Irán belép a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe

Irán tagja lesz a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek (SCO) – jelentette be szerda este Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter mikroblogján.

Forrás: MTI2022. 09. 15. 7:14
null
Taskent, 2022. július 29. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép résztvevõkrõl a Kínát, Indiát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Pakisztánt, Oroszországot, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítõ Sanghaji Együttmûködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri tanácsának kétnapos ülésén az üzbég fõvárosban, Taskentben 2022. július 29-én. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közlése szerint az erről szóló nyilatkozatot már aláírta a Sanghaji Együttműködési Szervezet csütörtökön, az üzbegisztáni Szamarkandban kezdődő kétnapos csúcstalálkozója előtt, amelyen Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai és Recep Tayyip Erdogan török elnök is részt vesz.

Iránnak eddig megfigyelői státusa volt a szervezetnél. Amirabdollahián országa tagságát új fejezetként méltatta.

Az iráni atomprogram miatt kialakult feszültségek közepette a teheráni vezetés a nyugati szankciók semlegesítésére új külpolitikai irányt szabott ki, szorosabb gazdasági és katonai együttműködést keresve Kínával és Oroszországgal.

A 2001-ben alapított eurázsiai biztonsági, gazdasági és politikai szervezet tagja Kína mellett India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Oroszország, megfigyelőként vesz részt továbbá Fehéroroszország, Afganisztán, Mongólia és mindeddig Irán. A Sanghaji Együttműködési Szervezet célja a béke, a biztonság és a stabilitás fenntartása az eurázsiai térségben, az együttműködés súlypontjai egyebek között a biztonságpolitika és a terrorizmus elleni harc.

Borítókép: a Kínát, Indiát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Pakisztánt, Oroszországot, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri tanácsának kétnapos ülése az üzbég fővárosban, Taskentben 2022. július 29-én (Fotó: MTI/EPA/orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.