időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Kinevezték az új perui elnököt, miután őrizetbe vették Pedro Castillot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.08. 08:39 2022.12.08. 09:31
Kinevezték az új perui elnököt, miután őrizetbe vették Pedro Castillot

Őrizetbe vették Pedro Castillo perui elnököt – közölte a perui rendőrség a Twitter-oldalán.

A karhatalom már volt elnökként hivatkozott a kongresszus által nem sokkal korábban elmozdított politikusra, aki a nap folyamán elrendelte a törvényhozás feloszlatását. A rendőrség mikroblogján felvételeket is közzétett az őrizetbe vételről.

Az Andina helyi hírügynökség közlése szerint Castillót jelenleg az ügyészség hallgatja ki.

Castillo előzőleg a kongresszus feloszlatása mellett rendeleti kormányzást jelentett be egy új szükségkormány révén az elmozdítására indult harmadik törvényhozási kísérlet közepette. Az ellenzék és számos vezető perui politikus és tisztségviselő puccsról beszélt. A kongresszus válaszul elutasította a vonatkozó elnöki rendeletet, és megszavazta, hogy az eddigi alelnök, Dina Boluarte vegye át Castillo helyét. 

Az elnök elmozdítására a 130 tagú kongresszusban 101 képviselő szavazott hat ellenében és tíz tartózkodás mellett.

Boluartét időközben beiktatták ideiglenes elnöknek, aki ezzel Peru első női államfője lett. A 60 éves jogász szerdán tette le hivatali esküjét a limai törvényhozásban. A perui alkotmány értelmében az elnök elmozdítása esetén helyettese veszi át az államügyeket.

Boluarte kijelentette, hogy első intézkedései között szerepel majd a korrupció elleni fellépés, ami végtére Castillo bukását okozta.

Puccskísérlet történt (…) , amit nem lelt támogatásra sem az intézményeknél, sem pedig az utcákon

– hangsúlyozta a frissen beiktatott elnök, aki politikai megbékélésre szólított mindenkit a nemzeti egység megteremtése érdekében. – Teret és időt kérek az ország megmentéséhez – fogalmazott.

Castillo „volt elnökké” vált a kongresszus döntése értelmében – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Ned Price amerikai külügyi szóvivő, több latin-amerikai ország pedig aggódását fejezte ki a legutóbbi fejlemények miatt, és a demokrácia megóvását szorgalmazta.

A perui kongresszus lépése következtében Castillo már volt elnök. A demokratikus rendszerek méltósága világszerte abban rejlik, hogy korrigálni tudják magukat. Továbbra is szorosan figyeljük az eseményeket, amelyek igen gyorsan követik egymást, de úgy tűnik, a perui kongresszus korrekciós intézkedéseket hozott azzal, hogy alkotmányos vádeljárással menesztette az elnököt

– mondta az amerikai szóvivő, hozzátéve: a perui nép óhajainak és reményeinek megfelelően fogunk eljárni.

Argentína „mély aggodalmát” fejezte ki a perui politikai válság miatt – írta Twitter-üzenetében az argentin külügyminisztérium. A peronista Alberto Fernández kormánya egyúttal felszólított minden politikai és társadalmi szereplőt a demokratikus intézmények és az emberi jogok megóvására.

Costa Rica külügyminisztériuma azt közölte, hogy az ország kormánya „mélységesen sajnálja Pedro Castillo perui elnöknek a kongresszus feloszlatására és az alkotmányozó nemzetgyűlés kiírására vonatkozó döntését, mert ez az alkotmányos rend törését jelenti”. Costa Rica a demokratikus hagyományát tisztelve a törvényes rend azonnali helyreállítását, valamint a politikai és állampolgári jogok szavatolását követeli Peruban – áll a közleményben.

A chilei kormány „mélységes sajnálkozását” fejezte ki a perui helyzet miatt, és ezzel együtt az emberi jogok és az alapvető szabadságjogot tiszteletben tartását szorgalmazta – derül ki a santiagói külügyminisztérium közleményéből.

A kolumbiai kormány a párbeszéd folytatását szorgalmazta valamennyi politikai szereplővel a demokrácia megóvása érdekében.

A perui belpolitikai válság miatt elhalasztja a december 14-re tervezett limai csúcstalálkozóját a Csendes-óceáni Szövetség – jelentette be szerdán Twitter-üzenetben Marcelo Ebrard, a latin-amerikai kereskedelmi tömörülés soros elnökének, Mexikónak a külügyminisztere.

 

Borítókép: José Williams Zapata, a törvényhozás, a kongresszus elnöke (b) és Dina Boluarte eddigi alelnök Boluarte államfői eskütételén a limai parlament üléstermében 2022. december 7-én, miután a képviselők megszavazták Pedro Castillo perui elnök elmozdítását, majd helyettesének államfői kinevezését. A hatvanéves jogásznő Peru első női államfője (Forrás: MTI/AP/Guadalupe Pardo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.