Lövések érték a zaporizzsjai atomerőművet, a felek egymást vádolják

Tüzérségi lövések érték pénteken az ukrajnai háborúban a zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobbját, amiért a szemben álló felek egymást vádolják.

Forrás: MTI2022. 08. 05. 21:49
Csernobil, 2022. április 26. Gépfegyveres katona áll a csernobili atomerőmű acélszarkofággal lefedett 4-es reaktorblokkja az észak-ukrajnai Csernobilban 2022. április 26-án, az atomerőmű katasztrófájának 36. évfordulóján. Az atomerőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt. A katasztrófa következtében 300 ezer embert kellett kitelepíteni, több tízezren szenvedtek egészségkárosodást. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte: kis híja volt, hogy az ukrán erők lövései miatt radioaktív szennyezőanyag kerül a környezetbe. De így is lecsökkent az egyik reaktor termelőkapacitása, egy másik áramellátása pedig megszűnt.

Sőt, a közeli Enerhodar városban áramkimaradást és vízellátási gondokat okozott az erőmű sérülése – olvasható a minisztérium közleményében.

Enerhodar az orosz hadsereg kezén van március eleje óta, és Moszkva által kinevezett vezetés irányítja. Az erőműben azonban ukrán szakemberek dolgoznak továbbra is.

Az ukrán állami atomenergia-ipari vállalat, az Energoatom a nap folyamán azt közölte, hogy

az orosz hadsereg lövései eltalálták az erőművet, de az továbbra is működik – a hat reaktorból kettő termel –, és nincs radioaktív sugárzás.

Borítókép: Gépfegyveres katona áll a csernobili atomerőmű acélszarkofággal lefedett 4-es reaktorblokkja az észak-ukrajnai Csernobilban 2022. április 26-án, az atomerőmű katasztrófájának 36. évfordulóján. Az atomerőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt. A katasztrófa következtében 300 ezer embert kellett kitelepíteni, több tízezren szenvedtek egészségkárosodást (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.