A fekete rendőrök „nem vették emberszámba” Tyre Nicholst

A rendőröket felmentették a szolgálat alól, gyilkossággal és emberrablással vádolják őket, akár hatvan év börtönbüntetést is kaphatnak.

Magyar Nemzet
2023. 01. 30. 17:50
Egy tüntető betöri egy rendőrautó szélvédőjét New York-ban 2023.01.29-én, a Tyre Nichols halála miatt kialakult tüntetés során. (Fotó: Fatih Aktas / Anadolu Images / Twitter)
Egy tüntető betöri egy rendőrautó szélvédőjét New York-ban 2023.01.29-én, a Tyre Nichols halála miatt kialakult tüntetés során. (Fotó: Fatih Aktas / Anadolu Images / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap alatt a megcélzott összeg több mint százszorosát, 1,2 millió dollár adományt gyűjtött össze Tyre Nichols édesanyja. A gyermekét elveszítő asszony a befolyt összeget eredetileg mentális kezelésre, a tragédia miatt a munkából kiesett bérének kompenzálására és a fiáról elnevezett gördeszkapark felépítésére szánta – utóbbi a 29 éves korában elhunyt Nichols hobbija volt.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Tyre Nichols a legújabb áldozata az amerikai rendőri túlkapásoknak. A fiatal fekete férfit január 7-én késő este állította meg „felelőtlen vezetés” vádjával a memphisi rendőrség egy különleges egysége, a SCORPION, amely a gyilkosságokat, rablásokat, testi sértéseket és egyéb bűncselekményeket hivatott felszámolni a városban és környékén – a 2021-ben létrehozott speciális egységet az öt járőr túlkapása miatt azonban most felszámolták.

A rendőrök által viselt testkamerák felvétele alapján Nichols nem – eléggé – működött együtt velük, sőt el is futott, amint lehetősége adódott. A SCORPION rendőrei miután újra elfogták, többször megütötték és megrúgták. Súlyos sérüléseire ugyan kihívták a mentőket, ám a vád szerint – amelyet a felvételek is alátámasztanak – a segítség megérkezéséig nem látták el sérüléseit. 

Az öt rendőrt felmentették a szolgálat alól, halált okozó testi sértéssel (second-degree murder) és emberrablással vádolják őket, akár hatvan év börtönbüntetést is kaphatnak.

 

Noha a tengerentúlon tapasztalható rendőri brutalitásról szóló hírek nem új keletűek, azonban a Nicholst bántalmazó rendőrök mindegyike színes bőrű volt, ezzel alaposan megkérdőjelezve a „rendőrség rendszerszintű rasszizmusának” vádját.

Randolph McLaughlin, a Pace Egyetem jogászprofesszora szerint a járőrök „nem vették emberszámba” Nicholst, sőt az eset rámutat arra is, hogy a rendőrök a brutalitást választják akkor is, ha „nem csak egy pillanat áll rendelkezésükre dönteni, mint ahogy azzal sokszor védekeznek”.

Nichols halála miatt több amerikai nagyvárosban is – többnyire – békés tüntetést tartottak a hétvégén. A demonstrálók igazságot követeltek az elhunytnak és rendőrségi reformot a közösségeknek, ideértve a kiképzés, a toborzás és a rendőrök ellenőrzésének a menetét.

Az igazságügyi minisztérium felmérése szerint azonban tízből kilenc válaszadó elégedett a rendőrség munkájával és csupán három százalék vallotta magát elégedetlennek. A tengerentúlon jelenleg mintegy nyolcszázezer rendőr áll szolgálatban, ám a hasonló események – és a rendőrség költségvetésének a csökkentése – miatt minden alkalommal visszaesik a jelentkezők száma és felélénkül a leszerelési hullám is.

Borítókép: Egy tüntető betöri egy rendőrautó szélvédőjét New Yorkban 2023. 01. 29-én, a Tyre Nichols halála miatt kialakult tüntetés során (Forrás: Twitter/Anadolu Images/Fatih Aktas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.