Zúgolódnak az osztrák politikusok, szerintük a szankciós politika megbukott

A jelenleg a zöldekkel kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) berkeiben is egyre többen hangoztatják, hogy újra kellene gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát, mert a jelek szerint az jobban árt az európai embereknek, mint az oroszoknak.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 08. 22. 9:42
KURZ, Sebastian; Stelzer, Thomas; Wöginger, August
Wels, 2019. szeptember 14. Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke és listavezetõje (k) Thomas Stelzer felsõ-ausztriai tartományfõnök (j) és August Wöginger parlamenti képviselõ társaságában kampányeseményen vesz részt a Bécstõl mintegy 190 kilométerre nyugatra fekvõ Welsben 2019. szeptember 14-én. Az elõrehozott parlamenti választásokat szeptember 29-én tartják Ausztriában. MTI/EPA/Daniel Novotny Fotó: Daniel Novotny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folyamatosan meg kellene vizsgálni az Oroszország elleni szankciók hatékonyságát – jelentette ki egy interjúban Thomas Stelzer (ÖVP) felső-ausztriai kormányzó. A politikus szerint Ausztria már most is nehéz helyzetben van, ezért nyilvánvaló, hogy a szankciókat újra kell gondolni. Stelzer leszögezte, hogy támogatja a büntetőintézkedéseket, de figyelembe kell venni időnként a hatásaikat is – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Minket itt helyben megválasztottak és kijelöltek a feladatokra, hogy gondoskodjunk a lakosságunkról

– emelte ki a kormányzó.

 Ausztriában az ÖVP és a Zöldek kormánykoalícióját fekete–zöld koalíciónak is nevezik. Korábban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nevű jobboldali, ellenzéki párt is élesen bírálta az elhibázott szankciós politikát, az ÖVP-s kormányzó szavaira pedig így reagált:

Az ÖVP kezd zúgolódni az orosz szankciók miatt. A feketék körében túl mély a félelem, hogy ősszel energiahiány lesz, és senki nem tudja vagy nem akarja elmagyarázni a lakosságnak, hogy erről maga a fekete–zöld koalíció tehet.

Axel Kassegger, a párt külpolitikai szakértője szerint ennek ellenére Karl Nehammer kancellár semmit sem tesz, márpedig „egy olyan kormány, amely nem gondol elsősorban Ausztriára és polgáraira, semmit sem ér” – tette hozzá, majd megjegyezte hogy a kormány a tétlenséggel a saját országa ellen cselekszik.

Számunkra azonnal világos volt, hogy ezekkel a szankciós csomagokkal csak magunkat lőhetjük lábon. Amit ez az EU-hoz kötődő ÖVP művel a zöldpárti háborús uszítókkal együtt, az egyszerűen borzalmas! Amit az ÖVP és a Zöldek elérnek, az csak annyi, hogy őrült inflációba csúszunk és elfogynak a fűtéshez szükséges energiaforrások.

Kassegger egyúttal arra is célzott a közleményben, hogy valójában nem is Karl Nehammer a valódi vezető Ausztriában, és úgy véli, hogy a mostani kormánnyal az ország semmire sem megy.

„Itt az ideje, hogy új választásokkal véget vessünk ennek a több mint szomorú és államkárosító látványosságnak. Egy olyan kormány, amely mindössze 35 százalékon áll a közvélemény-kutatásokban, egy egész országot lök kegyetlen káoszba, és szegénységbe és kétségbeesésbe taszítja az embereket – nem köszönöm!”

– fogalmazott a jobboldali politikus. 

A napokban az FPÖ azt is követelte, hogy állítsák le a katonai célú tranzitot Ausztriában. Az év eleje óta eddig 443 katonai szállítmányt vittek keresztül Ausztrián, a legtöbb szállítmány valamelyik NATO-országból indult, és olyan katonai felszerelést tartalmazott, amelyet Ukrajnában használnak – köztük nehézfegyvereket és lőszereket. Walter Rosenkranz szerint

a tény, hogy Ausztria a háborúban álló felek katonai logisztikai központjává válik, nagymértékben károsítja örökös semlegességünket, és végső soron ahhoz vezet, hogy semlegességünket nemzetközileg már nem tartják tiszteletben és nem fogadják el. Mindez biztonsági kockázattal is jár, amelynek Ausztria a szövetségi kormány és a szövetségi elnök opportunista magatartása miatt ki van téve. Ez egy olyan fejlemény, amely alkotmányos rendelkezéseinket és az abban rögzített örökös semlegességet figyelembe véve nem fogadható el

– fogalmazott. Rosenkranz úgy véli, az osztrák kormány egyértelműen odaáll valamelyik fél oldalára az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusban, holott az országnak ilyen szempontból semlegesnek kellene maradnia.

Borítókép: Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke és listavezetője (k) Thomas Stelzer felső-ausztriai tartományfőnök (j) és August Wöginger parlamenti képviselő társaságában kampányeseményen vesz részt a Bécstől mintegy 190 kilométerre nyugatra fekvő Welsben (Fotó: MTI/EPA/Daniel Novotny)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.