Vlagyimir Putyin: Célunk az orosz–kínai katonai együttműködés erősítése

Az orosz elnök szerint az orosz–kínai kapcsolatok most a legjobbak a történelem folyamán, és kiálltak minden nehézséget. Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy a céljuk a két ország fegyveres erejének együttműködésének erősítése. Peking készen áll a stratégiai együttműködés és a globális partneri viszony megerősítésére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 30. 12:11
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. december 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) videókapcsolaton keresztül megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai államfõvel a moszkvai Kremlben 2022. december 30-án. MTI/AP/Pool/Kreml/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország és Kína erősíteni fogja a katonai együttműködést – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön videókapcsolaton keresztül megbeszélést folytatott kínai hivatali kollégájával, Hszi Csin-pinggel.

Az orosz–kínai együttműködés egész komplexumában, kapcsolatainkban különleges helyet foglal el a katonai és haditechnikai együttműködés, amely hozzájárul országaink biztonságához és a stabilitás fenntartásához a kulcsfontosságú régiókban. Célunk, hogy erősítsük az orosz és a kínai fegyveres erők közötti együttműködést

– hangoztatta az orosz vezető az eszmecsere nyilvánossággal megosztott megnyitóján. Hozzátette: a kedvezőtlen piaci folyamatok ellenére is növelni fogják a két ország kereskedelmét.

HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) videókapcsolaton keresztül megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai államfővel a moszkvai Kremlben 2022. december 30-án. Fotó: MTI/AP/Kreml/Mihail Klimentyev)

Putyin jövő tavaszra állami látogatásra hívta meg Hszit Moszkvába. Mint mondta, a hivatalos vizit az orosz–kínai kapcsolatok maradandóságát fogja demonstrálni a világnak, és az év legfontosabb politikai eseménye lesz a kétoldalú kapcsolatokban.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése a nemzetközi színtéren hozzájárul az igazságos világrend kialakításához.

– Ön és én ugyanúgy tekintünk a globális geopolitikai tájkép folyamatban lévő átalakulásának okaira, irányára és logikájára – mondta az orosz államfő. Hangoztatta, hogy Moszkva és Peking a Nyugat példátlan nyomása és provokációi közepette nemcsak saját érdekeit védelmezi, hanem mindazokét is, akik a valóban demokratikus világrend és az országok azon joga mellett állnak ki, hogy szabadon dönthessenek sorsukról.

A nehéz, távolról sem egyértelmű nemzetközi környezetben készek vagyunk fokozni a stratégiai együttműködést, fejlődési lehetőségeket biztosítani egymásnak és globális partnerek lenni országaink népeinek javára és a globális stabilitás érdekében

– hangoztatta Hszi.

Az RBK című orosz gazdasági lap szerint Igor Morgulov, Oroszország pekingi nagykövete már novemberben beszélt arról, hogy Hszi Csin-ping 2023-ban Oroszországba látogathat. Putyin már korábban is meghívta Hszit, aki a Kreml szerint a koronavírus elleni intézkedésekre hivatkozva nem fogadta el az invitálást.

A két vezető 2022-ben kétszer találkozott személyesen: először februárban, amikor az orosz elnök a téli olimpia idején, röviddel az ukrajnai háború megindítása előtt Pekingbe látogatott és szeptemberben, amikor mindkét vezető részt vett a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) üzbegisztáni csúcstalálkozóján.

A februári találkozón a felek megerősítették a 2001 óta érvényben lévő barátsági szerződésüket, amelyben kinyilvánították, hogy a partnerségüknek nincsen határa. Szakértők szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenben együttműködnének, inkább csak azt, hogy a nemzetközi kérdésekben „összedolgoznak” majd.

Putyin a csütörtöki megbeszélésen egyebek között azt is elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelem idén a nemzetközi nyomás ellenére is 25 százalékkal növekedett, és valószínűleg a vártnál előbb fogja elérni a 2024-re tervezett kétszázmilliárd dolláros szintet. Hozzátette: Oroszország az idei évben a legnagyobb olaj-, második legjelentősebb gáz- és negyedik LNG- (cseppfolyósított földgáz) beszállítója lett Pekingnek.

 

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) videókapcsolaton keresztül megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai államfővel a moszkvai Kremlben 2022. december 30-án (Fotó: MTI/AP/Kreml/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.