Egyre nagyobb mértékű a csecsemőhalálozás Etiópiában

A harcok sújtotta Tigrében elégtelen az orvosi ellátás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 12:45
Ethiopian army takes control of Dessie and Hayk towns of Amhara
Ethiopian army takes control of Dessie and Hayk towns of Amhara Fotó: MINASSE WONDIMU HAILU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Etiópia harcok sújtotta Tigré tartományában négyszer annyi négy hónaposnál fiatalabb csecsemő hal meg, mint a háború előtt, mivel a harcok miatt több mint 5 millió ember nem jut orvosi ellátáshoz – állapította meg egy friss tanulmány. 

A várandósság alatt vagy a szülést követő 42 napon belül ötször annyi kismama hal meg, mint a háború előtt, az 5 év alatti gyerekek közül pedig kétszer annyian veszítik életüket, mint korábban, gyakran könnyen megelőzhető okok miatt

 – derült ki a térségben végett eddigi legátfogóbb, a csecsemők és édesanyák helyzetét vizsgáló tanulmányból, amelyet még nem hoztak nyilvánosságra, de a szerzők megosztottak az AP amerikai hírügynökséggel.

Csaknem két év telt el a háború kitörése óta, és Etiópia kormánya elszigetelte Tigré tartományt, elvágta olyan alapvető szolgáltatásoktól, mint az áram, a telefon, az internet és a banki műveletek. Noha az ENSZ által támogatott vizsgálat a múlt hónapban azt állapította meg, hogy minden oldal, beleértve a tigréi erőket is, visszaéléseket követett el, az etióp kormány azonban háborús fegyverként használja a „civilek éheztetését”.

Az év eleji tűzszünet lehetővé tette, hogy több ezer teherautónyi humanitárius segélyt szállítsanak Tigrébe, de az augusztusban kiújult harcok közepette ismét leállították a szállítmányokat oda, ahol elfogyott az inzulin, a gyermekkori vakcinák és más létfontosságú egészségügyi eszközök. Az ENSZ által támogatott vizsgálat szerint „rendkívüli hiány” van gyógyszerekből és felszerelésekből.

A leginkább veszélyeztetettek közé tartoznak a kismamák és a kisgyerekek. Az új kutatást májusban és júniusban a helyi egészségügyi hatóságok végezték el két ENSZ-ügynökség pénzügyi támogatásával, és a régió hét zónájából hatban több mint 189 ezer háztartást vizsgáltak meg.

Az anyai halálozás százezer élve születésre 840 eset volt, ami a háború előtti 186-os mélypontról emelkedett erre a szintre, a szülészeti vérzés és a magas vérnyomás volt a leggyakoribb ok. „Ez elfogadhatatlanul magas, a 22 évvel ezelőttihez hasonlítható” – írták a tanulmányban.

A jelentés szerint az anyák több mint 80 százaléka egészségügyi intézményen kívül halt meg. A BMJ Global Health orvosi lapban tavaly közzétett elemzés szerint a háború előtt Tigrében az anyák több mint 90 százaléka részesült terhesgondozásban, és több mint 70 százalékuk szülését kísérte képzett személyzet.

Az új tanulmány szerint az újszülöttkori halálozás, vagyis az élet első 28 napjában elhunyt gyermekek száma 36 volt ezer élve születésből. Ez négyszeres növekedés a háború előtti szinthez képest, és a halálesetek több mint fele otthon, orvosi beavatkozás nélkül következett be. A leggyakoribb okok a koraszülöttség, a fertőzések és a légzés kialakulásának hiánya születéskor.

Az öt éven aluliak halálozási aránya 59 volt ezer főre, ami kétszeres a háború előtti aránynak. A tanulmány szerint a legtöbb okot a védőoltással megelőzhető betegségek – a hasmenéses megbetegedések, a tüdőgyulladás és a szamárköhögés – okozta.

 

Borítókép: az etióp kormányerők tagjai járőröznek Amhara városában, miután visszafoglalták azt a Tigréi Népi Felszabadító Mozgalomtól 2021. december 16-án (Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.