Temérdek problémát okoznak az illegális migránsok Rómának

Évről évre egyre súlyosabb terhet ró Olaszországra az illegális migráció, ám a Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány szigorú lépéseket ígért a harmadik országbeliek tömeges beáramlásának felszámolására. A Magyar Nemzetnek Daniele Scalea, a Centro Studi Machiavelli olasz jobboldali agytröszt elnöke adott interjút, aki arról is beszélt, hogy miután Brüsszel csupán csekély összeggel járul hozzá a kitoloncolás előtt álló illegális bevándorlók eltartásához, Olaszországnak nem kevés pénzt kell fizetniük utánuk.

2023. 01. 28. 7:08
Scalea, Daniele
Budapest, 2019. március 24. Daniele Scalea, a római Centro di Studi Politici e Strategici (Politikai és Stratégiai Tanulmányok Központja) igazgatója beszédet mond beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciájának zárónapján a Várkert Bazárban 2019. március 24-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Giorgia Meloni vezette jobbközép koalíciós kormány a választások során ígéretet tett arra, hogy szigorú lépéseket vezet be az illegális bevándorlás megfékezésére. Immár három hónap telt el Giorgia Meloni kormányra kerülése óta. Mit sikerült megvalósítani az ígéretekből?

– Az olasz kormány mindeddig az elővigyázatosság elvét követte. Ennek többek között az lehet az oka, hogy ezáltal is segítsék a költségvetés és az európai helyreállítási alapról (PNRR) szóló szavazások gördülékeny és zavartalan lefolyását az Európai Bizottságban. A valóság az, hogy a múlt évhez képest idén jelentősen megemelkedett az érkezők száma, de feltételezem, hogy Giorgia Meloni a komolyabb megszorításokat a tavaszi, nyári időszakra halasztotta, amikor az olasz partoknál a legerőteljesebb a migrációs nyomás. 

– Giorgia Meloni az olasz kikötők lezárására is ígéretet tett. Matteo Piantedosi belügyminiszter egyelőre a Földközi-tengeren mentési műveleteket végző civil hajók működésére irányuló szigorításokat léptetett életbe. Eredményesnek mondható a Piantedosi-rendelet?

– Szükség van pár hónapra, hogy értékelni tudjuk az eredményeket. Azt azonban fontos tudni, hogy a Piantedosi-rendelet egész biztosan nem a korábban, Matteo Salvini volt belügyminiszter által életbe léptetett szigorú kikötőlezárást követi.

Matteo Piantedosi valójában korlátozza a civil szervezetek tevékenységét, egyetlen tengeri mentési műveletet engedélyez, majd ezt követően arra kötelezi a hajókat, hogy azonnal a megjelölt kikötő fele vegyék az útirányt. A migráció megfékezése szempontjából ez is pozitív lépésnek tekinthető, végleges megoldást azonban nem jelent.

– A civil hajók működésére vonatkozó első tilalom komoly nemzetközi feszültséget váltott ki egyes európai országok között. Véleménye szerint a civil szervezetek kapcsán felmerült nézeteltérések instabilitáshoz is vezethetnek?

– Igen, pontosan azért, mert a Földközi-tengeren mentési műveletet végző nem kormányzati szervezetek hajói valójában német, francia, spanyol és norvég felségjelzésűek. A Meloni-kormány azokat az irányelveket léptette életbe, amelyeket a Machiavelli kutatócsoport is már jó ideje szorgalmaz, azaz hogy a tengeri jog értelmében azon országok kötelessége a túlélők befogadásáról gondoskodni, amely felségjelzésű hajó a fedélzetére veszi. Franciaország, Németország, Spanyolország és Norvégia azonban elvárja, hogy mindenkit Olaszország fogadjon be. Franciaországgal már korábban is voltak ebből adódóan konfliktusok, az sem kizárt, hogy ha Giorgia Meloni nem változtat álláspontján, akkor a feszültségek újabb robbanásokhoz vezetnek.

A probléma nem Meloni, hanem azok az európai államok, amelyek a jogszabályok megszegésével megpróbálnak minden felelősséget Olaszországra hárítani. 

– Olaszországnak sikerül a származási országukba visszajuttatnia azokat a személyeket, akiknek menedékkérelmét elutasítják és nem tartózkodhatnának a továbbiakban az ország területén?

