A Pentagon visszatérne az ukrán terepre

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) újra elküldené a speciális csapatait Ukrajnába, hogy megfigyelhessék az orosz katonák mozgását, több hírszerzési információt gyűjthessenek és megfékezzék az orosz dezinformációt.

2023. 02. 12. 7:10
null
US-DEFENSE-PENTAGON Fotó: DANIEL SLIM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium egy javaslaton dolgozik, amelynek kongresszusi elfogadását követően, 2024-től visszatérnének az amerikai speciális műveleti csapatok – kommandósok és hírszerzők – Ukrajnába – hívta fel a figyelmet a Pentagon terveire a The Washington Post amerikai napilap.

Az orosz–ukrán háború kirobbanásával Washington felfüggesztette az Ukrajnában futó, úgynevezett 1202-es programját, lévén ilyen speciális csapatok nem használhatók „hagyományos fegyveres konfliktus esetén”.

A háború kirobbanása előtt az amerikai csapatok feladata „az orosz propaganda megcáfolása és ukrán felderítők kiképzése” volt.

A program kezdete előtt Kelet-Ukrajna tele volt orosz katonai hírszerzőkkel, mindenhol ott volt az orosz befolyás. Erre pedig fel kívántuk hívni a figyelmet, de csak a háttérből 

– idézte a lap Mark Schwartz nyugalmazott háromcsillagos tábornokot.

A tisztek „alig várják”, hogy újraindulhassanak az ilyen jellegű programok és a speciális csapatok „visszatérhessenek a terepre”, meggátolva a nehezen szerzett kapcsolatok elvesztését a háború előrehaladtával. – Azzal, hogy mindez szünetel most, hírszerzési információkat veszítünk arról, hogy mi történik valójában a konfliktus során – mondta Schwartz.

Kérdéses azonban, hogy a Biden-adminisztráció mennyire támogatja majd az idén megvitatni tervezett javaslatot a 2024-es elnökválasztás közeledtével.

Noha a program éves költségvetési kerete – mintegy 15 millió dollár – eltörpül amellett az ötvenmilliárd dollár mellett (18 ezermilliárd forint), amelyet Washington tavaly segélyként küldött Kijevnek.

A kritikusok szerint az Egyesült Államok az ilyen programokkal csak „provokálná Moszkvát”, fokozná a konfliktust, amiben így csak még aktívabb szerepet vállalna – mint ismert, Washington pénzzel és katonai eszközökkel, rövidesen már harcjárművekkel is támogatja Kijevet a háborúban.

Mi sem akarunk harmadik világháborút, de tapasztaltuk, hogy mi zajlik a terepen és hogy hogyan lehet elérni a célokat

– fogalmazott az ügy kapcsán Mick Mulroy, a Trump-adminisztráció védelmi minisztériumának tisztviselője. A program mellett felszólalók hangsúlyozzák: harci műveletekben nem vennének részt.

Az Egyesült Államok régóta használ speciális alakulatokat a Közel-Keleten, Ázsiában vagy éppen Afrikában egyfajta „helyettesítőként” a terrorelhárítási feladatokban például az Iszlám Állam vagy az al-Kaida terrorszervezetek ellen. Az ilyen „irreguláris hadviselési” formát olyan ellenfelekkel szemben használják – elmosva annak határait, hogy Amerika valójában hol vesz részt fegyveres katonai műveletekben –, mint Oroszország vagy Kína, akikkel Washington nem kíván nyílt konfliktusba kerülni.

Borítókép: Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) központi épülete Arlingtonban, Washington DC-ben 2019. december 8-án (Forrás: Daniel Slim/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.