Biden újra nekifut a fegyvervásárlás szigorításának

Újabb fegyvervásárlást szigorító törvényt nyújtana be Joe Biden amerikai elnök az elmúlt heti tömeggyilkosságokra válaszul. Idén már elbukott egy hasonló kezdeményezés, így a szakértők egy újabbhoz sem fűznek nagy reményeket.

2022. 11. 26. 7:47
Lőfegyverek a falon egy amerikai fegyverboltban Virginia államban. 2017. 10.06. (Forrás: Jim Watson / AFP / Getty Images)
Lőfegyverek a falon egy amerikai fegyverboltban Virginia államban. 2017. 10.06. (Forrás: Jim Watson / AFP / Getty Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meg fogom próbálni. Megpróbálom elérni, hogy megszabaduljunk a legveszélyesebb lőfegyverektől – mondta az újságíróknak Joe Biden amerikai elnök a minap egy hálaadásnapi eseményen. – Őrület, hogy még mindig engedélyezzük a félautomata fegyverek polgári vásárlását, ugyanis ennek nincsen társadalmi értéke, csak a fegyvergyártók profitját duzzasztja – húzta alá a demokrata elnök. Hozzátette, hogy még a januárban megalakuló új kongresszus előtt el kíván fogadtatni egy új fegyverreformot, ám ennek konkrétumait nem fejtette ki.

Az Egyesült Államokban időről időre feévetődik a fegyvervásárlás szigorításának kérdése. Ám, mint ismert, a tengerentúlon az amerikai alkotmány második kiegészítése biztosítja az állampolgároknak a fegyverviselés egyéni jogát, illetve kimondja, hogy ezen jogot nem lehet csorbítani.

Természetesen törvények rendelkeznek a fegyverviselés és -tartás módjáról, ám ezek államonként és fegyvertípusonként eltérők, például: egy vadászfegyvert vidéken könnyebb beszerezni, mint egy félautomatát a városban.

Az amerikai elnök fegyverszigorítást kilátásba helyező szavai napokkal azután jelentek meg, hogy Colorado államban öt ember, míg Virginia államban hat ember lett fegyveres vérengzés áldozata. Hasonló szomorú esetek szinte minden héten történnek a tengerentúlon, mint múlt hét pénteken, amikor egy anyát és három gyermekét gyilkolták meg az otthonukban.

A Gun Violence Archive (GVA), fegyveres erőszakokat összesítő weboldal pénteki adatai szerint az idén közel negyvenezer halálos áldozatot követelt az ilyen jellegű erőszak az Egyesült Államokban, körülbelül annyit, mint 2020 egészében.

A GVA adatai szerint idén 36 tömeggyilkosság és 610 tömeglövöldözés történt, körülbelül annyi, mint 2020-ban, de kétszer annyi, mint 2018-ban.

Mivel a januárban felálló törvényhozás (kongresszus) megosztóbb lesz, mint az eddigi – hiszen a november nyolcadikai félidős választások eredményeként a republikánusok nyerték el a képviselőházi, míg a demokraták a szenátusi többséget –, Biden elnök most még több esélyt láthat a reformok elfogadására.

Árnyalja elképzelését, hogy a még tavasszal és nyáron történt, nagy port kavaró iskolai lövöldözéseket követően a kongresszus már elkészített egy a fegyvervásárlást szigorító javaslatot, amelyet a képviselőház ugyan elfogadott, de a százfős szenátus hatvanfős többsége nem.

Az a javaslat nem kobozta volna el a már birtokolt fegyvereket, de megtiltotta volna bizonyos félautomata fegyverek értékesítését, importját, gyártását vagy átadását. Egy évvel korábban pedig a fegyvervásárlók hátterének ellenőrzését szigorító javaslat bukott el a kongresszusban.

A washingtoni székhelyű Gallup elemző és tanácsadó cég hétfőn megjelent felmérése szerint az amerikaiak mintegy kétharmada szigorúbb fegyvervásárlási törvényeket szeretne.

Ennek ellenére Monika McDermott, a Fordham Egyetem politológusprofesszora szerint azért sincsen a kérdésben áttörés, mert „ez egy halvány többség, amely időszakosan megugrik”. A politológus szerint továbbá mivel az amerikai háztartások közel felében van fegyver, egészen másként viszonyulnak a kérdéshez, emellett szerinte a gazdasági témák vagy az egészségügy jóval nagyobb prioritást élvez.

Ezt a politikusok is tudják, ezért a fontosabb ügyekkel foglalkoznak ők is, amelyekkel nem veszélyeztetik azt, hogy elveszítsék a széküket

– fogalmazott McDermott. Hozzátette: az 1994-es fegyvertörvény (amely ugyan tele volt kiskapukkal, de tíz évre megtiltotta a félautomata fegyverek polgári gyártását, birtoklását és átruházását – a szerk.) nyomán sokan elvesztették mandátumukat a soron következő választáson.

Tovább árnyalja a képet az amerikai párt- és képviselő-finanszírozási rendszer is. Amíg hazánkban az állam biztosítja a forrásokat, addig a tengerentúlon lényegében adományokból gazdálkodnak a politikusok.

Az amerikai fegyvergyártók pedig pártokon átívelően képviselik az érdekeiket és nyújtanak támogatásokat azoknak, akik nem mennek szembe az alkotmány második kiegészítésével.

Egyesek szerint a szigorítás egyébként sem vezetne eredményre, és tekintve, hogy az ilyen vérengzések elkövetői a legtöbb esetben zavart elméjűek, azt javasolják, hogy inkább biztosítsanak több forrást a társadalom mentális betegeinek a kiszűrésére és kezelésére. 

Borítókép: Lőfegyverek a falon egy amerikai fegyverboltban Virginia államban (Forrás: Jim Watson/AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.