időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Jelentősen csökkent az orosz beavatkozás mértéke Szíriában

Dócza Edith Krisztina
2022.09.30. 17:04 2022.10.02. 14:45
Jelentősen csökkent az orosz beavatkozás mértéke Szíriában

Ukrajna megtámadását követően jelentős változáson ment keresztül a Kreml külpolitikája: éppen ma van hét éve, hogy az orosz erők végrehajtották az első légicsapásokat Szíriában, miután Bassár el-Aszad szíriai elnök Moszkva beavatkozását kérte az akkor már négy éve tartó polgárháborúba. Idén február óta azonban jelentősen csökkent a beavatkozás mértéke, Vlagyimir Putyin orosz elnök több csapatot is hazarendelt a közel-keleti országból.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja rámutatott, az orosz beavatkozás 2015-ös kezdete óta az elmúlt egy évben jegyezték fel a legkevesebb orosz támadásban elhunyt halálos áldozatot: 2021. szeptember 30-a óta 241 ember vesztette életét az orosz légicsapásokban, ők főként az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai voltak, de volt köztük 28 civil is.

Az orosz beavatkozás mértéke jelentősen csökkent, mióta február végén megtámadták Ukrajnát

– tette hozzá az Egyesült Királyságban működő, de Szíriában jelentős informátorhálózattal rendelkező civil szervezet. Hangsúlyozták, ez különösen az orosz légierő támadásaira igaz.

Az orosz légicsapásoknak a katonai beavatkozás első évében, 2015-ben volt legsúlyosabb a mérlege. Akkor 9364-en haltak meg, közülük 3804-en voltak civilek: 906 gyermek és 561 nő vesztette életét. A hét éve tartó hadműveletek összesített számai szerint az orosz bombázások következtében legalább 21 ezren vesztették életüket, közöttük 8697 polgári áldozat volt, akiknek mindegy negyede gyermek volt.

Oroszország már évtizedek óta Szíria szövetségesének számít, a két ország közötti kapcsolatok azután váltak még szorosabbá, hogy Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán beavatkozott a 2011 óta tartó polgárháborúba több mint 63 ezer katonával.

Az ukrajnai háború miatt azonban az arab ország most némileg háttérbe szorult az orosz külpolitikában: tavasz óta ugyanis folyamatosan vonja ki csapatainak egy részét a Kreml, hogy azok az ukrán fronton harcoljanak tovább. Legutóbb a részleges mozgósítás bejelentésével egy időben jelentek meg hírek arról, hogy a Szíriában állomásozó 217. ejtőernyősezred egységeit is kivonják az arab országból, és Ukrajnába telepítik őket.

Az ukrajnai háború kitörése óta a damaszkuszi vezetés több alkalommal is kiállt Moszkva mellett. Putyin után elsőként Aszad ismerte el a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok függetlenségét és szuverenitását.

A napokban pedig Szíria külügyminisztere, Fejszál Mekdad beszélt arról,

meggyőződésünk, hogy az Oroszországi Föderáció nemcsak önmagát védi, hanem az igazságszolgáltatást és az emberiség azon jogát, hogy elutasítsa az egypólusú hegemóniát.

Damaszkusz korábban azt is felajánlotta, csapatokat küld Ukrajnába, hogy segítsék az orosz erőket a harcban.

Borítókép: Orosz katonák Szíriában (Fotó: AFP/Sam Hariri)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.