Marek Kuchcinski: Nem írja felül a lengyel–magyar barátságot az ukrajnai háború

A politikus hangsúlyozta: nem igaz, hogy nagy ellentétek volnának a két nemzet közt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 25. 19:49
Poland: National Security Council
POLAND-NATIONAL-COUNCIL Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború nem írja felül a lengyel–magyar barátságot, az tovább él, stratégiai témákban a két nemzet együttműködik – hangsúlyozta Marek Kuchcinski, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke, volt házelnök csütörtökön a lengyelországi Krasiczynben megrendezett lengyel–magyar nyári egyetemen.

Az ötnapos rendezvénysorozat negyedik napján tartott, a közép-európai együttműködésről szóló pódiumbeszélgetésen Kuchcinski a két ország jelenlegi viszonyára vonatkozó kérdésre azokat a témákat sorolta, amelyeket stratégiai fontosságúaknak tart Magyarország és Lengyelország jövője szempontjából. Említette az Európai Unió jövőjéről vallott hasonló álláspontot, a tagállami szuverenitás melletti közös kiállást.

Hasonló a hozzáállásunk a délről érkező migrációhoz, amely 2015-ben és 2016-ban elsősorban a magyarok számára jelentett erőpróbát 

– mondta, és kitért az uniós intézmények válságával szembeni hasonló hozzáállásra is. Úgy látta: az ukrajnai háború kapcsán elfoglalt álláspontok különbsége nem árt a Lengyelország és Magyarország közötti, évszázadok óta fennálló stratégiai együttműködésnek.

Kihívásnak nevezte a közép-európai információs politikát. – Az egyik miniszterelnök mond valamit, majd a sajtóban megjelenik egy kontextusból kiragadott szó vagy mondat, ez pedig nagy izgalmat kelt a másik országban, amelynek a miniszterelnöke kénytelen reagálni – magyarázta, majd hozzátette: végül a teljes eredeti nyilatkozat elemzése után kiderül, hogy a reakció szükségtelen volt.

Nem igaz, hogy nagy ellentétek volnának közöttünk, ez csak a médiában, a kormányainknak nem kedvező bizonyos körökben látszik így

– foglalta össze Kuchcinski. – De általában véve a barátságunk tovább él, mert a két nemzet együttműködik – tette hozzá, hivatkozva a krasiczyni rendezvényen korábban felszólaló Kovács István történész, író, költő és diplomata véleményére is.

Felidézte továbbá: a két ország konzervatív pártjainak képviselői már a lengyel Jog és Igazságosság párt 2015-ös kormányra kerülése előtt tisztázták, hogy eltérő a viszonyuk Oroszországhoz és az ukrajnai kisebbségi politikához. 

– Mindazonáltal Lengyelország és Magyarország is azt szeretné, ha Ukrajnában béke lenne, és az ukrajnai menekülteknek lakosságarányosan azonos méretű humanitárius segítséget nyújtanak – hangsúlyozta.

Egy másik csütörtöki panelen Ryszard Madziar, Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes politikai kabinetfőnöke kiemelte: a közép-európai térséget Keletről is, Nyugatról is érik hatalmi támadások. – Oroszország a cári, majd a sztálini időszakban is a térségünk meghódítására törekedett, Putyin Oroszországa is befolyást akar szerezni Európában – fejtette ki. – E törekvés ellensúlya a térségbeli együttműködés lehet – húzta alá. 

Az ukrajnai háborúról Madziar azt mondta: ha Ukrajna megvédi magát, és független lesz, akkor Közép-Európa is megmenekül. A varsói Waclaw Felczak Intézet által megrendezett 5. nyári egyetemen csütörtök este Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója mutatja be A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyve lengyel kiadását. A rendezvénysorozat pénteken a krasiczyni templomban szentmisével zárul.

Borítókép: Marek Kuchcinski, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke, volt házelnök (Fotó: Mateusz Wlodarczyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.