Felrázná Brüsszelt a Mathias Corvinus Collegium

Az európai megújulás felé: merre tart Európa a globális rendezetlenség korában? címmel szervezett konferenciát a Mathias Corvinus Collegium új brüsszeli kutatóintézete. Az MCC Brüsszel rendezvényének nyitóbeszédeiben több előadó is hangsúlyozta, hogy a brüsszeli iroda jó lehetőséget ad a véleményalkotásra és a fontos, az Európai Unió jelenlegi állapotát és jövőjét érintő kérdések megvitatására.

Árki Tamás (Brüsszel)
2022. 11. 15. 18:29
Frank Furedi (b), Orbán Balázs (k) és Jacob Reynolds a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli intézetének megnyitóján 2022. november 15-én
Frank Furedi (b), Orbán Balázs (k) és Jacob Reynolds a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli intézetének megnyitóján 2022. november 15-én Fotó: Árki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb témákat Jacob Reynolds, az MCC Brüsszel szakpolitikai vezetője vázolta fel nyitóbeszédében. Kiemelte, szerte a világban komoly problémák állnak fenn, melyek három csoportra oszthatók: gazdasági problémákra (benne az egyre magasabb inflációval, illetve a növekedést gátló tényezőkkel), geopolitikai folyamatokra (ilyen például az ukrajnai háború, vagy a Tajvan körüli feszült helyzet), valamint kulturális problémákra. Az MCC Brüsszel fő célkitűzése a politikai diskurzusban történő állampolgári részvétel felfuttatása, az európai nemzetek és népek közti különbségek áthidalása és a diskurzusteremtés.

Közönség a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli intézetének megnyitója 2022. november 15-én a brüsszeli Atomiumban.
A Mathias Corvinus Collegium brüsszeli intézetének (MCC Brüsszel) megnyitója 2022. november 15-én a brüsszeli Atomiumban. Fotó: Árki Tamás

Reynolds után Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnöke tartott köszöntőt. Röviden utalt a szerinte szimbolikus helyszínválasztásra. Szerinte az Atomium, Brüsszel nemzetközi jelképe ugyan a városközponttól kicsit messze van, de „a  buborékon belül nem lehet Brüsszelről mélyenszántó beszélgetéseket folytatni” – utalt Orbán Balázs az európai intézményrendszerrel kapcsolatos diskurzus hiányára. Kiemelte, az MCC Magyarországon már egy bevált és jól csengő márka, ami egy több mint harminc éve működő tehetséggondozó műhelyt jelöl, ami 2020 óta huszonnégy, a Kárpát-medencében működő központjával mintegy 6000 diáknak és egyetemi hallgatónak nyújt támogatást képességeik kibontakoztatására. 

A miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette, a következő években a központok számát harmincötre, a diákjaik számát pedig tízezerre kívánják emelni. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az MCC legfőbb célja egy új, tehetséges, nyitott, versenyképes, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, hazaszerető generáció kinevelése. Ezek elérése érdekében pedig a tehetséggondozás és a kutatás kéz a kézben jár.

A jelenkori európai állapotokról beszélve Orbán Balázs kifejtette, Európa belesüppedt annak a kényelmébe, hogy sikerült létrehozni az Európai Uniót, „mely a nyugati civilizáció történetének legnagyobb vállalása”. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy az EU sikere nem adott, azért mindenkinek meg kell dolgoznia; az értékközösség megléte miatt sokan elfelejtették, hogy érdemi párbeszédet folytassanak arról, hogy az EU által képviselt értékek a változó világban mit is jelentenek.

A nyitóbeszédeket Frank Furedi, az MCC Brüsszel igazgatója zárta. Furedi elmondta, régóta dédelgetett álma válik valóra az intézet megnyílásával, ami végre felrázhatja kicsit Brüsszelt. Hangsúlyozta, hogy az MCC hisz Európa jövőjében és optimista a lehetőségeit illetően. Ezeket a lehetőségeket azonban gátolják azok az érdekcsoportok, melyek maguk mögött akarják hagyni a történelmet. Furedi ezt az áramlatot „jelenizmus”-ként írta le, ennek képviselői szerint Európának szégyellnie kell a történelmét. 

Furedi szerint azonban, ha elvágjuk magunktól a múltat, elvágjuk magunkat a jövőtől.

Reményre és vízióra van szüksége Európának, és jelenleg a geopolitikai ismeretek mellett nagyon fontos a nemzeti érdek képviselete is, mivel Európát nagyszerű nemzetek alkotják. Furedi zárómegjegyzéseiben hangsúlyozta, demokrácia csak erős, szuverén nemzetállamokban létezhet igazán.

 

Borítókép: Frank Furedi (balra), Orbán Balázs (középen) és Jacob Reynolds a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli intézetének megnyitóján 2022. november 15-én (Fotó: Árki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.