Charles Michel: A háború miatt az európai energiapiac reformra szorul

Az Európai Tanács elnöke szerint nemcsak rövid távon kell kezelni az energiasokkot, hanem versenyképesnek is kell maradni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 13. 8:35
MICHEL, Charles
Szkopje, 2022. július 5. Az egynapos munkalátogatáson Észak-Macedóniában tartózkodó Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Dimitar Kovacevski észak-macedón miniszterelnökkel tartott megbeszélését követõ közös sajtóértekezleten Szkopjében 2022. július 5-én. A bolgár parlament június 24-én visszavonta az Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozását akadályozó vétóját, szabad utat engedve ezzel a csatlakozási tárgyalások megkezdésének. Az Észak-macedón Köztársaság 2004. március 22-én nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét. Az ország 2005 decemberében kapott tagjelölt státuszt az Európai Tanácstól. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós tagállamok vezetőinek az energiaellátás biztonságának szavatolására, az árak csökkentésére, valamint Ukrajna önvédelmének, működésének és lakosságának támogatására kell összpontosítaniuk – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden, a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel az egynaposra tervezett, csütörtöki brüsszeli csúcs meghívólevelében közölte: az orosz–ukrán háború gyökeresen átalakította Európa energiakörnyezetét, ami szükségessé teszi a jövő év feladatainak áttekintését is: Köztük – mint írta – mindenekelőtt a villamosenergia-piac reformja szerepel.

Erőfeszítéseinket konkrét kezdeményezésekkel és az innovációba, az infrastruktúrába, valamint az energiahatékonyságba való beruházásokkal kell összekapcsolnunk, hogy fokozatosan megszüntessük függőségünket az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól

– fogalmazott.

Szavai szerint az unió jövőbeli növekedési kilátásai nemcsak attól függnek, hogy rövid távon miként sikerül kezelnie az energiasokkot, hanem attól is, hogy az európai ipar versenyképes tud-e maradni, valamint a hatékony beruházásoktól a jövő technológiáiba.

Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők stratégiai megbeszélést fognak folytatni a transzatlanti kapcsolatokról. A vita a kérdések széles körére terjed majd ki, egyebek mellett a biztonsági és gazdasági együttműködésekre.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői továbbá megbeszélést folytatnak majd a déli szomszédságról, amelynek keretében értékelni fogják a múlt héten Tiranában tartott EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó eredményeit.

Az Európai Tanács elnöke végezetül közölte, a tagállami vezetők december 14-én az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közötti csúcstalálkozójára gyűlnek össze. A csúcsértekezlet lehetőséget ad a stratégiai partnerségről folytatott megbeszéléseknek, valamint a biztonsági kihívásokat, a kereskedelmet, a zöld és digitális átállást, valamint az élelmezésbiztonságot érintő kérdések megvitatására – tette hozzá Charles Michel.

 

Borítókép: Az egynapos munkalátogatáson Észak-Macedóniában tartózkodó Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Dimitar Kovacevski észak-macedón miniszterelnökkel tartott megbeszélését követő közös sajtóértekezleten Szkopjében 2022. július 5-én (Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.