Döntő befolyással bírnak Sorosék az EU politikájára?

Több politikus is egyetért abban, hogy szándékosan zsarolják Magyarországot az uniós forrásokkal.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Tűzfalcsoport2022. 11. 22. 15:28
SOROS, György
Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több politikus is egyetért abban, hogy szándékosan zsarolják Magyarországot az uniós forrásokkal. Magas rangú tisztségviselők és uniós diplomaták a Reutersnek beszéltek az EU nyomásgyakorlásáról, köztük egy belga politikus Sorosék döntő befolyását sejti az európai politikában.

A Tűzfalcsoport felidézte, hogy Tom Vandendriessche, az európai parlamenti Vlaams Belang politikusa már korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy Soros György szerint meg kell büntetni az uniós szuperállam (Európai Egyesült Államok) létrehozásának ellenálló országokat.

Ez a gátlástalan spekuláns a globalista klikk hálójának egyik pókja, amely át akarja alakítani társadalmunkat

– írta a politikus.

Az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagja már több kérdést is intézett az Európai Bizottsághoz, melyben a Soros-szervezetek és az Euróbizottság kapcsolódási pontjairól érdeklődtek.

A Tűzfalcsoport cikke szerint Soros György magyar–amerikai befektető tőzsdei spekulációból szerezte vagyonát, melyet most saját politikai és filozófiai programjának megvalósítására használ szerte a világon. A Nyílt Társadalom Alapítványt használja fel olyan civil és más szervezetek finanszírozására, amelyek politikai eszméit hirdetik. Pénzügyi támogatást is nyújtott a demonstrációkhoz, amelyek egy része erőszakos volt – írják.

A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy Soros György egyre sűrűbben száll bele a nyilvános vitákba. A Tűzfalcsoport példaként említette, amikor az Európai Uniót szólította fel, hogy „álljon szembe” Lengyelországgal és Magyarországgal. 

Tavaly az Emberi Jogok Európai Bíróságáról derült ki, hogy száz állandó bírájából huszonkettőnek van kapcsolata Soroshoz köthető szervezetekkel.

A flamand politikus a szólásszabadság hanyatlására már korábban is felhívta a figyelmet, miután Thierry Breton belső piacokért felelős uniós biztos jóformán megfenyegette Elon Muskot a Twitter átvételekor. 

Tom Vandendriessche ekkor azt mondta, Brüsszel nem akar szólásszabadságot, mert azt veszélyesnek tartja a rendszerére. A szabadságjog hanyatlására egy májusi felmérés is rámutatott, mely kutatás során a megkérdezett németek közel fele látta úgy, hogy a rasszizmusról szóló vádak korlátozzák a szólásszabadságot Németországban – írja a Tűzfalcsoport.

Hogyan kapcsolódik az EU-s források kifizetéséhez a Külügyek Európai Tanácsa, az ECFR?

A szervezetet tizenöt évvel ezelőtt alapították Berlinben, melynek tagnévsorában olyan befolyásos személyek állnak, mint David Hidalgo, a spanyol El País társalapítója vagy Dominique Strauss-Kahn, az IMF volt elnöke. Emellett még számos jelenlegi ENSZ-diplomata és természetesen Soros György, valamint a kormányellenes magyar NGO-kat szintén bőkezűen támogató Sigrid Rausing.

Végh Zsuzsanna, a szervezet egyik szakértője október 5-én megjelent dolgozatában arról értekezik, hogy a magyar kormány vállalásai a befagyasztott uniós források felszabadításáért cserébe ígéretesnek tűnhetnek ugyan, de ha „végre is hajtja ezeket, az intézkedések önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy visszájára fordítsák a demokrácia leépülését”.

Érdekes párhuzam, hogy ugyanígy fogalmazott az Európai Parlamentben Daniel Freund liberális képviselő is, aki korábban a Transparency International munkatársa is volt – írja a Tűzfalcsoport.

Végh Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottságnak  „minden eddiginél nagyobb befolyása van arra, hogy bizonyos demokratikus elvek betartását megkövetelje”.

Az ECFR magyar származású szakértőjéről, Végh Zsuzsannáról többek között érdemes azt is tudni, hogy

  • a German Marshall Fund regionális szakértője;
  • a Freedom House Magyarországot leminősítő 2021-es és 2022-es országjelentésének szerzője;
  • a CEU korábbi kutatója és programkoordinátora;
  • a Bajnai-kormány külügyminisztériumának egykori alkalmazottja.

A Reuters forrásai szerint Brüsszel nem bízik a magyar kormányban, és az uniós pénzek folyósítását csak feltételesen hagyná jóvá, ami azt jelenti, hogy a bizottság bármikor visszatarthatja a következő részlet átutalását, ha valami nem tetszik neki – tette hozzá a lap.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.