időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Orbán Balázs: Nem adjuk fel a woke ideológia elleni harcot

Magyar Nemzet
Forrás: The Times
2022.11.29. 21:55 2022.11.29. 22:38
Orbán Balázs: Nem adjuk fel a woke ideológia elleni harcot

– Magyarország a pénzeknél is fontosabb háborút vív az Európai Unióval a woke ideológia ellen – idézte a The Times konzervatív brit napilap Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának Brüsszelhez intézett figyelmeztetését.

 

Holnap ugyanis az Európai Bizottság előreláthatólag zöld jelzést ad a magyar helyreállítási tervre, melynek következtében több mint 13 milliárd eurós támogatás előtt nyílhat meg az út hazánk számára.

 

A magyar kormány korábban egy 17 pontból álló csomagban állapodott meg az Európai Bizottsággal, melyek megvalósítására több jogszabályt el is fogadott a parlament. „Elmondták nekünk, hogy mit akarnak, majd konkrét terveket készítettünk és hajtottunk végre. Most arra várunk, hogy a november 30-ra tervezett bizottsági ülésen döntést hozzanak” – magyarázta korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Orbán Balázs ugyanakkor rámutatott, Magyarország nem csupán a helyreállítási pénzek miatt harcol Brüsszellel: „Ha valaki azt gondolja, a magyaroknak csak egy ügyük van Brüsszellel, ami a pénzről szól, akkor téved” – fogalmazott a kormányfő politikai igazgatója.

 

Hangsúlyozta: különösen a brexit óta Európa-szerte egy új folyamat figyelhető meg, melyben politikailag gyenge kormányok kerülnek hatalomra és megszűnt az Európai Unió hagyományos egyensúlya. „Az Európai Bizottság korábban semleges, a szó pozitív értelmében bürokratikus volt, azonban már nem az. Politikai programja van” – mutatott rá Orbán Balázs. Hozzátette: álláspontja szerint nem a zsarolás és a boszorkányüldözéshez hasonló cselekedetek fogják egyben tartani az Európai Uniót, különösen ebben a bizonytalan időszakban.

 

Senki sem akar kompromisszumot kötni és senki nem hajlandó megérteni a másik nézőpontját. A kompromisszum olyan módszer, amely az EU alapítása óta létezik, ám már nem olyan erős, mint volt. És ezért élünk folyamatosan a kultúrháború árnyékában

 

– vélekedett a miniszterelnök politikai igazgatója.

„Az egyensúly megszűnt, és az intézményeket politikai dzsihadisták vették át – ami erős kifejezés, de ehhez áll a legközelebb” – magyarázta a politikus, aki szerint a helyreállítási pénzek másodlagosak a hazánk által vívott „kultúrháborúhoz” képest. Hozzátette: az uniós intézményeken belül most az lett a legfontosabb, hogy megőrizzék a woke ideológia virágzását. A The Times hangsúlyozta cikkében, hazánk novemberben nyitotta meg a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli kutatóintézetét, hogy sikeresen fellépjen a woke ideológia ellen.

Orbán Balázs egyúttal hangot adott Magyarország geopolitikai szerepének is. Ismertette, hazánk Európa közepén fekszik, ellentétben az Egyesült Királysággal. „A magyarok a kontinens közepén élnek, EU-tagországokkal vagyunk körülvéve, ennek nyomán a sorsunk is más. Nincs lehetőségünk elhagyni a tömböt” – fogalmazott.

Borítókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.