Franciaország újra katonai nagyhatalom lenne

Emmanuel Macron 400 milliárd eurós haderőfejlesztési programot jelentett be.

2023. 01. 21. 16:14
MACRON, Emmanuel
Mont-de-Marsan, 2023. január 20. Emmanuel Macron francia elnök (b) az ország haderejéhez intézett újévi beszédére érkezik a délnyugat-franciaországi Mont-de-Marsan településnél levõ légitámaszponton 2023. január 20-án. Macron a védelmi kiadások jelentõs mértékû növelését irányozta elõ az évtized végéig, illetve Franciaország nukleáris fegyverzetû hadseregének átalakítását szorgalmazta az ukrajnai háború hatásainak figyelembevételével. MTI/EPA/AP pool/Bob Edme pool Fotó: Bob Edme pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország 400 milliárd euróra (160 ezer milliárd forintra) emeli a haderőfejlesztésre szánt költségeket a 2024–2030-as időszakra – jelentette be Emmanuel Macron a Mont-de-Marsan légitámaszponton elmondott beszédében.

Az előző, 295 milliárd eurós csomaghoz képest ez óriási, 35 százalékos emelést jelent.

A francia elnök azzal indokolta a fegyverkezést, hogy „készen kell állniuk még brutálisabb, még kiterjedtebb és még bizonytalanabb háborúkra is”. – Egy háborúval előrébb kell járnunk! – figyelmeztetett.

A haderőfejlesztési program lényegében minden területet érint, de néhány kiemelkedik: például megduplázzák a hírszerzésnek szánt forrásokat, megerősítik a légierőt, a haditengerészetet, valamint a légvédelmet, továbbá hatékonyabban integrálnák a drónokat és a mesterséges intelligenciát a rendszerbe. Megduplázták az új, nagy hatótávolságú, precíziós fegyver kifejlesztésére szánt összeget, továbbá hangsúlyos elem lesz a mélytengeri technológia.

Természetesen modernizálnák a nukleáris elrettentő erőt is. Franciaország az Európai Unió egyetlen nukleáris hatalma, robbanófejeinek számát 200-ra becsülik.

Emmanuel Macron megismételte régóta dédelgetett vágyát, hogy Franciaországnak „önálló, globális katonai erőnek” kell lennie. Emlékezetes, hogy Charles de Gaulle a szuverenitásra hivatkozva 1966-ban kiléptette Franciaországot a NATO közös parancsnokságából, ahová csak 2009-ben tértek vissza. Habár a jelenlegi francia elnök aligha tervez ilyesmit, abból nem csinál titkot, hogy újra vezető katonai erővé tenné Franciaországot, a katonai szervezetet pedig korábban „agyhalottnak” nevezte.

A tervezetet előbb a francia törvényhozás elé terjesztik, majd a vita után a várakozások szerint nyáron szavazhatnak róla.

A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) 2021-es adatai szerint Franciaország védelmi költségvetése a hatodik volt, éppen Oroszország mögött. Egyúttal az amerikaiak és oroszok után a világ harmadik legnagyobb fegyverszállítói. Ennek ellenére különösen az ukrajnai háború árnyékában erősen megkérdőjeleződött a francia haderő állapota, és képessége egy nagyszabású háború megvívására.

Franciaország az ukránok fő katonai támogatói közé tartozik. Az elsők között szállítottak nekik fejlett nyugati fegyvereket: 18 Caesar önjáró tüzérségi eszközt, illetve legutóbb az „első nyugati harckocsiként” beharangozott AMX–10 RC-t, bár utóbbi valójában nem tank, mint inkább könnyű páncélozott jármű. Terítéken van viszont az is, hogy korszerű Leclerc harckocsikat adjanak át az ukránoknak.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök az ország haderejéhez intézett újévi beszédére érkezik a délnyugat-franciaországi Mont-de-Marsan településnél lévő légitámaszponton (Fotó: MTI/EPA/ AP /Bob Edme)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.