időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Még az igazságra várnak a bejrúti robbanás után + videók

László Dávid
2022.08.05. 20:01
Még az igazságra várnak a bejrúti robbanás után + videók

Minap volt két éve, hogy a történelem egyik legnagyobb nem nukleáris robbanása rázta meg a bejrúti kikötőt. A detonáció legalább 218 emberrel végzett, hétezret megsebesített, százezrek otthonát rongálta meg, az anyagi kárt négymilliárd dollár körülire becsülik. Az elmúlt két esztendőben mégsem vontak felelősségre senkit, nem derítették ki a katasztrófa okát, de még az áldozatok pontos száma sem ismert. A késlekedés oka, hogy a hatósági vizsgálat politikai okokból több mint fél éve elakadt, a nyomozást vezető bíró – aki egyébként már a második, aki dolgozik az ügyön – ellen ugyanis korábbi képviselők jogi panaszt tettek, illetve halálos fenyegetéseket is kapott.

Ami bizonyos, hogy a libanoni főváros forgalmas kikötőjében nagy mennyiségű ammónium-nitrátot tároltak, amely a műtrágyának, de a robbanószereknek is lehet alapanyaga. Amikor a raktárban máig ismeretlen okból tűz ütött ki, a vélhetően szabálytalanul tárolt, veszélyes vegyület berobbant. 

Hogy kié volt az ammónium-nitrát, mire használták volna, és ki a felelős a szabálytalanságokért, egyelőre rejtély.

Egyes feltételezések szerint vezető politikusok pontosan tudtak a fenyegetésről, de szemet hunytak felette. Más találgatások szerint a Hezbollah katonai szárnya volt a tulajdonos, ezért tesznek meg mindent, hogy eltussolják az ügyet. De olyan összeesküvés-elméletek is makacsul tartják magukat, hogy Izrael mért légi csapást a raktárra.

Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak a csütörtöki évfordulón felvonulással követeltek igazságot és nemzetközi vizsgálatot. 

Különleges időzítésként szinte ugyanekkor leomlott a kikötőben egyedüliként állva maradt, 48 méter magas gabonasilóknak egy része. 

Vannak, akiket a további pusztulás szomorúsággal töltött el, úgy vélték, hogy a romok egyben emléket állítanak az áldozatoknak. Mások szerint viszont jó, hogy eltűnik saját kudarcuk jelképe. Bejrút egyébként máig magán viseli a robbanás nyomait, de a megrongálódott épületek jó részét – a Hungary Helps segítségének is köszönhetően – már helyrehozták. A robbanás epicentrumának környékéről a törmeléket nagyjából elhordták, de a terület még mindig le van zárva. A letarolt terület a „katasztrófaturisták” kedvelt fotózkodási helye.

 

 

 

Borítókép: Hatalmas port kavarva omlik össze a 2020 nyarán történt kikötői robbanásban megsérült gabonasilók egyike Bejrútban 2022. augusztus 4-én. A kikötői gabonatározó azután dőlt össze, hogy július közepe óta tüzek pusztítottak benne, amelyek feltehetően rothadó gabona miatt keletkeztek (Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.