időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

A cseh kormányfő megvédte hazánkat, fontosnak nevezte a V4-eket

Kottász Zoltán
2022.11.18. 09:11 2022.11.18. 09:16
A cseh kormányfő megvédte hazánkat, fontosnak nevezte a V4-eket

– A legfontosabb, hogy beszélünk egymással. A V4-ek vezetői már hónapok óta nem találkoztak, pedig ez egy hasznos fórum, amely a múltban már bizonyította, hogy mennyire értékes – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek jövő csütörtökre tervezett pozsonyi találkozójával kapcsolatban. A cseh kormányfő – akinek szavait az Euractiv hírportál idézte – mindezt azért tartotta fontosnak elmondani, mert

a cseh parlament két házának elnökei lemondták a jövő péntekre tervezett V4-házelnöki találkozót az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos magyar álláspont miatt.

Milos Vystrcil, a cseh szenátus vezetője úgy vélte, nem teszi lehetővé az uniós országok egységes álláspontját, ha a magyarok kétoldalú tárgyalásokat folytatnak Oroszországgal egyes energiahordozók ügyében. A Magyarországgal mindig kritikus Markéta Pekarová Adamová képviselőházi elnök pedig azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfő trójai falova. A politikus asszony az idei magyarországi választások előtt annak a reményének adott hangot, hogy a magyarok leváltják Orbán Viktort, a napokban pedig azt nyilatkozta: reméli, hogy az EU visszatartja a Magyarországnak járó támogatásokat.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke sajnálkozását fejezte ki a V4-házelnöki találkozó lemondása miatt. Mint csütörtökön fogalmazott:

A cseh parlament elnökeinek hazánkra vonatkozó megjegyzései igaztalanok és tiszteletlenek, nem felelnek meg a tényeknek, és kétségbe vonják a magyar kormány azon jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa.

A Magyarország mellett gyakran kiálló Petr Fiala is máshogy látja a helyzetet.

Nem titok, hogy Magyarországnak más a megközelítése, mint a három másik V4-országnak. Ugyanakkor – és ezt fontos hozzátenni – a mi párbeszédünk vezetett ahhoz, hogy Magyarország minden kulcsfontosságú döntést támogatott az EU-tárgyalások során

 – utalt a cseh miniszterelnök arra, hogy hazánk eddig minden, Moszkvával szembeni uniós szankciót támogatott, miközben felmentést kapott bizonyos energiaszankciók alól, amelyek veszélyeztették volna hazánk energiaellátását. – A közös megoldásokat preferáljuk, mert amikor a nemzeti költségvetések egymással versengenek, egyedül nem vagyunk képesek az élbolyba kerülni – mondta a V4-ek közös erejéről. Az Euractiv szerint a csúcstalálkozó fontos témája lesz az, hogy Berlin szeptemberben elfogadott egy kétszázmilliárd eurós, főleg hitelből finanszírozott programot a német háztartások és a vállalkozások energiaköltségeinek enyhítésére. A lépést számos EU-tagország bírálta, mondván: a csomag versenyelőnyt teremt Németországnak.

Az orosz–ukrán háború kirobbanását követően a lengyel–magyar kapcsolatok is kissé fagyossá váltak, ám Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szeptemberben leszögezte: új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban és a lengyel–magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze.

Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat

 – fogalmazott.

 

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök Brüsszelben 2022. október 21-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.