időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo
Kiálltak az Európai Parlamentben hazánk mellett szövetségeseink

Kiálltak az olaszok hazánk mellett az Európai Parlamentben

Jánosi Dalma (Róma)
2022.11.25. 20:54 2022.11.26. 03:04
Kiálltak az olaszok hazánk mellett az Európai Parlamentben

A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek európai parlamenti frakciója kiállt amellett, hogy Magyarországnak joga van a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő európai forrásokhoz. Érvelésük szerint a magyar jogállamiság állandó megkérdőjelezése csupán kifogás, az ellenségeskedés azonban veszélyes, mivel kétségeket ébreszt az uniós intézmények és eszközeik hitelességét illetően.

Az olasz jobboldali európai parlamenti képviselők újra bebizonyították, hogy Magyarország számíthat támogatásukra. Az olasz sajtó kiemelt figyelemmel követte a jobbközép koalíciós kormány pártjainak állásfoglalását az Európai Parlamentben a Magyarországnak szánt uniós pénzek folyósításáról szóló csütörtöki vita kapcsán.

A Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport tagjai, illetve az Identitás és Demokrácia (ID) képviselői a múltban már több alkalommal kiálltak a magyarok mellett, bizonyítva a jobboldali erők összefogását.

Hasonlóan történt a csütörtöki szavazás során is a strasbourgi parlamentben. Az uniós képviselők 416 támogató és 124 ellenszavazattal, illetve 33 tartózkodással a Magyarországnak szánt források befagyasztása mellett foglaltak állást.

Az olasz sajtó beszámolója szerint a magyar ügyet menteni szándékozó képviselők között ez alkalommal is jelen voltak az ECR tagjai, melyben az Olasz Testvérek (FdI) politikusai foglalnak helyet, és az Identitás és Demokrácia, amelyhez a Liga képviselői tartoznak. Az Európai Néppárt soraiban helyet foglaló Hajrá, Olaszország! egy képviselője szavazott a magyarok mellett.

Az olasz sajtó megítélése szerint sorsdöntő lehet a Magyarországnak szánt uniós források feloldása szempontjából a jobboldali olasz európai parlamenti képviselők támogatása, a sokat emlegetett jobboldali összefogás az uniós intézményekben. Giorgia Meloni miniszterelnök és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes pártjainak európai képviselete tehát elutasította azt a javaslatot, miszerint az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak továbbra is ki kellene tartania a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő európai források visszatartása mellett, még akkor is, ha a korábban tárgyalt 17 pontos intézkedéseket a magyar kormány maradéktalanul teljesítette.

Az Olasz Testvérek EP-képviselői rövid közleményt tettek közzé azzal kapcsolatban, hogy miért tartják indokolatlannak és igazságtalannak az uniós pénzek további visszatartását. Érvelésük szerint a magyar jogállamiság állapotát újra és újra firtató kérdések csupán kifogások, valójában politikai okokból támadják Magyarországot, figyelmen kívül hagyva a már megvalósított célkitűzéseket. A folyamatos ellenségeskedés azonban igen veszélyes, kérdőre vonhatja az uniós intézmények és eszközeik hitelességét is – érvelt az FdI európai parlamenti frakciója.

„Még mindig a jogállamiságra hivatkozva próbálnak támadni egy olyan kormányt, amely politikailag nem hajlandó beállni a sorba” – írták.

Borítókép forrása: Európai Parlament

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.