Új útvonalat találtak maguknak az illegális migránsok

Bevándorlók százai érkeznek naponta Csehországból a német városokba, Berlin egyelőre tétlen.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 09. 08. 6:55
Friedland, 2016. április 4. Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettõl a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérõket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépõket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekrõl visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner) Fotó: Swen Pförtner
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh–német határ vált az embercsempészek és az illegális bevándorlók legújabb kapujává, az ide érkező bevándorlók száma pedig egyre csak növekszik. Idén júniusban mintegy kétezer ember akart illegálisan belépni Németországba, ami 140 százalékkal több az előző év azonos hónapjához képest. Nem sokáig maradt megdöntetlenül a rekord, hiszen augusztusban már csaknem háromezer külföldi kísérelte meg az illegális határátlépést – derült ki a német kormány egyik kiszivárgott jelentéséből. A dokumentum szerint a menekültek többsége szíriai, afgán és iraki. A drezdai főpályaudvarra naponta több száz bevándorló érkezik vonattal Prágából.

A csempészbandák átcsoportosították magukat, és most Szlovákián és Csehországon keresztül jutnak el hozzánk

– mondta a sajtónak Heiko Teggatz, a német szövetségi rendőrszakszervezet elnöke, aki szerint aggasztók és félelmetesek ezek a fejlemények.

Úgy véli, ez újabb jele annak, hogy az európai külső határvédelem is komoly hiányosságokat mutat. Teggatz egyúttal azt követelte, hogy Nancy Faeser német belügyminiszter azonnal rendelje el az ellenőrzést a Csehországgal közös határterületen. A birtokában lévő jelentés ellenére azonban a szövetségi kormány egyelőre nem tesz semmit az illegális bevándorlás megállítása érdekében. Nem ez az első eset, amikor a német kormány hibásan méri fel a helyzet súlyosságát.

Hét év telt el a 2015-ös nagy menekülthullám óta, amikor Németország több mint 1,2 millió migráns előtt nyitotta meg a határait.

A legtöbben Afganisztánból, Eritreából, Irakból, Iránból, Nigériából, Pakisztánból, Szomáliából és Szíriából érkeztek. Angela Merkel akkori kancellár azzal magyarázta a kormány döntését, hogy Németországban óriási a munkaerőhiány, a szakképzett menekültekkel pedig fel tudnák tölteni a betöltetlen állások nagy részét.

A májusi adatok ugyanakkor azt mutatták, hogy csúnyán elszámolta magát a német kormány.

A 2015-ben érkezett migránsok közül ugyanis csaknem 700 ezren még mindig munkanélküliek, és közülük is csak mintegy négyszázezren keresnek aktívan munkát. A menekültek 88 százalékának egyáltalán nincs semmilyen szakképzettsége, és a jelek szerint nem is szeretnének ezen változtatni. Ezek a migránsok rendszeresen munkanélküli-segélyt kapnak, amelynek mértéke többek között a származási országuktól is függ. Ma már olyan mértékig fajult a helyzet, hogy egy segélyben részesülő munka nélküli migráns csaknem ugyanannyit, egyes esetekben pedig több pénzt kap havonta, mint egy átlagos dolgozó német. Az emberek pedig joggal háborodnak fel ezen az adaton.

Az Olaf Scholz vezette német kormány tovább súlyosbítaná a helyzetet azzal, hogy eltörölné a mostani szabályozást, miszerint kevesebb segélyt kap egy munkanélküli, ha visszautasítja az állásajánlatokat vagy továbbképzéseket.

Norbert Kleinwächter, az Alternatíva Németországért (AfD) parlamenti frakciójának helyettes vezetője szerint ezzel a dolgozó embereket alázzák meg. Azt mondta egy parlamenti felszólalásában, hogy „a jelenlegi szabályozás kicsúfolja mindazokat, akik mindennap korán kelnek, dolgozni mennek, este hullafáradtan érnek haza, és hónap végén alig van több a fizetési lapján, mint a szociális segélyben részesülőknek”. Hozzátette: vannak, akik joggal kérdezik maguktól, miért járnak még egyáltalán dolgozni.

Borítókép: szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én (Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.