Házkutatás lesz Emmanuel Macron pártjánál

Két nyomozást is folytat a francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség annak kiderítésére, hogy milyen mértékben befolyásolta az amerikai McKinsey cég Emmanuel Macron 2017-es és 2022-es választási kampányát, ezzel kapcsolatban tartottak házkutatást az elnök pártjának székházában és az amerikai tanácsadó cég párizsi telephelyén – írja a V4NA.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2022. 12. 15. 11:34
MACRON, Emmanuel
Tirana, 2022. december 6. Emmanuel Macron francia államfõ újságírói kérdésekre válaszol, amint megérkezik az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójára Tiranában 2022. december 6-án. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazságügyi nyomozás van folyamatban annak megállapítására, hogy mekkora befolyással volt az amerikai McKinsey tanácsadó cég Emmanuel Macron 2017-es és 2022-es választási kampányára. Amint arról a V4NA korábban beszámolt, a francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség (PNF) október végén két nyomozást is elrendelt, ezek még mindig folyamatban vannak.

A gyanú szerint az amerikai tanácsadó cég munkatársai 2017-ben az elnöki kampány során ingyenesen segítették Macront, aki ezt azzal viszonozta, hogy megválasztása után több nagy összegű megbízást is adott a vállalatnak. Az összeg tetemes, több mint egy milliárd euró, a francia elnököt tehát közpénzek elherdálásával vádolják, valamint azzal, hogy szabálytalanul vezette pártja a kampányszámlákat, továbbá lecsökkentette a könyvelésben szereplő tételeket, derül ki a PNF novemberi közleményéből.

Az esetről több száz oldalas jelentést készített a Szenátus, hangsúlyozva, hogy a szóban forgó amerikai tanácsadó cég egy évtizeden át nem fizetett adót Franciaországban. A szenátusi bizottság szerint ez botrányos, mivel a vállalat 2020-ban 329 millió eurós nyereségre tett szert, amelynek 5 százaléka a francia adófizetők pénzéből származott, ezért felszólította a bizottság a francia kormányt, hogy függesszen fel minden szerződést a szóban forgó céggel, amely még ha törvényesnek bizonyul is, az államimázst rendkívül sértő adóoptimalizálási gyakorlatot folytat.

Az ügy kirobbanását követően nyilatkozott az államfő, Emmanuel Macron elmondása alapján ő maga is csak a sajtóból értesült arról, hogy feljelentést tettek ellene. A korrupcióellenes ügyészség ezzel kapcsolatban nem kereste meg, ráadásul a nevét meg sem említik a PNF által kiadott közleményben. A francia elnök azt is leszögezte, hogy nincs félnivalója, az igazságszolgáltatásnak pedig tennie kell a dolgát.

Később megszólalt a történtekkel kapcsolatban Bruno Le Maire pénzügyminiszter is, aki a France 3-nak adott interjújában elismerte, hogy voltak visszaélések, a minisztériumok ugyanis túl sokszor vették igénybe a McKinsey-hez hasonló tanácsadó cégek szolgáltatásait, ennek visszaszorítása érdekében Élisabeth Borne miniszterelnök körlevélben utasította a minisztériumokat, hogy 15 százalékkal csökkentsék a külsős tanácsadó cégek alkalmazását.

Az ügyben új fejlemény, hogy a folyamatban lévő nyomozások részeként a hatóságok házkutatást tartottak Emmanuel Macron Renaissance (újjászületés) nevű pártjának székházában és a McKinsey párizsi telephelyén egyaránt.

A Le Parisien nevű francia lap ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy az államfő cáfolta, hogy bárminemű trükközést folytatott volna az amerikai tanácsadó céggel, elmondása alapján a francia állam és a McKinsey között kötött szerződések megfeleltek a hatályos szabályoknak. Ami a szóban forgó amerikai cég kétes adóügyeit illeti, a francia államfő leszögezte, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy visszaélés történt, annak következményei lesznek. A lap ugyanakkor kiemeli, hogy Emmanuel Macront az Alkotmány 67. cikkelye értelmében mandátuma alatt mentelmi jog illeti meg, vagyis nem kötelezhető arra, hogy bármely francia joghatóság vagy közigazgatási hatóság előtt tanúvallomást tegyen, illetve jogi eljárást sem folytathatnak ellene.

Borítókép: Emmanuel Macron (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.