Tüntetések törtek ki Oroszországban a mozgósítás miatt

A demonstrálók sokat kockáztatnak: akár börtönbüntetés is járhat annak, aki kibújna a sorozás alól.

Magyar Nemzet
2022. 09. 21. 20:05
Oroszország tüntetés
Police officers detain a man in Moscow on September 21, 2022, following calls to protest against partial mobilisation announced by President Vladimir Putin. - President Vladimir Putin called up Russian military reservists on September 21, saying his promise to use all military means in Ukraine was "no bluff," and hinting that Moscow was prepared to use nuclear weapons. His mobilisation call comes as Moscow-held regions of Ukraine prepare to hold annexation referendums this week, dramatically upping the stakes in the seven-month conflict by allowing Moscow to accuse Ukraine of attacking Russian territory. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb tiltakozások törtek ki Oroszország-szerte, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a részleges mozgósítást. A döntés elvileg háromszázezer olyan emberre vonatkozik, akik korábban már szereztek valamilyen katonai tapasztalatot. A Meduza ellenzéki hírportál szerint főként Szibériában és a Távol-Keleten vonultak az utcára. Moszkvában a mozgósításellenes tüntetők őrizetbe vétele a belvárosban, az Arbaton kezdődött. Itt a tiltakozók megpróbáltak láncot alkotni. Néhányan az „Életet a gyermekeinknek!” és a „Putyint a lövészárkokba!” jelszavakat skandálták.

A megmozdulásra a beszámolók szerint olyan nők is elmentek, akiknek, mint mondták, a fiai hadköteles korúak. A rendőrök az Arbatot lezárták, majd a tüntetők az eső eleredtével szétszéledtek.

Úgy tudják, a hatóságok megállították és igazoltatták a tüntetőket, néhány demonstrációt már fel is oszlattak. Az OVD-Info szerint Moszkvában és Szentpéterváron egyaránt legkevesebb 399 ember vettek őrizetbe.

A közösségi médiába feltöltött felvételek szerint „Nem a háborúra, nem a mozgósításra” táblákkal masíroztak, egy másik felvételen egy férfi azt üvölti:

Nem döglök meg érted, Putyin!

Oroszország tüntetés
Fotó: AFP

A tüntetésekre a Veszna ellenzéki mozgalom, valamint Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus támogatói szólították fel országszerte az oroszokat. De a demonstrálók sokat kockáztatnak: az új törvények értelmében akár hosszú börtönbüntetésre is ítélhetik azt, aki megpróbál kibújni a sorozás alól.

Az interneten is ellenállást váltott ki Putyin mozgósítása. Eddig több mint 140 ezren írtak alá egy petíciót, amely a bejelentés visszavonását követeli. A sorkatonaság elleni petíciót a Change.org petíciós oldalon hozta létre egy Soft Power álnevű felhasználó – szúrta ki az Index.hu.

Olyan látványos megmozdulás valószínűleg nem lesz társadalmi szinten, ami az ország politikai stabilitására hatással lenne, de ez nyilván annak is a függvénye, hogy hogyan fog teljesíteni az orosz hadsereg Ukrajnában. Tehát ha továbbra is kudarcok fogják kísérni a háborút, akkor nyilván ennek lehetnek negatív következményei is

– értékelte a lehetséges következményeket korábban lapunknak Seremet Sándor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) külső szakértője.

Oroszország tüntetés
Fotó: AFP/Alexander Nyemenov

 

 

Borítókép: Tüntetőt tartóztatnak le Moszkvában (Fotó: AFP/Alexander Nyemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.