Tajvan nem akar háborúzni Kínával

Egy háború Tajvan és Kína között „egyáltalán nem opció” – hangoztatta hétfőn Caj Jing-ven (Tsai Ing-wen) tajvani elnök a de facto szigetország nemzeti ünnepe alkalmából.

2022. 10. 10. 16:40
CAJ Jing-ven
Tajpej, 2022. október 10. Caj Jing-ven tajvani elnök beszél a nemzeti ünnep alkalmából a tajpeji elnöki palotában 2022. október 10-én. Tajvan dupla tíz napként ismert nemzeti ünnepét minden év október 10-én tartják, mivel 1911-ben ezen a napon ért véget a Vucsang-felkelés, amely a Csing-dinasztia végét és Kínai Köztársaság megalakulását eredményezte. MTI/EPA/Daniel Ceng Shou Yi Fotó: Daniel Ceng Shou Yi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy háború Tajvan és Kína között „egyáltalán nem opció” – hangoztatta hétfőn Caj Jing-ven (Tsai Ing-wen) tajvani elnök a kínai császárság elleni felkelés 111. évfordulójának alkalmából mondott ünnepi beszédében. A Csing-dinasztia összeomlásához vezető és a Kínai Köztársaság 1912. január 1-jei megalakulását eredményező 1911-es vucsangi felkelésre emlékező nemzeti ünnepen a tajvani államfő úgy fogalmazott: 

Szeretném Peking számára világossá tenni, hogy a fegyveres konfrontáció semmiképpen sem opció a két fél számára. Csak a tajvani nép szuverenitásának, demokráciájának és szabadság iránti elkötelezettségüknek tiszteletben tartásával teremthetünk alapot a Tajvani-szoroson átívelő konstruktív párbeszéd folytatásához. 

Caj Jing-ven sajnálatosnak nevezte, hogy szerinte Kína fenyegetően lép fel a Tajvani-szorosban és a térségben, és megismételte: a de facto önálló államként működő szigetország fokozza a védelmi kiadásait. Mint mondta, a 23 millió lakosú Tajvan növeli a precíziós rakéták, a hadihajók és más egyéb fegyverek gyártását annak érdekében, hogy képes legyen választ adni egy esetleges katonai fenyegetésre. Kitért arra is: a szigetország szuverenitása és demokratikus értékeinek védelme ügyében egyetértés van az összes politikai párt között.

 Az elnöki beszédre reagálva a kínai külügyminisztériumnak a távirati iroda által is idézett reakciója úgy fogalmazott: a Tajvani-szorosban tapasztalható feszültség alapvető oka a tajvani kormány „függetlenségi törekvése”. 

A sziget Kína elválaszthatatlan része, ezért nem is rendelkezik saját elnökkel

– fogalmazott sajtótájékoztatóján Mao Ning, a tárca szóvivője, hozzátéve: Peking hajlandó „széles teret biztosítani” a békés egyesítésnek, de nem tűri a szeparatizmust.

Nancy Pelosi amerikai demokrata házelnök augusztusi látogatását követően Kína és Tajvan között különösen megromlott a kapcsolat, Peking pedig fokozta a katonai nyomásgyakorlást Tajpej irányába. Kína mindig is saját területének tekintette Tajvant annak ellenére, hogy a sziget régóta autonóm önigazgatással rendelkezik, és Peking továbbra is a sziget „újraegyesítésén” dolgozik. Pelosi látogatása óta Peking egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

Borítókép: Caj Jing-ven tajvani elnök beszél a nemzeti ünnep alkalmából a tajpeji elnöki palotában 2022. október 10-én. Tajvan „dupla tíz napként” ismert nemzeti ünnepét minden év október 10-én tartják, mivel 1911-ben ezen a napon ért véget a Vucsang-felkelés, amely a Csing-dinasztia végét és Kínai Köztársaság megalakulását eredményezte (Forrás: MTI/EPA/Daniel Ceng Shou Yi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.