Az afrikai migránsok befogadásában lát megoldást Brüsszel

Az Európai Bizottság alelnöke az európai társadalom öregedő korfájára hívta fel a figyelmet.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2022. 11. 22. 6:40
null
Földközi-tenger, 2022. november 10. Illegális bevándorlók a migránsok Európába szállítására szakosodott SOS Mediterranee nemzetközi nem kormányzati szervezet által mûködtetett, most Franciaország felé tartó Ocean Viking norvég teherhajó fedélzetén, a Földközi-tengeren 2022. november 10-én, miután a francia belügyminiszter bejelentette, hogy kiköthetnek a dél-franciaországi Toulon haditengerészeti támaszpontján. Elõzõleg az olasz hatóságok nem engedélyezték a hajó kikötését Szicíliában. MTI/AP/Vincenzo Circosta Fotó: Vincenzo Circosta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dubravka Suica, az Európai Bizottság (EB) alelnöke az európai társadalom öregedő korfájára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a demográfiai problémákra az jelentene megoldást, ha az EU még több afrikai bevándorlót csábítana a területére. Elmondta, hogy 2021-ben Európa lakosságának mintegy ötöde 65 évesnél idősebb volt, és hogy ennek a korosztálynak a száma az Európai Unió minden tagállamában növekszik.

Az előrejelzések szerint 2070-ben Európa a világ népességének mindössze négy százalékát teszi majd ki. Ezt tehát egyensúlyba kell hoznunk

 – mondta a politikus. Az uniós demokráciáért és demográfiáért felelős alelnök kijelentette, hogy az olyan területekről érkező bevándorlás, mint Afrika – ahol a legfiatalabb az átlagos népesség – megoldást jelentene az Európát fenyegető demográfiai válságra. – Arra van szükség, hogy minél több fiatal bevándorló érkezzen az Európai Unióba – fogalmazott Dubravka Suica. Az EB alelnöke azt is hozzátette, hogy többet szeretne tenni azokért a migránsokért, akik az Európai Unió tagállamainak vidéki területein élnek, és kijelentette, hogy ez a bizottság egyik fő célja.

Ilyen megjegyzések egyébként nem először hangzanak el az Európai Bizottság berkein belül. Jean-Claude Juncker, az EB korábbi elnöke 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy Európának lehetővé kell tennie, hogy Afrikából akár több millióan érkezzenek. Emmanuel Macron francia elnök szintén hasonló célokat fogalmazott meg idén szeptemberben, amikor azt javasolta, hogy Franciaország vidéki területeit migránsokkal népesítsék be, mivel számos ilyen terület az elöregedő lakosság miatt demográfiai hanyatlással küzd.

Az idei év első tíz hónapjában 281 ezer illegális belépést észleltek az Európai Unió külső határain, ami 77 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest a Frontex európai határvédelmi ügynökség adatai szerint.

Továbbra is a nyugat-balkáni útvonal a legaktívabb migrációs útvonal az EU-ba, októberben több mint 22 300 illegális határátlépést észleltek, ami közel háromszor annyi, mint egy évvel ezelőtt. Eközben a közép-mediterrán útvonalon 59 százalékkal nőtt az idei év első tíz hónapjában a felderített illegális határátlépések száma, több mint nyolcvanötezer esetet jelentettek innen ez idő alatt, így ez a második legaktívabb migrációs útvonal. 2022. október végéig a La Manche csatornán észlelt illegális migránsok száma pedig mintegy 62 000 volt, ami 70 százalékos növekedés 2021 azonos időszakához képest. A Frontex szerint ez a tendencia várhatóan még tovább fokozódik, mielőtt a téli körülmények megnehezítik a tengeri átkelést.

Borítókép: illegális bevándorlók a migránsok Európába szállítására szakosodott SOS Mediterranee nemzetközi nem kormányzati szervezet által működtetett, most Franciaország felé tartó Ocean Viking norvég teherhajó fedélzetén, a Földközi-tengeren 2022. november 10-én (Fotó: MTI/AP/Vincenzo Circosta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.