Megkezdődik a 2016-os brüsszeli terrortámadás maratoni pere

A vádlottak padjára kerülnek a merénylet kitervelői, köztük a Párizsban elítélt Salah Abdeslam.

2022. 11. 30. 6:40
BELGIUM-FRANCE-ATTACKS-TRIAL Fotó: EMMANUEL DUNAND

Belgium eddigi legnagyobb bűnügyi pere kezdődik a mai napon, több mint hat évvel a Brüsszelben elkövetett robbantásos merényletek után.

Az elkövetkezendő hónapokban érintettek százai tesznek tanúvallomást a 2016-os terrorcselekményről, amelyben 32 ember vesztette életét, több százan pedig megsebesültek, nem beszélve arról, hányan szenvednek a mai napig is a traumától.

– Nem várok válaszokat a per során, egyszerűen csak szembesíteni szeretném magam avval, mire képesek egyes emberek – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek az egyik túlélő, aki sok más áldozathoz hasonlóan mentális problémákkal küszködik a merénylet óta. Mások ezzel szemben abban bíznak, hogy a tárgyalások lezárultával és a vádlottak elítélésével pontot tehetnek erre a borzalmas fejezetre az életükben.

A tárgyalások előkészítése már szeptemberben megkezdődött, ám ezt követően elhalasztották a folytatást egy vita miatt, amely arról szólt, hogy a vádlottakat golyóálló üvegfalú fülkékbe helyezzék-e el a tárgyalóteremben. Bár a sértettek így nagyobb biztonságban érezhették volna magukat, végül nem állítanak fel külön kabinokat a terrorcselekedet feltételezett kitervelőinek. A védőügyvédek ugyanis arról panaszkodtak, hogy ezzel a vádlottakat ketrecekbe helyezik, mint a vadállatokat, és nem tudnak kommunikálni velük.

2016. március 22-én a belga főváros repülőterén és egyik forgalmas metróállomásán három öngyilkos merénylő hajtotta végre a támadásokat, amelyek mögött vélhetően az Iszlám Állam azon kilenc dzsihadistája állt, akik most a vádlottak padjára ülnek. 

Ahogyan lapunk is megírta, a tizedik vádlott, a terroristasejt vélt vezetője a hatóságok szerint már életét vesztette.

A feltételezett kitervelők között van a 2015-ös párizsi terrortámadás egyedüli életben maradt elkövetője, Salah Abdeslam brüsszeli születésű francia állampolgár is, akinek szülei még az 1960-as években települtek át Marokkóból Európába. A szélsőséges iszlamistát idén júniusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Franciaországban, és az ítélet ellen nem fellebbezett. A Párizsban született döntés nem menti fel ugyanakkor az alól, hogy bíróság elé álljon a belga fővárosban is, ahova már idén júliusban átszállították.

A nyomozások mindeközben rávilágítottak, hogy ugyanez a Belgiumban kiépült terrorista csoport áll a 132 halálos áldozatot követelő párizsi támadás mögött is. 

A 2015-ös akció után a terroristasejt még nagyobb vérengzésre készült, amelyet a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon hajtottak volna végre, ám a tervüket módosították, miután Abdeslamot elfogták Belgiumban március 18-án. A 33 éves férfi ügyvédje éppen arra alapozza a védelmet a ma kezdődő perben, hogy Abdeslamot négy nappal a belga robbantások előtt tartóztatták le. A várhatóan 2023 júniusáig tartó maratoni tárgyalássorozatot a NATO korábbi brüsszeli központjában tartják.

Borítókép: Salah Abdeslam párizsi tárgyalása (Fotó: AFP/Emmanuel Dunand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.