A brit börtönöktől sem tartanak az albán migránsok

Folytatódik a migránsválság az Egyesült Királyságban, a briteknek különösen az Albániából érkezők okoznak súlyos problémákat. Amellett, hogy az illegálisan érkezők mindent megtesznek, hogy megkerüljék a brit hatóságokat, az Egyesült Királyság bevándorlásügyi miniszterének néhány nappal ezelőtti közleménye kavart nagy vihart, melyben megköszönte a brit hatóságok fellépését az albán bevándorlók ellen.

2023. 01. 18. 5:54
EXILE : LAST STEP, THE BOAT CROSSING - MIGRANTS - LOON PLAGE
EXILE : LAST STEP, THE BOAT CROSSING-MIGRANTS-LOON PLAGE Fotó: STEPHANE DUPRAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az albán migránsok 65 százaléka távolította el az elektronikus nyomkövetőket, hogy a brit hatóságok ne találják meg őket – írta a The Telegraph brit konzervatív napilap. A nyomkövető eszközöket azok a migránsok kapták meg, akik illegálisan érkeztek az országba vagy kitoloncolás előtt állnak, ám a brit börtönökből már kiengedték őket. A lábbilincs ugyanakkor azt a célt is szolgálja, hogy elrettentse viselőjét a szökés gondolatától. A brit belügyminisztérium adatai szerint tavaly június óta 284 migránst láttak el elektronikus nyomkövetővel, közülük 204-en albánok.

Noha a nyomkövetők eltávolításáért börtönbüntetés jár a brit törvények szerint, sokan nem törődnek a lehetséges következményekkel, mondván: gazdasági okok miatt utaztak az Egyesült Királyságba, nem pedig azért, hogy menedékjogot kérjenek.

Nemrégiben egy albán férfi a TikTok videómegosztóra töltött fel videót arról, hogy egy egyszerű ollóval vágja le bokájáról az eszközt. A férfit korábban azzal vádolták meg, hogy nagy mennyiségben termesztett marihuánát egy brit farmon. A brit hatóságok azonban arra figyelmeztettek, bíróság elé állítják és börtönbe is kerülhetnek azok, akik eltávolítják a nyomkövetőket vagy kárt tesznek bennük.

Mindeközben egészen Albániáig eljutott az a felvétel, melyen Robert Jenrick brit bevándorlásügyi államtitkár egy menekültközpontban tett látogatása során azt mondta: – Fantasztikus csapattal találkoztam, akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy felkutassák az albánokat, letartóztassák, majd buszokkal a repülőtérre szállítsák őket, hogy onnan visszatoloncolják őket Tiranába. Hétfőn az albán külügyminisztérium Alastair King-Smith brit nagykövetet is beidézte, arra hivatkozva, hogy Jenrick nyilatkozata sérti a kétoldalú együttműködés pozitív szellemét.

Lábbilincset egyébként nem csak az albán bevándorlók kapnak: egyre több migránst látnak el az elektromos nyomkövető eszközzel, különösen amióta fokozódott a migráció a Franciaországot és az Egyesült Királyságot összekötő La Manche csatornán. A gyakorlat azonban széles körű felháborodáshoz vezetett: a civil szervezetek szerint a nyomkövetőkkel automatikusan bűnözőkként tekint London a bevándorlókra, továbbá sérti a magánéletet is.

Szerintem ez felháborító. A menekültek nem szöknek meg. Nincs olyan adat, amely azt mutatná, hogy igen, soha nem tették. Azért vannak itt, hogy menedékjogot kérjenek, akkor miért akarnának megszökni?

– vélekedett Clare Moseley, a Care4Calais szervezet alapítója.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint Albániából érkeztek a legtöbben tavaly az Egyesült Királyságba, közel 13 ezren.

Őket az afgánok követték, szeptemberig több mint 4700-an érkeztek, utánuk következtek az irániak mintegy 3600-an, majd az irakiak valamivel több mint háromezren. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint nem véletlen, hogy az albánok tömegesen hagyják el hazájukat, ugyanis Európában a balkáni országban a legalacsonyabb a fizetés. Sokan az Egyesült Királyságba érve sem a bejelentett munkát választják, mert a feketegazdaság és a kábítószer-kereskedelem sokkal vonzóbb számukra a magasabb pénzkereseti lehetőség miatt.

A múlt évben még a Boris Johnson vezette kormány kilátásba helyezte, hogy Ruandába telepítsék át az országba érkező illegális bevándorlókat, még az erről szóló egyezményt is megkötötték a kelet-afrikai országgal – egyelőre azonban még senkit sem telepítettek át. A kitoloncolást az Emberi Jogok Európai Bírósága akadályozta meg az utolsó pillanatban, múlt hónapban azonban a brit legfelsőbb bíróság kimondta a gyakorlat jogszerűségét. A testület nemrégiben ugyanakkor lehetővé tette azt is, hogy a kitoloncolásra váró migránsok fellebbezhessenek ruandai áttelepítésük ellen.

Borítókép: Migránsok kelnek át a Franciaországot és az Egyesült Királyságot összekötő La Manche csatornán 2022. január 23-án. (Fotó: AFP/Stephane Duprat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.