„Téves azt állítani, hogy Magyarország Moszkva legfőbb európai szövetségese”

A lengyel külügyminisztérium tanácsadója szerint sem Németország, sem Franciaország nem akarja, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút.

Magyar Nemzet
2022. 09. 20. 22:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véleményem szerint téves dolog azt mondani, hogy Magyarország az oroszok legfőbb szövetségese az Európai Unióban. Ez propagandisztikus álláspont − mutatott rá Przemyslaw Zurawskivel Grajewski lengyel politológus a Jevropejszkaja Pravda ukrán lapnak adott interjújában. A lengyel külügyminisztérium tanácsadója szerint hiba lenne azt mondani, hogy hazánk Moszkva legközelibb szövetségese lenne az Európai Unión belül, azért, amiért a kormány nem szavaz meg minden szankciót, valamint a fegyverszállítások kérdésében is a többségi állásponttól eltére véleményen van. 

Magyarország hivatalos álláspontja az, hogy nem akarják a kárpátaljai kisebbséget az orosz bombák veszélyének kitenni. El kell ismerni ugyanakkor, hogy mindez nem teljesen magyarázza meg a Budapest tettei mögött rejlő logikát

− magyarázta Grajewski.

A politológus ezt követően kitért arra is, miért hamis Magyarországot bűnbaknak kikiálltani ebből a szempontból, miért nem lehet kizárólagosan Magyarországot vádolni azzal, hogy az oroszoknak kedvező politikát folytat a szankciók tekintetében.

Valójában a németek és a franciák azok, akik nem akarnak új szankciókat. De a mostani helyzetben Magyarországnak a különleges álláspontja teszi lehetővé a németeknek és a franciáknak, hogy elhárítsák magukról a felelősséget

− fogalmazott a lengyel szakértő. Hozzátette, amennyiben Franciaország és Németország száz százalékosan és rendíthetetlenül állást foglalna a szankciók mellett, abban az esetben Magyarországnak valószínűleg esélye sem lenne vétózni. 

Párizs és Berlin vonakodása pedig − Grajewski szerint − abból fakad, hogy valójában ők sem szeretnék igazán, ha Ukrajna megnyerné a háborút, ami Európán belüli pozíciójuk gyengülését, a kelet-európai államok erősödését eredményezné. 

A lengyel politológus szerint ez látszik abból is, hogy Franciaországban nincs olyan befolyásos politikus aki kiállna az oroszok ellen − Emmanuel Macron francia elnök sem tette ezt meg −, valamint Németországban a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokraták még mindig erősen oroszpártiak.

Borítókép: Przemyslaw Zurawskivel Grajewski lengyel külügyminiszériumi tanácsadó (Fotó: lengyel elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.