Lapozó: Titkos NATO-tárgyalást tervez Svédország Törökországgal

A dráguló háztartási áramszámlák vethetnek véget a home office korszakának · Tarthatatlanná vált a délolasz partok megszállása · Jókora bírságot kapnak a járó motorral várakozó autósok egy francia városban · Titkos NATO-tárgyalást tervez Svédország Törökországgal · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 08. 19. 14:15
Erdogan discusses Sweden's NATO memebership with Swedish Prime Minister Magdalena Andersson
epa10038698 Swedish Prime Minister Magdalena Andersson and Turkish President Recep Tayyip Erdogan shake hands after talks on Sweden's and Finland's NATO application ahead of NATO summit, in Madrid, Spain, 28 June 2022. EPA/Henrik Montgomery/TT SWEDEN OUT Fotó: Henrik Montgomery/TT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dráguló háztartási áramszámlák vethetnek véget a home office korszakának

A szolgáltatások fogyasztói árának összehasonlításával foglalkozó brit cég, az Uswitch elemzése szerint egy brit alkalmazott a téli hónapokban akár 60 eurót (hozzávetőleg 24 ezer forintnak megfelelő összeget) is megtakaríthat hetente, ha az irodában végzi el munkáját az otthona helyett. A távmunka kiiktatásával ugyanis hétköznap 75 százalékkal csökkentheti a gázfogyasztását, és 25 százalékkal mérsékelheti az áramhasználatot. Hasonló következtetésre jutott a belga energiaszabályozó hatóság is, amelynek adatai szerint egy átlagos belga család, amely földgázzal fűt és főz, évente 3791 eurót (1,5 millió forintot) költ – a jelenlegi árakon – a gázszámlára. Az energiafelhasználás a téli hónapokban a legintenzívebb, ezért decemberben az éves földgázfogyasztás 17,1 százalékát, januárban 18,4 százalékát, februárban pedig 15,3 százalékát kell kifizetniük a háztartásoknak. Ha ezekben a hónapokban a belgák teljes munkaidőben a munkahelyükön dolgoznak otthonaik helyett, akkor januárban csaknem 700 euróval (283 ezer forinttal) csökkenthetik a földgázszámlájukat. A belga fogyasztóvédelmi hivatal, a Test-Achats képviselője szerint logikus lépés lesz a belgák számára, hogy az energiaintenzív hónapokban visszatérjenek a munkahelyükre. Ezért a munkáltatók felkészülhetnek a tömeges visszatérésekre akár már novembertől. Sokan természetesen az ingázás költségeit is figyelembe veszik majd, s hogy azzal együtt is megéri-e nekik az irodai munkavégzés. A Test-Achats tapasztalatai szerint az emberek más lehetőségeket is kihasználnak majd, például az edzőteremben fognak zuhanyozni az otthonaik helyett. 

Fotó: brusselstimes.com

Tarthatatlanná vált a délolasz partok megszállása

Egyetlen nap alatt 800 illegális bevándorló érkezett Szicíliába és Calabriába. A civil hajók tömegével szállítják a migránsokat a szigetekre, a befogadóközpontokban eluralkodott a káosz. Az Il Giornale napilap beszámolója szerint egy 119 – egyiptomi, pakisztáni és szíriai – bevándorlót szállító, 15 méter hosszúságú halászhajó indult el Líbiából, amelynek az olasz parti őrség munkatársai segítettek kikötni Szicíliában. További két hajó fedélzetén újabb 184 bevándorló érkezett, akik Tunéziában szálltak hajóra és Lampedusa szigetén kötöttek ki. A sziget befogadóközpontjában újabb 535 személy elhelyezéséről kellett gondoskodni, bár az épület csak 350 fő befogadására alkalmas. Közben a szicíliai Agrigento befogadóközpontjában hatalmas verekedés tört ki a kiskorú bevándorlók között.

Négy zavarkeltőt azonosítottak az olasz hatóságok, akik falécekkel és székekkel sebesítették meg társaikat. Három személyt enyhébb sérüléssel a helyi kórházban kezelnek. „Szeptember 25. után véget vethetünk a Sziciliára nehezedő migrációs nyomásnak, a Demokrata Párt és az Ötcsillag Mozgalom katasztrofális bevándorlási politikájának – kommentálta az eseményeket Matteo Salvini, a Liga elnöke. 

Fotó: ilgiornale.it

Jókora bírságot kapnak a járó motorral várakozó autósok egy francia városban

Az északkelet-franciaországi város, Nancy új rendelete szerint az autósok 135 euró (55 ezer forintnyi) pénzbírságot is kaphatnak, ha nem állítják le az autó motorját, amikor a jármű a forgalmon kívül várakozik. A szigor olyan hétköznapi helyzetekre is vonatkozik, mint amikor egy szülő a gyermekeiért megy az iskolához, vagy egy taxi várja a kapuban felbukkanó utasát. Az alpolgármester, Bertrand Masson szerint az intézkedés célja egyrészt a levegő minőségének a javítása és a lakosság egészségének a megőrzése, valamint a Franciaországban mostanában sokat emlegetett energiaügyi józanság: az üzemanyag-fogyasztás csökkentése. A helyi autóklub elnöke, Thierry Marchal üdvözölte a döntést, mivel a motor ki-be kapcsolása nem fogyaszt több üzemanyagot, viszont csökkenti a zajszennyezést is. Az új korlátozás nem vonatkozik a rendőrökre, a mentőkre, a tűzoltókra és a fagyasztókamionokra. Nancy autósait megosztja az új jogszabály. A polgármesteri hivatal azonban arra emlékeztetett, hogy Franciaországban már 1963 óta hatályban van egy miniszteri rendelet, amely tiltja a járó motorral való várakozást, azonban a jogszabály évtizedekre feledésbe merült. A polgármesteri hivatal most csak előveszi és leporolja a régi rendeletet. 

Fotó: bfmtv.com

Titkos NATO-tárgyalást tervez Svédország Törökországgal

Az Aftonbladet információi szerint a svéd kormány titokban meghívta Törökországot és Finnországot egy magas szintű találkozóra az ország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. A találkozót a NATO-ügyekkel megbízott államtitkár, Oscar Stenström kezdeményezte. „Ez az első olyan találkozó, amely a madridi egyezség alapján remélhetőleg most megvalósul” – mondta a napilapnak Beliz Celasin Rende, a török külügyminisztérium információs igazgatóhelyettese. Török külügyminisztériumi források szerint a török delegáció várhatóan augusztus végén utazik Svédországba. Feltehetően a török külügyminiszter-helyettes, Sedat Önal és Ibrahim Kanil, Erdogan elnök külpolitikai tanácsadója vezetik majd a küldöttséget. Kanilt Erdogan „jobbkezének” tartják, ő volt az ország főtárgyalója, amikor a madridi NATO-csúcson júniusban aláírták a Svédországgal és Finnországgal kötött háromoldalú megállapodást. Az Aftonbladet információi szerint a találkozó célja, hogy a megállapodás különböző pontjai között prioritásokat állítsanak fel, illetve kialakítsák az egyezség végrehajtásának ellenőrzési mechanizmusát. 

Fotó: Aftonbladet

Borítókép: Erdogan Svédország NATO-tagságáról tárgyal Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel (Fotó: EPA/Henrik Montgomery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.