilyen hadművelet sikerének esélye szinte egyenlő a nullával.

Az MTI emlékeztetett: bár Washington hivatalosan nem ismerte el Tajvant, a sziget egyik legnagyobb fegyverszállítójának számít, Biden hivatalba lépése óta az amerikai védelmi minisztérium már három, Tajpejbe küldendő fegyvereladást hagyott jóvá, legutóbb áprilisban. 

A szigetet idén több amerikai politikus is felkereste, és Biden korábban jelezte, hogy az Egyesült Államok kínai támadás esetén kész katonailag is beavatkozni Tajvan védelmében.

Tajvani AAV7-es kétéltű támadó harcjárművekből partra szálló katonák az évenkénti Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Pingtungban 2022. július 28-án.Fotó: Ritchie B. Tongo

Borítókép: A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen Joseph Vu tajvani külügyminiszter (b) üdvözli Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét (k) a tajpeji Szungsan repülőtéren 2022. augusztus 2-án. (Fotó: MTI/EPA/Tajvani külügyminisztérium)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.