Rakéták csapódtak be Bagdadban, folytatódnak az összecsapások

Legkevesebb húsz áldozata van a zavargásoknak, amelyek Muktada asz-Szadr síita hitszónok lemondását követően törtek ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 30. 9:57
SZADR, Muktada asz-
Bagdad, 2022. augusztus 29. Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok hívei betörnek a miniszterelnöki hivatal épületébe Bagdadban 2022. augusztus 29-én. A vallási vezetõ, akinek asz-Szajrún nevû pártszövetsége elsõ helyen végzett a 2021 októberi parlamenti választásokon, ezen a napon bejelentette lemondását. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil Fotó: Ahmed Dzsalil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iraki fegyveresek által kilőtt rakéták csapódtak be Bagdad megerősített Zöld Zónájában kedden, és folytatódtak a hétfőn kezdődött összecsapások a rivális síita csoportok között. Az éjszaka folyamán fegyverropogás és rakéták becsapódása hallatszott az iraki fővárosban, amelynek elnéptelenedett utcáin csak fegyveresek cirkáltak teherautókkal.

A második napja tartó összecsapásoknak, amelyek a hétfőn lemondott síita vezető, Muktada asz-Szadr támogatói és a főként Iránhoz hű síita fegyveres csoportok között törtek ki, már több mint húsz halálos áldozatuk van.

A síita többség a szunnita diktátor, Szaddám Huszein hatalmát megdöntő 2003-as amerikai invázió óta uralja Irakot.

A mindenfajta külföldi beavatkozást ellenző, nacionalista Szadrnak sok ezer fegyverese van, és milliók támogatják az országban. A vele szemben állók Teherán régi szövetségesei, több tucatnyi, Irán által kiképzett, felfegyverzett félkatonai csapattal rendelkeznek.

Bár Muktada asz-Szadr pártja megnyerte a múlt októberben tartott választásokat, a kormányalakításhoz mégsem volt meg a kellő többség. 

Az azóta eltelt időszakban a befolyásos vezető olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, ezért a vezető júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta.

A zavargások azután törtek ki, hogy Szadr hétfőn bejelentette visszavonulását. Támogatói erre reagálva hétfőn több kormányépületet is megostromoltak a fővárosban, és nemcsak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak a bagdadi kormányzati negyedben.

Irán lezárta kedden az Irakkal közös szárazföldi határát a Bagdadban kirobbant zavargások nyomán, valamint leállította az arab országba irányuló légi közlekedést is.

Az iráni állami televízió a bejelentésben egyúttal felszólította az irániakat, köztük az iraki iszlám szent helyekre igyekvő muszlim hívőket is, hogy egyelőre ne utazzanak a szomszédos országba. Az emírségekbeli Emirates légitársaság szintén felfüggesztette Bagdadba tartó járatait kedden, a cég részéről hozzátették, hogy figyelemmel követik a helyzetet. Előző nap Kuvait is utazási figyelmeztetést adott ki Irakra.

Borítókép: Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok hívei betörnek a miniszterelnöki hivatal épületébe Bagdadban 2022. augusztus 29-én.  A vallási vezető, akinek asz-Szajrún nevű pártszövetsége első helyen végzett a 2021. októberi parlamenti választásokon, ezen a napon bejelentette lemondását (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.