Rétvári Bence: Veszélyes a Frontex új vezetőjének nyilatkozata

Veszélyesnek tartja az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) új vezetőjének nyilatkozatát a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, szerinte ugyanis Hans Leijtens nem Európa határainak megvédésére akar koncentrálni, hanem az illegálisan érkező migránsok jogi tájékoztatására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 17:14
RÉTVÁRI Bence
Szekszárd, 2022. december 20. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a mintegy 650 millió forintból épült szekszárdi légimentõbázis avatásán 2022. december 20-án. MTI/Kiss Dániel Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bel- és igazságügyi tanács stockholmi ülésén tartózkodó Rétvári Bence csütörtökön telefonon az MTI-nek azt mondta, az ülésen ismét tárgyaltak az illegális migrációról. Megismételte:

Magyarország szerint nem megnyitni kell Európa kapuit, hanem meg kell védeni Európa határait.

Hozzátette: Magyarország óriási veszélyt lát a Frontex új vezetőjének nyilatkozatában, Hans Leijtens ugyanis nem arról beszélt, hogy az EU határvédelemre létrehozott ügynökségének miképpen kell megvédenie Európa határait, hanem arról, hogy a Frontex határvédelemben közreműködő embereinek nem szabad a klasszikus határvédelmi feladatot ellátniuk, és kifejezetten támadta az illegálisan érkezők határon való visszafordítását.

Rétvári Bence megjegyezte: az új vezető – mintha a Frontex egy bevándorlási ügynökség lenne – az NGO-kkal együttműködve az illegálisan érkezők segítését, a jogaikról való tájékoztatást tartja fontosnak.

Egészen abszurd, hogy valakik, akik a határ védelme miatt vannak ott, azok nem a határt védik, nem visszafordítják azokat, akik illegálisan, a zöldhatáron akarnak átjönni, hanem jogi segítséget nyújtanak az országba való belépéssel kapcsolatban

– fogalmazott.

Kijelentette: Magyarország megvédi a déli határát, sőt Ausztriával és Szerbiával közösen Szerbia déli határánál is ott van.

Mi ezt az utat tartjuk jónak, és nem azt, amit veszélyes módon a Frontex új vezetője mondott. Mi elutasítjuk ezt a fajta hozzáállást

– szögezte le.

Az államtitkár szólt arról is, visszásnak tartják, hogy holland vezetője lett a Frontexnek, mert Hollandiának nincs a migrációval érintett szárazföldi határa. Hozzátette: jobb lett volna, ha az új vezető a határvédelmi ügynökség élére egy olyan országból érkezik, amelyik közelebb van a migrációs útvonalba eső határhoz.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint az ülésen szóba került a kitoloncolások kérdése is. Azt mondta, hogy amikor nyugat-balkáni országokba toloncolnak vissza az Európai Unió területén illegálisan tartózkodókat, akkor a kitoloncolás eredményessége az 50 százalékot sem éri el. Amikor pedig ázsiai országokba kell kitoloncolni, ahonnan az illegális migránsok elsöprő tömege érkezik, ott öt–nyolc százalék az eredményesség.

Ez is azt mutatja, hogy a kitoloncolás nem alkalmas eszköz az illegális migráció megállítására – közölte Rétvári Bence, megjegyezve: erre csak a külső határok védelme alkalmas.

 

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.