időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Svédország kiadta Törökországnak a PKK egyik tagját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.03. 16:29 2022.12.03. 19:15
Svédország kiadta Törökországnak a PKK egyik tagját

Svédország kiadta pénteken Törökországnak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár kurd szervezet egyik tagját – jelentette szombaton az Anadolu török hírügynökség. Mahmut Tat 2015-ben kért menedékjogot Svédországban, miután Törökországban hat év, tíz hónapi börtönbüntetésre ítélték a PKK-val való kapcsolata miatt. Az Anadolu jelentése szerint a menedékkérelmét elutasították.

A TRT török állami televízió jelentése szerint Tatot pénteki isztambuli megérkezése után után őrizetbe vették, majd a szombati bírósági kihallgatás után börtönbe szállították.

Svédország és Finnország májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz Ukrajna Oroszország általi megtámadása miatt, de Törökország kifogásolta a felvételüket arra hivatkozva, hogy Svédország és – kisebb mértékben – Finnország a Törökország és az Európai Unió által terrorszervezetnek tartott PPK és más csoportok tagjainak ad menedéket.

Ankara követeli továbbá Fethullah Gülennek, az Egyesült Államokban élő hitszónoknak a kiadatását, akit Ankara a 2016. évi, Recep Tayyip Erdogan török elnök elleni puccskísérlet megszervezésével vádol.

Stockholm és Helsinki tagadja, hogy fegyvereseknek adna menedéket, de megígérte, hogy együttműködik Törökországgal, és feloldja a szíriai török hadműveletek miatt elrendelt fegyverembargót.

A NATO konszenzussal hozza meg döntéseit, így a két ország felvételéhez szükség van mind a harminc tagállam támogatására. Csak Törökország ellenzi a felvételüket.

 

A nemrégiben hivatalba lépett új svéd kormány nyitottabb a tárgyalásokra, és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a héten úgy ítélte meg, hogy a két ország „kedvező lépéseket” tett.

 

„Törvénymódosításokat fogadtak el, és mindez kedvező fejlemény” – mondta Cavusoglu Bukarestben, a NATO külügyminiszteri értekezletének szünetében tartott sajtóértekezletén.

 

Borítókép: Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón Isztambulban 2022. november 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.