időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

„Téves azt állítani, hogy Magyarország Moszkva legfőbb európai szövetségese”

Magyar Nemzet
2022.09.20. 22:50
„Téves azt állítani, hogy Magyarország Moszkva legfőbb európai szövetségese”

Véleményem szerint téves dolog azt mondani, hogy Magyarország az oroszok legfőbb szövetségese az Európai Unióban. Ez propagandisztikus álláspont − mutatott rá Przemyslaw Zurawskivel Grajewski lengyel politológus a Jevropejszkaja Pravda ukrán lapnak adott interjújában. A lengyel külügyminisztérium tanácsadója szerint hiba lenne azt mondani, hogy hazánk Moszkva legközelibb szövetségese lenne az Európai Unión belül, azért, amiért a kormány nem szavaz meg minden szankciót, valamint a fegyverszállítások kérdésében is a többségi állásponttól eltére véleményen van. 

Magyarország hivatalos álláspontja az, hogy nem akarják a kárpátaljai kisebbséget az orosz bombák veszélyének kitenni. El kell ismerni ugyanakkor, hogy mindez nem teljesen magyarázza meg a Budapest tettei mögött rejlő logikát

− magyarázta Grajewski.

A politológus ezt követően kitért arra is, miért hamis Magyarországot bűnbaknak kikiálltani ebből a szempontból, miért nem lehet kizárólagosan Magyarországot vádolni azzal, hogy az oroszoknak kedvező politikát folytat a szankciók tekintetében.

Valójában a németek és a franciák azok, akik nem akarnak új szankciókat. De a mostani helyzetben Magyarországnak a különleges álláspontja teszi lehetővé a németeknek és a franciáknak, hogy elhárítsák magukról a felelősséget

− fogalmazott a lengyel szakértő. Hozzátette, amennyiben Franciaország és Németország száz százalékosan és rendíthetetlenül állást foglalna a szankciók mellett, abban az esetben Magyarországnak valószínűleg esélye sem lenne vétózni. 

Párizs és Berlin vonakodása pedig − Grajewski szerint − abból fakad, hogy valójában ők sem szeretnék igazán, ha Ukrajna megnyerné a háborút, ami Európán belüli pozíciójuk gyengülését, a kelet-európai államok erősödését eredményezné. 

A lengyel politológus szerint ez látszik abból is, hogy Franciaországban nincs olyan befolyásos politikus aki kiállna az oroszok ellen − Emmanuel Macron francia elnök sem tette ezt meg −, valamint Németországban a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokraták még mindig erősen oroszpártiak.

Borítókép: Przemyslaw Zurawskivel Grajewski lengyel külügyminiszériumi tanácsadó (Fotó: lengyel elnöki sajtószolgálat)

Háború Ukrajnában

Több mint ötszáz település van még mindig áram nélkül Ukrajnában

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.