időjárás -1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Szijjártó Péter: A magyar–iráni jó kapcsolat a béke egyik záloga

Forrás: MTI
2022.11.17. 16:19 2022.11.17. 16:34
Szijjártó Péter: A magyar–iráni jó kapcsolat a béke egyik záloga

A józan ész és a pragmatikus hozzáállás politikájának keretében Magyarország és Irán a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésén dolgozik, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy Teherán minél előbb visszatérjen a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködéshez – jelentette ki a tárca közleménye szerint csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – írja az MTI.

A tárcavezető a magyar–iráni gazdasági vegyes bizottság egy éven belüli második ülését követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a keddi lengyelországi rakétaincidens nyomán végre mindenkinek be kell látnia, hogy az lenne a legjobb az egész világnak, ha a lehető legtöbb konfliktust sikerülne lezárni.

Ehhez józan észre és pragmatikus hozzáállásra van szükség. A józan ész és a pragmatikus hozzáállás politikáját alkalmazzuk akkor, amikor a Magyarország és Irán közötti gazdaság együttműködés fejlesztéséért dolgozunk 

– mondta.

„Azt szeretnénk, ha Irán minél előbb vissza tudna térni a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködés rendszerébe, és mivel most a világgazdaság súlyos kihívásokkal szembesül, azt gondoljuk, hogy ennek a visszatérésnek talán a gazdaság adhatná az első lépését” – tette hozzá.

A miniszter tudatta, hogy az ülésen áttekintették az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit, s arra is kitért, hogy az ezzel párhuzamosan zajló üzleti fórumon 96 magyar és iráni vállalat vesz részt.

Jó hírnek nevezte, hogy az Iránba irányuló magyar textil- és gyógyszeripari export, valamint az iráni műanyagimport növekedése nyomán tavaly 45 százalékkal, idén eddig pedig 55 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem volumene.

Kiemelte, hogy a magyar mezőgazdasági és egészségipari cégek előtt újabb exportlehetőségek állnak, folyamatban van az importengedélyek kiadása a vetőmagok, a baromfihús és egyes orvosi készülékek esetében.

Mint közölte, kétezer iráni hallgató tanul hazánkban önköltséges alapon, főleg egészségtudományi és a gazdasági képzéseken, és a magyar állam 150 ösztöndíjat is fenntart a perzsa államból érkező diákok számára.

Szijjártó Péter üdvözölte a bevándorlási hullámok és a kábítószer-kereskedelem megállítását célzó iráni erőfeszítéseket. És ennek kapcsán rámutatott: az Afganisztánnal és Pakisztánnal szomszédos, közel-keleti országnak fontos szerepe van az Európába irányuló migrációs nyomás csökkentésében.

Minél jobban meg tudja védeni a határait Irán, annál kevesebb migráns éri el Európát a világ ezen területéről

 – mondta. 

Illetve kijelentette, hogy Magyarország elkötelezett a nukleáris energia békés felhasználása mellett, ezért támogatja az Iránnal kötött atomalku újraélesztését, ami erősítené a globális biztonságot is.

Szijjártó Péter az iráni gazdasági és pénzügyminiszterrel közös sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban látható volt, hogy milyen kevésen múlik az, hogy kontrollálhatatlan következményei legyenek a mostani háborús helyzetnek.

„Megnyugtatóan hatott, hogy fontos globális és európai döntéshozók kifejezetten jelesre vizsgáztak a stratégiai nyugalom, a higgadtság és a felelősségteljes viselkedés terén” – fogalmazott.

„Fontos tanulság, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik, és az ilyen kiélezett helyzetekben nem szabad hinni az álhíreknek és a megalapozatlan kijelentéseknek” – tette hozzá.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szejed Ehszan Handuzit, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztere kezet fog, miután aláírták a 3. Magyar–Iráni Gazdasági Vegyes Bizottság ülésének jegyzőkönyvét a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. november 17-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.