– Sajnos az illegális bevándorlók elenyésző hányadát tudják csak visszajuttatni a hazájába. A legfontosabb problémát az azonosítás jelenti, valamint az, hogy a származási országok nem mutatnak hajlandóságot az együttműködésre. Olaszországnak megtorló reakciókat kellene ezen országok ellen alkalmaznia, például a számukra kedvező uniós megállapodások blokkolásával. Mindezt leszámítva a kitoloncolások költsége óriási, mert minden illegális bevándorlót rendőri kísérettel, repülőjáratokon kell visszajuttatni a hazájába. Egyedüli kivitelezhető megoldás az indulások leállítása.

– Mi történik azokkal, akik Olaszországban maradnak? Ki gondoskodik az ellátásukról, milyen anyagi terhet jelent az eltartásuk? 

– Az eltartásukról Olaszország gondoskodik, az Európai Unió nevetségesen csekély részben járul a költségekhez. Úgy kellene eljárni, ahogyan azt más országok teszik, amelyek az illegális bevándorlókra hárítják a költségeket. Egy bevándorló eltartása a menedékkérelem elbírálásának időszakában legalább havi ezereurós költséget jelent, mely kiskorú esetében akár a háromezer eurót is meghaladhatja. Ezek a költségek jelentősen meghaladják azt az összeget, amiből az olaszok élnek, és még a bevándorlók méltó körülményeit sem biztosítja. Rengeteg olyan egyesület gazdagodott meg, amely a bevándorlóközpontok működtetésének üzletágával foglalkozik. Gondoljunk csak a szélsőbaloldali képviselő, Aboubakar Soumahoro körül kirobbant botrányokra! A közelmúltban derült fény arra, hogy a képviselő felesége és anyósa által működtetett egyesület többmilliós állami támogatásra tett szert, miközben kizsákmányolta és bántalmazta azokat a bevándorlókat, akikről gondoskodnia kellett volna. 

– 2022-ben több mint százezer illegális bevándorló érkezett Itáliába. Hogyan vélekednek az olaszok a hazájukat érő migrációs krízisről?

– Az olaszok között még mindig létezik egy jelentős számú csoport, amely támogatja a nyitott kikötők politikáját és az etnikai helyettesítést. Olyanok is vannak, akik a tények ellenére tagadják, hogy migrációs krízis van Olaszországban. Az olaszok túlnyomó többsége, valamint az általános közvélemény azt várja a kormánytól, hogy vessen véget a szabályozás nélküli bevándorlásnak.

– Kijelenthető, hogy szoros összefüggés van a migráció növedése és a közbiztonság romlása között? Az elmúlt évek tapasztalata bizonyítja a közbiztonság megromlását?

–  Számos adat van a birtokunkban, amely azt bizonyítja, hogy a bűncselekmények elkövetői között nagyobb a bevándorlók aránya, mint az olaszoké, különösen a lopások és a prostitúcióhoz kapcsolódó kizsákmányolás terén. Kétségtelen, hogy minél erőteljesebb a migráció, annál rosszabb a közbiztonság. 

– Giorgia Meloni az európai intézmények támogatását kérte a migrációs nyomás megfékezésére. Milyen lépések vezethetnek a jelenség felszámolásához?

– Véleményem szerint csak olyan szigorú lépések bevezetésével van esély a migráció leállítására, mint amilyet Matteo Salvini volt belügyminiszter a civil szervezetekkel szemben léptetett életbe.

Fontos az emberkereskedők tevékenységét felderítő hálózatrendszer alkalmazása, diplomáciai és akár katonai beavatkozás azon térségek stabilitására, ahonnan tömegek indulnak útnak.

Szükség lenne a menedékjogokra vonatkozó nemzeti, európai és nemzetközi normatíva felülvizsgálatára is, mivel egy olyan időszakban születtek, amikor még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a nyugat-európai országokban pár évtized leforgása alatt etnikai csere következhet be.

Borítókép: Daniele Scalea, a római Centro di Studi Politici e Strategici (Politikai és Stratégiai Tanulmányok Központja) igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciájának zárónapján a Várkert Bazárban 2019. március 24-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.