Nem mindenhol arat osztatlan sikereket Liz Truss

Máris magára haragította a skótokat a brit miniszterelnöki pozíció esélyesebb jelöltje.

2022. 08. 03. 19:11
SUNAK, Rishi; JOHNSON, Boris; TRUSS, Liz
Leeds, 2022. július 28. A brit Konzervatív Párt vezérségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt nagygyûlésén Leedsben 2022. július 28-án. Truss Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel verseng a párt vezetéséért. A leendõ pártvezetõ azért lesz egyben az Egyesült Királyság következõ miniszterelnöke is, mert Boris Johnson kormányfõ július 7-én bejelentette távozását a párt élérõl. A vezetõválasztás eredményét szeptember 5-én jelentik be. MTI/EPA/Peter Powell Fotó: Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Konzervatív Párt számos fontos tagjának támogatását is elnyerte, illetve a felmérések is neki kedveznek a brit miniszterelnöki pozícióért folytatott versenyben, Liz Truss nem mindenhol arat sikereket.

Nagy-Britannia jelenlegi külügyminisztere, aki Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel szállt harcba a kormányfői székért, kivívta a skótok haragját azzal, hogy úgy nyilatkozott, vezetőjük, Nicola Sturgeon feltűnési viszketegségben szenved. 

A két jelölt közül esélyesebbnek tartott Liz Truss továbbá hozzátette: egyszerűen nem kell tudomást venni a skót kormányfőről. 

– Nicola Sturgeon továbbra is beszélhet a függetlenségi népszavazásról, ám az erről szóló referendumot már megtartottuk 2014-ben. Úgy döntöttünk akkor, hogy egy ilyen szavazás egy generáció életében egyszer következhet be. Nem tudtam, hogy minden tíz évben újabb generáció nő fel

– jelentette ki ironikusan Liz Truss. A külügyminiszter ezzel Boris Johnson hivatalából lemondott kormányfő álláspontját ismételte meg, aki kategorikusan elutasította Skócia újabb függetlenségi referendumának kiírását, mivel 2014-ben a skótok többsége az Egyesült Királyságban maradásra voksolt. Az elszakadni vágyók tábora ugyanakkor azzal érvel, hogy Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból mindent megváltoztatott. A 2016-os brexitnépszavazáson ugyanis a skótok többsége, 62 százalékuk szeretett volna továbbra is bennmaradni az EU-ban. London elutasítása ellenére Nicola Sturgeon kormánya ki is tűzte 2023. október 19-ét a Nagy-Britanniától való elszakadásról szóló újabb referendum dátumául.

John Swinney skót kormányfőhelyettes úgy véli, Liz Truss visszataszító megjegyzése teljesen elborzasztja a skót választópolgárokat – ráadásul nemcsak a nacionalistákat, de az Egyesült Királyság egységét pártolókat is. 

Az unionisták szerint Skóciának az Egyesült Királyság központi részének kellene lennie. Hogyan valósulhatna ez meg, ha a brit miniszterelnöki pozíció legesélyesebb várományosa szerint Skócia demokratikusan megválasztott vezetőjét teljes mértékben figyelmen kívül kell hagyni? – háborodott fel John Swinney.

Liz Truss a minap egyébként a nagy-britanniai LMBTQ-szervezettel is összetűzésbe került. A miniszterelnök-aspiráns megpróbálta meggyőzni a csoportot, kampányoljanak mellette, ám a kísérlete balul sült el. Az LMBTQ-közösség közölte, meg akarja őrizni semlegességét, és nem támogatja egyik jelöltet sem. A próbálkozás ráadásul különösen elhibázott volt annak fényében, hogy Truss többször is hangoztatta véleményét, miszerint a transznemű nők nem nők.

A következő hetekben kizárólag a Konzervatív Párt 160 ezer tagja dönti el, hogy Rishi Sunak vagy Liz Truss lesz-e a párt következő vezetője és egyben az ország miniszterelnöke. 

A párttagok a szavazólapokat augusztus első hetében kapják meg, és szeptember 2-ig van idejük arra, hogy leadják voksukat, mielőtt kihirdetik a szavazás eredményét szeptember 5-én. A The Times brit napilapban kedden közzétett YouGov-felmérés alapján Liz Truss a toryk 60 százalékának támogatottságát élvezi. A közvélemény-kutató intézet eredményei alapján összesen 34 százalékponttal vezet a külügyminiszter Rishi Sunakkal szemben, akinek népszerűségét 26 százalékra becsülték.

Borítókép: A brit Konzervatív Párt vezérségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt nagygyűlésén Leedsben 2022. július 28-án (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.