Összefogná a jobb- és a baloldalt a koalíciójában Mette Frederiksen

A november elsejei előre hozott választásokon a „vörös blokk” szerezte meg a mandátumok többségét.

2022. 11. 02. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali pártokból álló, úgynevezett „vörös blokk” szerezte meg a parlamenti mandátumok többségét a november elsején tartott előre hozott választáson Dániában. Bár még a voksolás estéjén is úgy tűnt, hogy a kormányzó szociáldemokraták és az őket támogató pártok, illetve a liberális-konzervatív „kék blokk” között igen szoros a verseny, végül a baloldali erők kerekedtek felül. 

A vörös blokk összesen kilencven képviselői helyet szerzett a 179 fős parlamentben, a döntő mandátumokat az autonóm területek, a Feröer-szigetek és Grönland biztosította a számukra – az előbbi egyet, az utóbbi pedig kettőt. 

A jobboldali blokk 72 mandátummal rendelkezik, a Lars Lokke Rasmussen korábbi miniszterelnök által nemrég megalapított liberális Mérsékeltek pártja pedig 16-tal. A centrista párt a harmadik legerősebb parlamenti erővé vált, annak ellenére, hogy öt hónapja még nem is létezett. A két blokk közötti szoros állás esetén a királycsináló szerepet is betölthették volna, ám a baloldal győzelmével ez a lehetőség meghiúsult a Mérsékeltek számára.

Annyira izgatott és büszke vagyok. Az elmúlt húsz év legjobb választási eredményét értük el

 – örvendezett Mette Frederiksen. A dán miniszterelnök ugyanakkor szerdán benyújtotta lemondását II. Margit dán királynőnek, és közölte, megkezdi a jobb- és a baloldalt összefogó koalíció lehetőségének feltérképezését.

A szociáldemokraták 2019 óta kisebbségben kormányoznak más baloldali pártok támogatásával. Frederiksen viszont azzal kampányolt a mostani választások előtt, hogy újabb győzelmük esetén nemcsak a baloldalt vonja be a kormányzásba. Emellett azzal érvelt, hogy politikai egységre van szükség a nemzetközi bizonytalanságok közepette. 

– Dániában évek óta a fejlődéshez vagyunk hozzászokva. Most viszont nehézségekbe ütközünk, mivel az Európában dúló háború, az energiahiány, az infláció és az éghajlati kihívások egy összetett válsághelyzet elé helyeztek minket – mondta Frederiksen.

Az egységről szóló ígérete pedig meg is hozta a gyümölcsét, a szociáldemokraták a szavazatok többségét, 27,5 százalékát nyerték el november elsején.

– Amikor a szociáldemokraták mondanak valamit, azt véghez is viszik – közölte a frissen lemondott miniszterelnök. Igen ám, de a kormány eddigi szövetségesei, a baloldaliak és a zöldek nem néznék jó szemmel egy széles körű koalíció megalakítását. 

A kormányfő lemondását követő időszakban az összes párt felkeresi a királynőt, aki eldönti, ki vezesse a koalíciós tárgyalásokat. A várakozások szerint ezt a szerepet Mette Frederiksen töltheti be.

Dániában azért volt szükség előre hozott választásokra, mert az országot sújtó külső válságokon túl belső politikai feszültség alakult ki. A szociáldemokraták szövetségesei, a szociálliberálisok azzal fenyegették meg a kormánypártot, hogy megvonják a támogatásukat tőlük. A kormány ugyanis bírálatok kereszttüzébe került amiatt, hogy 2020-ban az ország teljes nyércállományát, mintegy 17 millió egyedet leöletett az állatokban felfedezett koronavírus-mutációk miatt.

Borítókép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök, a szociáldemokraták vezetője a párt eredményváró rendezvényén a dániai előre hozott parlamenti választások estéjén, 2022. november 1-jén Koppenhágában (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Nikolai Linares)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.