Összecsapásokkal végződött a megemlékezés Bagdadban

Tömegek ünnepelték az iraki fővárosban, Bagdadban a három évvel ezelőtti, több mint hatszáz halálos áldozatot követelő, kormányellenes zavargások évfordulóját a hétvégén. A megmozdulás azonban korántsem volt békés: helyi hírportálok a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokról számoltak be. 2019-ben a kormány lemondását és a politikai rendszer átalakítását sürgették, három évvel később hasonló követeléseket fogalmazott meg a tömeg.

2022. 10. 02. 19:22
null
Bagdad, 2022. szeptember 28. A biztonsági erõk lezárnak egy hidat a kormányellenes tüntetõk elõl az erõsen õrzött, Zöld Zónaként ismert bagdadi kormányzati negyed közelében 2022. szeptember 28-án. MTI/AP/Hadi Mizban Fotó: Hadi Mizban
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demonstrálók iraki zászlót lengetve és a kormány megbuktatását követelve vonultak fel a hétvégén a főváros, Bagdad egyik központi terén, a Tahrír téren. Követeléseik között szerepelt továbbá a biztonság és munkahelyek teremtése. A tüntetők az úgynevezett zöld zónába, a szigorúan őrzött kormányzati negyedbe is megpróbáltak betörni – amely több ország diplomáciai képviseletének is otthont ad –, a rohamrendőrök ekkor már könnygázt és füstgránátokat is bevetettek, hogy feloszlassák a tömeget. A demonstrálók mindeközben kövekkel dobálták a biztonsági erőket.

 

A tüntetések célja, hogy újjáélesszék a 2019. októberi példátlan tiltakozásokat, amelyek az egyre növekvő munkanélküliség és az ország hanyatlása miatt robbantak ki

 

– írta az Al-Monitor amerikai székhelyű, közel-keleti hírekkel foglalkozó portál.

A hétvégi megmozdulásokra azonban számítottak a hatóságok: nemcsak a zöld zóna környékét, hanem Bagdad más pontjaira is kirendelték a biztonsági erőket, az utakat és hidakat úttorlaszokkal zárták el, valamint a tüntetéseket megelőző napokban egyre többet gyakorlatoztak a katonák.

 

A biztonsági erők ugyanakkor azt is számításba vették, Muktada asz-Szadr támogatói is csatlakoznak a tömeghez, ami még nagyobb összecsapásokat okozhatott volna.

 

A politikus pártja nyerte ugyanis a 2019-es tüntetéshullám következtében tavaly októberben megtartott választásokat. Asz-Szadr viszont nem tudott elegendő többséget szerezni a kormányalakításhoz, célját ugyanakkor továbbra sem adta fel: az elmúlt egy évben asz-Szadr olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, ezért a vezető júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta, hívei pedig új választásokat követelnek.

A kormányellenes tüntetők megfékezésére kirendelt biztonsági erők tagjai a bagdadi Tahrír téren Fotó: Hadi Mizban / MTI/AP

A hatóságok nem véletlenül tartottak attól, hogy a három évvel ezelőtti megmozdulások ünnepléséhez asz-Szadr támogatói is csatlakoznak, akik mögött egy fegyveres szervezet is áll.

 

Éppen múlt héten szavazott az iraki parlament Mohamed al-Halbúszi házelnök lemondásának visszautasításáról, amikor a zöld zónába rakéta-sorozatvetőkből kilőtt három lövedék csapódott be

 

– jelentette az INA iraki hírügynökség.

Eközben a Tahrír téren már gyülekeztek az-Szadr támogatói, hogy a parlamenti voksolás ellen tüntessenek. A tömeg végül a rendőrökkel is összecsapott, legalább harmincan vesztették életüket.

 

Nyáron pedig még a parlament épületét is megrohamozták, amikor Mohammed asz-Szudáni korábbi emberi jogi, illetve később munkaügyi minisztert nevezték meg lehetséges miniszterelnök-jelöltként.

 

Már egy év eltelt az utolsó iraki választások óta, azonban a hatalommegosztásról továbbra sem sikerült megegyezni, noha a 2019-es tüntetések követelései között szerepelt az akkori miniszterelnök, Adil Abdul-Mahdi lemondása. A zavargásoknak végül a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások és az iraki hatóságok kemény fellépése vetett véget. A megmozdulások során több mint 25 ezren megsérültek és mintegy 4600 személyt letartóztattak. Becslések szerint 600-1100 között lehetett a halálos áldozatok száma, akik között fegyvertelen tüntetők, valamint a biztonsági erők tagjai is voltak.

Borítókép: A biztonsági erők lezárnak egy hidat a kormányellenes tüntetők elől az erősen őrzött, zöld zónaként ismert bagdadi kormányzati negyed közelében 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/AP/Hadi Mizban)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.