időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Riasztó mértékben terjed a kolera Szíriában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.07. 21:26 2022.10.07. 21:49
Riasztó mértékben terjed a kolera Szíriában

Riasztó mértékben terjed a kolera Szíriában – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A helyzet riasztóan alakul az érintett kormányzóságokban, a kolera újabb és újabb térségekre terjed át – írta a WHO péntek esti közleményében.
 

A szíriai egészségügyi tárca szerint a 14 szíriai tartományból 11-ben szeptember vége óta 594 kolerás megbetegedést és 39 halálesetet jelentettek. A halálozások többségét az északi Aleppó tartományban regisztrálták.

A kolera főként szennyezett vízzel, illetve étellel terjedő, súlyos hasmenést és kiszáradást okozó betegség. Szíriában a több mint tíz éven át tartó háborús pusztítás következtében sok helyen megrongálódott az ivóvízhálózat, emiatt a lakosság jelentős része veszélyes vízforrások használatára kényszerül. 

Az ENSZ szerint Szíriában a víztisztító üzemek csaknem kétharmada, a szivattyúállomások fele és a víztornyok egyharmada szenvedett károkat. 

A közel-keleti országban, ahol legutóbb 2009-ben tört ki kolerajárvány, feltételezések szerint az Eufrátesz folyóba került szennyvíz okozta a betegség ismételt felbukkanását. Az aszály miatti alacsony vízszint, a hőhullám és a Törökország által épített gátak csak súlyosbították a szennyezés okozta problémát. 

A világszervezet adatai szerint a 18 milliós lélekszámú Szíria lakossága több mint egynegyedének ivóvízforrása az Eufrátesz folyó. A járvány különösen nagy gondot okoz a menekülttáborokban, ahol amúgy is nehéz tiszta ivóvízhez, illetve tisztálkodási szerekhez jutni.

Segélyszervezetek szerint a szomszédos Libanonból és Irakból is jelentettek kolerás megbetegedéseket.

Világszerte éves átlagban 1,3-4 millió közé tehető a kolerás megbetegedések és 21-143 ezer közé a kór halálos áldozatainak száma.

Borítókép: Kolera elleni fertőtlenítést végez egy jemeni munkás a fővárosban, Szanaában az esős évszak miatt megnőtt fertőzésveszély idején, 2018. június 7-én. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint 2130-an haltak meg kolerabaktérium okozta kiszáradásban 2017. április óta a polgárháború dúlta közel-keleti országban. (MTI/EPA/Jahja Arhab)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.