időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Az orosz csapatok rakéta-sorozatvetőt telepítettek a zaporizzsjai atomerőműhöz

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.08. 15:40 2022.12.08. 15:49
Az orosz csapatok rakéta-sorozatvetőt telepítettek a zaporizzsjai atomerőműhöz

Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben – számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.

A tárcavezető kifejtette, hogy a háború előtt Ukrajna egy-két új drónt állított hadrendbe. Február óta viszont módosítottak a jogszabályokon, egyszerűsítették az új fegyverek, haditechnikai eszközök felvételét az ukrán fegyveres erőkbe. Kiemelte, hogy a védelmi tárca különösen a digitális fejlesztési minisztérium csapatával működik együtt eredményesen.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat közben csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a zaporizzsjai atomerőművet megszállva tartó orosz erők szerdán több Grad típusú rakéta-sorozatvetőt telepítettek a nukleáris létesítménybe, ami a vállalat szerint provokációk előkészítésére utalhat. 

„A megszállók ezeket a fegyvereket a hatos számú energiablokk közelében helyezték el, közvetlenül az atomerőmű kiégett nukleáris fűtőelemeinek raktára mellett” – írta közleményében az Enerhoatom.

A vállalat szerint a legvalószínűbb provokáció a Dnyeper (Dnyipro) folyó túlsó partjának, különösen Nyikopol és Marganec városoknak az ágyúzása, ezekkel a „Gradokkal” közvetlenül a zaporizzsjai atomerőmű területéről.

Az Enerhoatom emlékeztetett arra, hogy az oroszok katonai célokra használják a zaporizzsjai atomerőművet, és az agresszió kezdetétől fogva katonákat állomásoztatnak ott, valamint katonai felszereléseket, fegyvereket és robbanóanyagokat tárolnak.

A vállalat tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) a „Gradok” megjelenéséről az atomerőmű területén.

Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója arról írt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy az ukrán erők folytatják az előrenyomulást Szvatove és Kreminna irányában, és meggyőződését fejezte ki, hogy „hamarosan a vezérkar jó hírekről” számolhat be.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy gyors sikerre nem lehet számítani, mert az oroszok hatalmas mennyiségű felszerelést és személyzetet csoportosítottak a térségbe, beleértve azokat a csapatokat, amelyeket Herszon felől irányítottak át. 

Szerinte a mostani tél sorsfordító lehet, és tavaszig a régiónak legalább azt a részét visszaszerzi az ukrán hadsereg, amely a Ukrajna elleni februári orosz invázió előtt ukrán ellenőrzés alatt állt.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója közölte, hogy az elmúlt nap során a régióban orosz támadások következtében kilenc helyi lakos vesztette életét – közülük hatan a Kurahove település központjára mért csapásban – és 15-en sérültek meg.

Helyi kormányzók jelentései szerint az orosz erők folytatják az ukrán ellenőrzés alá visszakerült Herszon megyei települések ágyúzását, csütörtökre virradó éjjel pedig a szomszédos megye székhelyére, Mikolajivra mértek Sz–300-as rakétákkal csapást. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az ukrán vezérkar csütörtöki közlése szerint előző nap további 340 katonával, két harckocsival és két drónnal nőtt az orosz hadsereg vesztesége. Így Ukrajnában már több mint 93 ezer orosz katona halt meg, valamint megsemmisült egyebek mellett 2937 orosz harckocsi, 1925 tüzérségi rendszer és 1603 drón.

 

Borítókép: A Maxar Technologies műholdfevétele a Zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 19-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja (Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.