Megint veszélybe kerültek a hazánknak járó uniós pénzek?

Sajtóinformációk szerint semmissé válhat az a két nappal ezelőtt megkötött elvi megegyezés, amely a magyar helyreállítási terv, a hazánknak járó fejlesztési források, a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segély ügyében is megoldással kecsegtetett. A lengyel kormány ugyanis közölte, nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, ami viszont a brüsszeli Politico szerint az egész csomagot megbuktathatja. Úgy tudjuk, az Európai Tanács csütörtöki ülésén dőlhet el, hogy a négy ügyet magában foglaló megállapodást a továbbiakban is egy csomagban kezelik-e vagy külön-külön.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2022. 12. 15. 9:08
MORAWIECKI, Mateusz
Karpacz, 2022. szeptember 7. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a cseh hivatali partnerével, Petr Fialával tartott pódiumbeszélgetésen a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. szeptember 6-án. A „közép-európai Davosnak” is nevezett háromnapos rendezvényen Fiala átvette a fórum legfontosabb elismerését, Az év embere díjat. MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski Fotó: Maciej Kulczynski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek csütörtöki tanácskozásán dőlhet el, hogy egy csomagként vagy külön-külön kezelik a Magyarországnak járó befagyasztott uniós forrásokról, a helyreállítási alap pénzeiről, a globális minimumadóról és az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyről szóló hétfői megegyezést. A kérdés azután vált fontossá, hogy kiderült: 

a lengyel kormánynak maradtak fenntartásai a golbális minimumadóval kapcsolatban, így szerdán nem járultak hozzá a négykomponensű megállapodás az elfogadásához.

Az ügyben egyelőre sok a bizonytalanság, a patthelyzetet márpedig mindenképp fel kell oldani, mivel Magyarország eleshet a felzárkóztatási alapból jogosult támogatások 70 százalékától, valamivel több, mint négymilliárd eurótól (mintegy 1600 milliárd forinttól), amennyiben az év vége előtt nem sikerül nyélbe ütni a megállapodást. 

Érdekes ellentmondás, hogy amennyiben nem születik megállapodás, úgy a helyreállítási alap Magyarországtól visszatartott összegei viszont felszabadulnak, így hazánk automatikusan megkapja a 7,5 milliárd euróra (3000 milliárd forintra) rugó összeget.

A döntésnek az ukrajnai segélyezés szempontjából is nagy szerepe van, viszont a csomag jellege miatt azonban ezekről az eredeti terv szerint együttesen kellett volna már dönteniük az uniós állam- és kormányfőknek. A határidőt eleve Lengyelország kérésére tolták későbbre, illetve Petr Fiala az Európai Unió soros elnökségét ellátó Csehország miniszterelnöke a Politico szerint személyesen győzködte lengyel kollégáját. Az ügy végére mindenesetre ma az Európai Tanács tehet pontot.

Hétfőn lapunk is megírta: az uniós tagállamok nagykövetei így azt javasolták az Európai Tanácsnak, fogadják el a Magyarország helyreállítási tervét jóváhagyó végrehajtási határozatot, illetve indítsák el a hivatalos elfogadáshoz az eljárást. A tanács közleménye szerint a határozat elfogadását és a 27, korábban az unió által említett „szupermérföldkő” teljesítését követően Magyarország 5,8 milliárd euró, azaz 2500 milliárd forint összegű támogatást vehet igénybe.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a cseh hivatali partnerével, Petr Fialával tartott pódiumbeszélgetésen a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. szeptember 6-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.