A szőnyeg alá próbálták söpörni Joe Biden botrányát

Titkosított iratokat találtak Joe Biden amerikai elnök egy korábbi irodájában még a novemberi, félidős választások előtt, az ügy mégis csak most látott napvilágot. A dokumentumok érzékenységét jelenleg az igazságügyi minisztérium vizsgálja. Kevin McCarthy republikánus házelnök szerint a demokraták „eltaktikázták magukat, és az történik velük, amit Donald Trump elnöknek szántak”.

2023. 01. 10. 20:45
BIDEN, Joe; KENNEDY, John F.
Washington, 2022. december 5. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a John F. Kennedy Elõadómûvészeti Emlékközpont 2022. évi díjainak 45. alkalommal rendezett átadási ünnepségén a washingtoni Fehér Házban 2022. december 4-én. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Joe Biden elnök irodájában talált dokumentumok napvilágra kerülésével a republikánusok tudják, ez politikai értelemben egy ajándék a számukra” – foglalta össze a liberális CNN amerikai televízió az amerikai elnök még alelnöki idejéből előkerült titkosított iratokról szóló botrányt.

Mint kiderült, az elnök jogi csapata a Pennsylvaniai Egyetemen találta meg azt a mintegy tíz minősített dokumentumot, amelyek titkossági foka: bizalmas, titkos, szupertitkos; jelenleg nem ismert. Biden 2017–2019 között „tiszteletbeli professzorként” használta az irodát, amelynek novemberi kiürítésekor találták meg az iratokat. A dokumentumokat másnap átadtak az országos levéltárnak – ahová Joe Bidennek egyébként is el kellett volna küldenie azokat alelnöki mandátumának lejártakor –, a dokumentumok érzékenységét jelenleg az igazságügyi minisztérium vizsgálja.

Az ügy több szempontból is pikáns. Egyrészt az iratokat november 2-án, tehát hat nappal az amerikai félidős választások előtt találták meg, ahol a választók a képviselőház és a szenátus összetételéről döntöttek – és ahol elmaradt a konzervatívok áttörése. 

Ám azzal, hogy az ügy csak most látott napvilágot, többen választási befolyásolást emlegetnek. A republikánusoknak ismerősnek tűnik a helyzet, ugyanis a 2020-as elnökválasztás előtt egy héttel Biden elnök fiának, Hunter Bidennek a kínos ügyeit „söpörte a szőnyeg alá” a fősodratú sajtó.

Másfelől, még augusztusban tartott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai otthonában házkutatást, ahol több mint száz titkosított iratra bukkantak.

Vajon az FBI mikor tart házkutatást Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban?

– reagált Trump a történtekre.

Noha egy tavalyi interjúban Biden élesen bírálta Trumpot a floridai otthonában talált minősített iratok miatt, „teljesen felelőtlennek” nevezve őt, hétfőn újságírói kérdésre saját ügyére nem tudott választ adni – mint később kiderült, csapata nem tájékoztatta őt.

„A dokumentumokat a levéltár nem kérte be, vizsgálatot sem folytatott” – védekezett közleményében Richard Sauber, a Fehér Ház különleges jogtanácsosa. Mint folytatta, a felfedezés óta együttműködnek a levéltárral és az igazságügyi minisztériummal, biztosítva, hogy az Obama–Biden-adminisztráció összes irata az archívumba kerüljön.

Kevin McCarthy, nemrégiben megválasztott republikánus házelnök szerint a demokraták „eltaktikázták magukat, és az történik velük, amit Trump elnöknek szántak”.

Az amerikai sajtó egy része próbálja kettéválasztani a Trump házában talált dokumentumokat a Biden-ügytől, azt állítva, hogy a jelenlegi elnök csapata együttműködik a hatóságokkal – míg Trump vonakodott így tenni –, továbbá Biden esetében jóval kevesebb dokumentumról van szó, amelyek titkossági foka sem ismert.

Ugyanakkor egyesek szerint ha a vádak igazak, akkor lényegében egyik elnök sem teljesítette az elnöki feljegyzésekről szóló törvényt, a korrigálás és a dokumentumok mennyisége másodlagos. A konzervatívok szerint Trump esete azért különbözik, mert ő elnökként „mentesíthette a dokumentumokat a titkosság alól”, amelyeket így jogosan őrizhetett floridai otthonában.

Az egész ügy Merrick Garland amerikai legfőbb ügyésznek okozhatja a legtöbb fejtörést, aki – függetlensége hangoztatása mellett – mindeddig nem vádolta meg a 2024-es elnökségért induló Trumpot. Azonban ha így tesz, akkor most már Biden elnököt is kénytelen lenne megvádolni, hacsak nem kíván kettős mércét alkalmazni.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a John F. Kennedy Előadóművészeti Emlékközpont 2022. évi díjainak 45. alkalommal rendezett átadási ünnepségén a washingtoni Fehér Házban 2022. december 4-én. (Forrás: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.