Késeléssel végződött a marokkói örömünnep Milánóban

Az áldozat egy harmincéves marokkói származású férfi, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

2022. 12. 11. 13:51
null
Párizs, 2022. december 10. Marokkói szurkolók a párizsi Champs Elysées-n 2022. december 10-én, miután Marokkó 1-0-ra gyõzött a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében játszott Marokkó-Portugália mérkõzésen a dohai at-Tumama Stadionban. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos késeléssel végződött a marokkói szurkolók ünneplése szombat este Milánóban. A katari világbajnokság negyeddöntőjében Portugáliával szemben aratott siker után több olasz nagyvárost is felforgattak az észak-afrikai csapat szurkolói, zászlókkal, petárdákkal és tűzijátékokkal vonultak a terekre és sugárutakra, megbontva a közrendet. 

Milánóban közel ötezren vonultak az egyik legforgalmasabb sugárútra, s mivel nemcsak a marokkói, hanem az arab közösség büszkesége is a kiemelkedő futballsiker, ezért a tunéziai, egyiptomi, algériai és szíriai szurkolók is csatlakoztak. 

A nagy tömegben a szurkolók között feszültség alakult ki, az összetűzésbe került felek kibékítésére sietett egy harmincéves marokkói származású férfi, akit súlyosan megkéseltek. Az áldozatot azonnal kórházba szállították életveszélyes állapotban. 

Az elkövető nagy valószínűséggel egy kelet-európai származású férfi lehetett.

A milanóiak aggódva nézik, hogy immár rendszeressé vált városuk felforgatása, Guiseppe Sala polgármesterhez fordultak a közrend és a biztonság megteremtésesét kérik. Olasz jobboldali politikusok is megdöbbenésüket fejezték ki és elfogadhatatlannak tartják, hogy a bevándorlók a közrendet megsértve fejre állítják az olasz városokat. 

A marokkói szurkolók már korábban is felforgatták az olasz, valamint más európai nagyvárosok békéjét. A hétvégi zavargásokat megelőzően múlt hét kedden, a spanyol válogatott ellen aratott sikert követően is rendbontásokba torkollott az ünneplés Milánóban, erről Matteo Salvini infrastrukturális miniszter osztott meg egy videófelvételt a közösségi médiában.

Salvini a tettesek előállítását és a károk megtérítését követelte. Ugyancsak a spanyolok elleni sikert követően Veronában egy szélsőjobboldali csoport marokkói szurkolókat támadott meg, több sebesültje is volt az összecsapásnak. 

Szombat este Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban is törtek-zúztak az önfeledten ünneplő marokkói szurkolók. 

Az Nl Times hírportál szerint Rotterdamban a rohamrendőrségnek a Kruisplein központi sétatér környékén kellett beavatkoznia, és lovasrendőröket is be kellett vetnie a tömeg feloszlatására. A hatóságok veszélyes pirotechnikai eszközök birtoklása, személyazonosság igazolásának megtagadása, valamint erőszakcselekmény miatt vett őrizetbe több embert − számolt be az MTI.

Amszterdamban több helyen is zavargások voltak. A randalírozók petárdákat dobáltak, autókon táncoltak, és kövekkel hajigálták a rendőröket.

Ahogy azt lapunk is megírta, Hága egyik kerületét a rendőrség kockázatos területnek nyilvánította, ami lehetővé tette a rendfenntartók számára, hogy megállítsák és megmotozzák a járókelőket, és letartóztassák azokat, akik nem hajlandók magukat igazolni.

A rohamrendőrséget Utrecht egyik városrészében is bevetették, miután zavargások robbantak ki ott. A kerületi rendőrség nem zárja ki, hogy több letartóztatást is végrehajtanak még.

A The Brussels Times belga hírportál értesülése szerint a brüsszeli rendőrség 59 embert vett őrizetbe szombat este a főváros különböző negyedeiben a hatóságok elleni erőszak és tiltott pirotechnikai eszközök használata miatt. 

Az érintett brüsszeli területeken az idősebb lakosok élőláncot alkottak, hogy a rendzavarókat lecsillapítsák − számolt be a hírportál.

Párizsban a marokkói szurkolókhoz csatlakoztak az elődöntőbe szintén bejutó franciák is. A Reuters beszámolója szerint a francia rendőrségnek könnygázt is be kellett vetnie a marokkói és francia szurkolók megfékezése érdekében. Kora este marokkóiak lepték el a város leghíresebb útját, a Champs-Élysées-t, majd amikor később Franciaország is elődöntős lett, franciák csatlakoztak hozzájuk. Az ünneplés egy idő után garázdaságba fordult, amikor egyesek betörték az üzletek kirakatait, és rátámadtak a rendőrökre, majd az utcákon tüzet gyújtottak. 

Borítókép: Marokkói szurkolók a párizsi Champs Elysées-n 2022. december 10-én, miután Marokkó 1-0-ra győzött a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Marokkó-Portugália mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.