időjárás 15°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Lövések érték a zaporizzsjai atomerőművet, a felek egymást vádolják

Forrás: MTI
2022.08.05. 21:49 2022.08.05. 22:58
Lövések érték a zaporizzsjai atomerőművet, a felek egymást vádolják

Tüzérségi lövések érték pénteken az ukrajnai háborúban a zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobbját, amiért a szemben álló felek egymást vádolják.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte: kis híja volt, hogy az ukrán erők lövései miatt radioaktív szennyezőanyag kerül a környezetbe. De így is lecsökkent az egyik reaktor termelőkapacitása, egy másik áramellátása pedig megszűnt.

Sőt, a közeli Enerhodar városban áramkimaradást és vízellátási gondokat okozott az erőmű sérülése – olvasható a minisztérium közleményében.

Enerhodar az orosz hadsereg kezén van március eleje óta, és Moszkva által kinevezett vezetés irányítja. Az erőműben azonban ukrán szakemberek dolgoznak továbbra is.

Az ukrán állami atomenergia-ipari vállalat, az Energoatom a nap folyamán azt közölte, hogy

az orosz hadsereg lövései eltalálták az erőművet, de az továbbra is működik – a hat reaktorból kettő termel –, és nincs radioaktív sugárzás.

Borítókép: Gépfegyveres katona áll a csernobili atomerőmű acélszarkofággal lefedett 4-es reaktorblokkja az észak-ukrajnai Csernobilban 2022. április 26-án, az atomerőmű katasztrófájának 36. évfordulóján. Az atomerőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt. A katasztrófa következtében 300 ezer embert kellett kitelepíteni, több tízezren szenvedtek egészségkárosodást (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Háború Ukrajnában

„Az orosz fekete-tengeri flotta fel lesz szeletelve, mint a szalámi”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.