Joe Biden nem fedte fel, mi történik, ha atomfegyvert vetnek be

Az amerikai elnök mindössze annyit mondott, „súlyos következményekkel” kellene számolnia Moszkvának.

Magyar Nemzet
2022. 09. 17. 10:33
BIDEN, Joe
Washington, 2022. augusztus 7. Joe Biden amerikai elnök újságírók kérdéseire válaszol útban a washingtoni Fehér Ház kertjében várakozó Marine One nevû elnöki helikopterhez 2022. augusztus 7-én. Biden koronavírus-vizsgálata negatív eredményt hozott. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vegyi vagy nukleáris fegyverek bevetése Ukrajnában teljesen megváltoztatná a háború képét, jobban, mint a II. világháború óta bármi – figyelmeztetett Joe Biden a CBS amerikai televíziónak adott interjúban. – Ne tedd! Ne tedd! Ne tedd! – válaszolta az amerikai elnök arra a kérdésre, hogy mit mondana a sarokba szorított Vlagyimir Putyinnak, ha ilyen tömegpusztító fegyverek bevetését fontolgatná. Arra viszont nem adott egyértelmű választ, hogy ha mégis megtörténne, mi lenne az Egyesült Államok reakciója.

Gondolja, hogy elárulnám, ha pontosan tudnám, mi lenne? Nem fogom elárulni. Csak annyit, hogy nagyon súlyos következményei lennének. Páriák lennének a világban, jobban, mint eddig valaha. És attól függően, hogy mit tettek, döntenénk el, hogy milyen választ adunk

– kerülte meg a kérdést.

Moszkva eddig határozottan kizárta, hogy nukleáris fegyvert vessenek be Ukrajnában, és a nyugati szakértők többsége is egyetért abban, hogy az oroszok nem kockáztatnának meg ilyen eszkalációt. Az északkeleti sikeres ukrán ellentámadás, az orosz területeket ért csapások árnyékában azonban erősödnek azok a hangok, amelyek szerint mégis sor kerülhet tömegpusztító fegyverek bevetésére. – A körülményeket figyelembe véve az orosz taktikai atomfegyverek bevetésének közvetlen fenyegetése áll fenn – figyelmeztettek nemrégiben az ukránok is.

Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének terve nem képezi módosítás tárgyát az ukrán ellentámadás dacára – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködés Szervezete szamarkandi csúcstalálkozóján. Mint mondta, a fő cél a Donyec-medence egész területének „felszabadítása” – ez a munka folyamatban van. – A kijevi hatóságok bejelentették, hogy aktív ellentámadó műveletet kezdtek és folytatnak. Na, meglátjuk, hogy milyen lesz és hogyan végződik – idézte az orosz elnököt az MTI.

Mint mondta, Moszkva egyelőre visszafogottan reagált az orosz területet ért lövésekre és a területén elkövetett terrortámadásokra. Kilátásba helyezte, hogy komolyabb lépések történnek majd, ha a kijevi hatóságok nem értik meg, hogy az ilyen módszerek elfogadhatatlanok.

– Az orosz fegyveres erők a közelmúltban végrehajtottak néhány érzékeny csapást, tekintsük ezeket figyelmeztetésnek. Ha a helyzet hasonlóképpen alakul tovább, akkor a válaszlépés komolyabb lesz – figyelmeztetett. Az orosz elnök azt mondta, hogy az orosz hadsereg csak kapacitásának egy részével, szerződéses katonákkal harcol, és nem siet.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök újságírók kérdéseire válaszol a washingtoni Fehér Ház kertjében (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.