Megosztja a világot Oroszország megítélése

Bár a Nyugat kiábrándult az oroszokból, addig a világ más részein ez koránt sincs így.

2022. 10. 28. 6:04
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Szocsi, 2022. szeptember 26. Vlagyimir Putyin orosz (j) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbeszélést folytat Szocsiban 2022. szeptember 26-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Gavril Grigorov Fotó: Gavril Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ rendkívül megosztott Oroszország megítéléséről, és ezen az ukrajnai háború csak mélyített – derült ki a Cambridge-i Egyetem nemrégiben megjelent tanulmányából. A szinte minden országra kiterjedő közvélemény-kutatások vizsgálatából a legfőbb megállapításuk az, hogy míg a Nyugat kétségtelenül kiábrándult az oroszokból, addig a világ más részein ez koránt sincs így, sőt néhol még javult is a róluk alkotott kép. Megjegyzik, hogy nagyjából 2012-ig még az Egyesült Államok és európai szövetségesei is barátságosabban viszonyultak Oroszországhoz, ezt azonban a Krím félsziget annektálása, valamint a szakadár területek felett lelőtt utasszállító katasztrófája megtörte.

Így az alapból alacsonyan, mindössze 23 százalékra süllyedt támogatottságuk az ukrajnai háború kirobbantásával még jobban bezuhant, most alig 12 százalékon áll.

Ráadásul nem kivételek ez alól az olyan, egyébként partneri országok sem, mint Magyarország, Görögország vagy Olaszország.

Érdekesebb, hogy az oroszok megítélése kiváló viszont a nyugati világon kívül.

Dél-Ázsiában például a válaszadók háromnegyede, Afrika frankofón országainak 68 százaléka tekint pozitívan Oroszországra, de a háború kirobbanásáig a Közel-Keleten és Latin-Amerikában is javítottak.

Sőt a felmérések arra is rámutattak, hogy néhány országban – például Vietnamban, Szaúd-Arábiában, Malajziában és Szerbiában – még kedvezőbb is az oroszokról alkotott vélemény az ukrajnai események óta. A tanulmány rámutatott, hogy a nyugati világon kívül élő 6,3 milliárd ember kétharmada valójában szimpatizál az oroszokkal. Azt ugyanakkor sietnek hozzátenni, hogy ha népességben többen vannak is, gazdaságilag eltörpülnek a Nyugat mellett, különösen ha nem számítjuk az egyensúlyozó Kínát és Indiát. A tanulmány a jelenségre nem kínál részletes magyarázatot, alapvetően a demokráciát,a gazdasági érdekeket, az értékek különbségét nevezi meg szakadékként.

A tanulmány egyébként kitér Kína és az Egyesült Államok szerepére is. Fontos tanulsága, hogy a fejlődő országokban Kínára már többen tekintenek pozitívan, mint az amerikaiakra. Ennek árát azonban szintén a fejlett világban fizetik meg: a kínaiak támogatottsága alig 23 százalékos, miközben öt éve még ennek duplája volt.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (j) és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök megbeszélést folytat Szocsiban 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Gavril Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.