Rég nem látott szinten a francia fegyvereladások

2021-ben a francia fegyverexport több mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest. Tavaly az ágazat minden idők harmadik legjobb eredményét érte el. A megnövekedett export elsősorban vadászgépekre érkezett megrendeléseknek köszönhető, melyekből több országba is ad el a francia vezetés. Emellett Franciaország Ukrajnát is bőkezűen támogatja ágyúkkal és egyéb háborús felszereléssel.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 09. 24. 11:49
null
Tanagra, 2022. január 19. A Franciaországtól a görög légierõnek vásárolt 24 Rafale harci gép közül megérkezik az elsõ hat a tanagrai légi támaszpontra 2022. január 19-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Jórgosz Vicarasz Fotó: Jórgosz Vicarasz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

11,7 milliárd euróért adott el fegyvereket tavaly Franciaország, amivel az ágazat a valaha volt harmadik legmagasabb eredményt érte el az ország történelmében. A pontos részleteket szeptember 27-én teszi közzé a védelmi miniszter a parlament számára készített jelentésben, ám azt már most lehet tudni, hogy a franciák 2021-ben rekordösszegben értékesítettek fegyvereket. 

Sébastien Lecornu előrejelzése alapján a 2022-es évben is jelentős eredményekre számít a francia minisztérium.

A történtekről beszámoló Challenges francia gazdasági hetilap kiemeli, hogy a tavalyi évben produkált eladásokkal Franciaország a világ harmadik számú fegyverexportőrévé lépett elő az Egyesült Államok és Oroszország mögött – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A cikkből az is kiderül, hogy a koronavírus miatt 2020-ban jelentősen visszaesett a francia fegyvereladás, mindössze 4,9 milliárd euró volt, a tavalyi évben azonban jelentősen fellendült, meghaladva a 2019-es évi 8,3 milliárd eurós rendeléseket. 

A tavalyi év ráadásul minden idők harmadik legnagyobb összegű fegyverexportját eredményezte Franciaország számára: 2015-ben 16,9 milliárd, 2016-ban pedig 13,9 milliárd euró volt az ebből származó bevétel.

A nagy összeg elsősorban a Rafale típusú vadászgépekre leadott megrendeléseknek köszönhető. Franciaország 2021-ben hat új és tizenkét használt repülőgépet adott el Görögországnak, tizenkét használt repülőgépet értékesített Horvátországnak, és 30 új Rafale gépet bocsátott áruba Egyiptomnak. Összességében a repüléstechnika tette ki a megrendelések csaknem hetven százalékát, ami több mint a duplája a szokásos harmincszázalékos aránynak. 

A lap értesülései szerint az Európába irányuló export, ahová Franciaország át kívánja terelni tevékenységét, 2021-ben a megrendelések 38 százalékát tette ki.

A Rafale típusú vadászgépek eladásának tekintetében Florence Parly volt francia védelmi miniszter kimagaslóan teljesített, a Les Échos nevű francia gazdasági lap értesülései szerint hat külföldi ország is a francia repülők vásárlása mellett döntött. A legjelentősebb szerződés az Abu-Dzabinak történő nyolcvan Rafale eladásáról szóló megállapodás, amelyet tavaly év végén írtak alá. 2015 óta eddig 242 repülőgépet exportáltak a franciák, de a francia hadsereg által használt vadászgépekkel együtt összesen 434 gépet adtak el. Az első helyen tehát az Egyesült Arab Emírségek áll a 2021-ben 15 milliárd euróért vásárolt nyolcvan repülővel, a második Egyiptom, ők 2015-ben 24, majd 2021-ben további harminc Rafale-t vettek kilencmilliárd euróért, a harmadik helyen pedig Katar és India áll, mindkét országnak 36 francia vadászgépe van. 

Ami az európai vásárlókat illeti, Görögországnak összesen 24 Rafale gépe van 2,3 milliárd euró értékben, Horvátországnak pedig 12, ami egymilliárd eurót ér.

Az eladásokon kívül Franciaország igencsak bőkezűen támogatja fegyverrel a február óta háborúban álló Ukrajnát is, Florence Parly volt miniszter áprilisban azt írta a Twitteren, hogy Franciaország kiáll Ukrajna mellett és több Caesar típusú önjáró tüzérségi ágyút, valamint több ezer lövedéket szállítanak az országba.

Ám nem ez az egyetlen fegyver, amit a francia vezetés az ukrán védekezés számára felajánlott, a Le Monde nevű francia lap március elején számolt be róla, hogy néhány tucatnyi Milan páncéltörő rakétát szállít Kijevbe, ezt megelőzően pedig, közvetlenül a háború kitörése után védőfelszerelést, sisakot és golyóálló mellényt biztosított Franciaország az ukrán katonáknak.

Borítókép: A Franciaországtól a görög légierőnek vásárolt 24 Rafale harci gép közül megérkezik az első hat a tanagrai légi támaszpontra 2022. január 19-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jórgosz Vicarasz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.