Franciaország kivonja csapatait Burkina Fasóból

Franciaország tiszteletben fogja tartani Burkina Faso kérését, és egy hónapon belül kivonja csapatait a nyugat-afrikai országból – jelentette be szerdán a párizsi külügyminisztérium.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 25. 19:04
TRAORE, Ibrahim
Ouagadoudou, 2022. október 3. Ibrahim Traore parancsnoknak, Burkiana Faso új katonai vezetõjének a támogatói orosz zászlót lengetnek Ouagadougouban 2022. október 2-án. A katonaság 2022. szeptember 30-án megbuktatta Burkina Faso elnökét, Henri Sandaogo Damiba alezredest, és átvette a hatalmat a nyugat-afrikai országban. Ibrahim Traore felfüggesztette az alkotmányt, valamint elrendelte az ország határainak lezárását, valamint a politikai pártok és civil szervezetek tevékenységének felfüggesztését. MTI/EPA/ASSANE OUEDRAOGO Fotó: ASSANE OUEDRAOGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ouagadougou-i vezetés hétfőn közölte, hogy felmondja a Párizzsal 2018-ban kötött katonai megállapodását, amelynek részeként francia katonák harcolhattak a felkelőcsoportok ellen a nyugat-afrikai ország területén. A Burkina Fasót irányító junta arra hivatkozott, hogy az ország saját erejéből akarja megvédeni magát.

A megállapodás rendelkezéseivel összhangban a felmondás az írásbeli értesítéstől számított egy hónapon belül lép hatályba. A kérés teljesítésével eleget teszünk az egyezség rendelkezéseinek

– olvasható a francia diplomáciai tárca állásfoglalásában, amely szerint az értesítést kedden vették kézhez.

A 21 millió lakosú Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban. Franciaország különleges alakulatainak mintegy 200-400 fős kontingensét állomásoztatja az országban.

A francia csapatok tavaly hagyták el a Burkina Fasóval szomszédos Mali területét, miután megromlottak a kapcsolatok a helyi juntával, és Oroszország egyre nagyobb befolyást szerzett az egykori francia gyarmaton.

Korábbi cikkünkben is beszámoltunk arról, hogy Burkina Faso tavaly szeptember 30-án államcsínnyel hatalomra került új vezetése úgy döntött, felmondja Franciaországgal kötött katonai megállapodását, amelynek részeként francia katonák harcolhattak a felkelőcsoportok ellen a nyugat-afrikai ország területén – közölte hétfőn az ouagadougou-i kormány arra hivatkozva, hogy az ország saját erejéből akarja megvédeni magát.

A jelen helyzetben nem látjuk, hogyan lehetünk még ennél is világosabbak

– hangoztatta a döntést illetően Burkina Faso kormányszóvivője, Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo az állami televízióban. Mint mondta, 

a döntés nem köthető semmiféle különös eseményhez, mert „a dolgok normális menete”, hogy Franciaország visszaadja Burkina Fasónak a felelősséget saját védelméért, az egy hónapos határidőt pedig az egyezség tartalmazza.

A 2018-ban kötött katonai megállapodás felfüggesztését követően egy hónap határidőt szabtak a francia csapatok távozására – jelentette be az állami televízió szombaton.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap még arról beszélt, hogy a helyzet tisztázását várja Ibrahim Traoré századostól, a szeptember 30-i államcsíny után hatalomra került ideiglenes elnöktől.

Borítókép: Ibrahim Traore parancsnoknak, Burkina Faso új katonai vezetőjének a támogatói orosz zászlót lengetnek Ouagadougouban 2022. október 2-án. A katonaság 2022. szeptember 30-án megbuktatta Burkina Faso elnökét, Henri Sandaogo Damiba alezredest, és átvette a hatalmat a nyugat-afrikai országban. Ibrahim Traore felfüggesztette az alkotmányt, valamint elrendelte az ország határainak lezárását, valamint a politikai pártok és civil szervezetek tevékenységének felfüggesztését. (Fotó: MTI/EPA/Assane Ouedraogo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.