időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Keserves menekülthelyzet Bangladesben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.13. 09:22 2022.09.13. 09:52
Keserves menekülthelyzet Bangladesben

A rohingja menekültek hosszabb ideig tartó bangladesi tartózkodása veszélyezteti az ország biztonságát, gazdaságát és stabilitását – jelentette ki Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök hétfőn a fővárosban, Dakkában. A Daily Star angol nyelvű helyi lap jelentése szerint a kormányfő arról is beszélt, hogy ezekhez a problémákhoz társul a szomszédos Mianmarból származó több mint egymillió menekült keserves helyzete.

A menekültek öt éve élnek a mianmari határ közelében fekvő Cox’s Bazar-i menekülttáborban. Sokan közülük nem rendelkeznek sem állással, sem egyéb perspektívával.

A mianmari hadsereg 2017-ben hadműveletet indított az ország Arakán államában a rohingják ellen, miután szélsőségesek katonai ellenőrzőpontokat és helyőrségeket támadtak meg. Az összecsapásokban ezrek vesztették életüket, és a muszlim kisebbség tagjainak százezrei kerestek menedéket a szomszédos Bangladesben, ahol túlzsúfolt menekülttáborokban kénytelenek élni. A túlélők tömeges erőszakról, vérontásról és falvak felégetéséről számoltak be. A történteket az ENSZ emberi jogi biztosa népirtásnak minősítette.

Banglades abban reménykedik, hogy idővel vissza fognak térni Mianmarba. Az eddigi kísérletek visszatelepítésükre azonban sorra kudarcot vallottak. Mianmart ráadásul a polgári kormányzat tavaly év eleji megbuktatása óta ismét katonai junta irányítja.

A rohingják még 1983-ban, az akkori junta által elfogadott törvény értelmében elveszítették mianmari állampolgárságukat. Sokan közülük nem hisznek abban, hogy helyzetük javulhat állampolgárság hiányában.

 

Borítókép: menekült gyerekeket tanítanak a bangladesi Cox’s Bazar menekülttáborban 2022. augusztus 25-én (Fotó: Md. Kamruzzaman/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.