időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Irán belép a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe

Forrás: MTI
2022.09.15. 07:14 2022.09.15. 08:37
Irán belép a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe

Irán tagja lesz a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek (SCO) – jelentette be szerda este Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter mikroblogján.

Közlése szerint az erről szóló nyilatkozatot már aláírta a Sanghaji Együttműködési Szervezet csütörtökön, az üzbegisztáni Szamarkandban kezdődő kétnapos csúcstalálkozója előtt, amelyen Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai és Recep Tayyip Erdogan török elnök is részt vesz.

Iránnak eddig megfigyelői státusa volt a szervezetnél. Amirabdollahián országa tagságát új fejezetként méltatta.

Az iráni atomprogram miatt kialakult feszültségek közepette a teheráni vezetés a nyugati szankciók semlegesítésére új külpolitikai irányt szabott ki, szorosabb gazdasági és katonai együttműködést keresve Kínával és Oroszországgal.

A 2001-ben alapított eurázsiai biztonsági, gazdasági és politikai szervezet tagja Kína mellett India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Oroszország, megfigyelőként vesz részt továbbá Fehéroroszország, Afganisztán, Mongólia és mindeddig Irán. A Sanghaji Együttműködési Szervezet célja a béke, a biztonság és a stabilitás fenntartása az eurázsiai térségben, az együttműködés súlypontjai egyebek között a biztonságpolitika és a terrorizmus elleni harc.

Borítókép: a Kínát, Indiát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Pakisztánt, Oroszországot, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri tanácsának kétnapos ülése az üzbég fővárosban, Taskentben 2022. július 29-én (Fotó: MTI/EPA/orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.