Ausztrália nem hagyott fel a köztársasággá válási törekvéssel

II. Erzsébet brit királynő halála után újra és újra napirendre kerül Ausztráliában a monarchiából való kiválás. Az elszakadási törekvésekre utal az ország jegybankjának csütörtökön bejelentett döntése, miszerint lekerül az ötdollárosról a brit uralkodó portréja, ennek értelmében III. Károly arcképe helyett az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő grafika kerül a bankjegyre. Az ötdolláros volt az utolsó olyan ausztrál bankjegy, melyen megjelent a brit uralkodó portréja.

2023. 02. 02. 18:22
AUSTRALIA-BRITAIN-ROYALS-TOUR Schoolchildren and residents cheer Britain's Queen Elizabeth II as she passes on the catamaran 'Pure Adrenalin' during the royal boat tour along the Brisbane River on October 24, 2011. Tens of thousands of well-wishers packed the banks of the Brisbane River, engorged just nine months ago with floodwaters that submerged 30,000 homes in Australia's third-largest city, to catch a glimpse of the queen. AFP PHOTO / Torsten BLACKWOOD (Photo by TORSTEN BLACKWOOD / AFP) Fotó: Europress/AFP/Torsten Blackwood
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jegybank konzultálni fog az ausztrál őslakosokkal az ötdolláros bankjegy megtervezéséről. Az új bankjegyek megtervezése és nyomtatása több évet vesz igénybe, addig a mostani ötdollárosok továbbra is kibocsátásra kerülnek – tudatta közleményében az ausztrál jegybank, miután a kormánnyal való egyeztetés után bejelentette, lekerül az utolsó ausztrál bankjegyről a mindenkori brit uralkodó portréja. Az ötdolláros másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament fog szerepelni. A pénzérméken azonban nem cserélik le a brit uralkodó arcképét, az újonnan kiadottakon II. Erzsébet elhunyt brit királynő utódja, III. Károly fog szerepelni.

II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője tavaly szeptemberben hunyt el, azóta Ausztráliában újra felélénkült a vita az alkotmányos monarchia jövőjéről.

Az 1999-es népszavazáson a lakosság közel 55 százaléka elvetette az államformaváltást, és egy tavaly szeptemberben készült felmérés szintén arra mutatott rá: a megkérdezettek 60 százaléka voksolt arra, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén. Egyes vélemények szerint az 1999-es referendum azért nem volt sikeres, mert a kérdést nem megfelelően fogalmazták meg: a kérdésben ugyanis nemcsak az szerepelt, hogy köztársasággá váljon-e Ausztrália, hanem az is, hogy a brit királynőt és az őt képviselő főkormányzót felváltsa-e egy olyan elnök, akit a parlament kétharmados többséggel nevez ki. A koronától való elszakadási törekvések azonban ezután sem hagytak alább, 2001-ben Ausztrália még a himnuszán is változtatott: szövegéből törölték a „fiatal és szabad” országra való utalást, ugyanis őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik.

Szakértők ugyanakkor azt mondják, Ausztráliában és Új-Zélandon van valós esélye annak, hogy megszüntetik a monarchikus államformát és köztársasággá alakulnak. A tavaly májusban hivatalba lépett Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök tervei között szerepel is egy újabb referendum kiírása, ám erre feltehetőleg csak később keríthet sort, mondván, most a II. Erzsébet emléke előtti tisztelgésnek van itt az ideje. Minden bizonnyal rosszul is venné ki magát, hogy a királynő halála után rögtön a monarchia megszüntetése kerülne előtérbe.

Elemzők viszont úgy látják, ha III. Károly nem tudja kivívni magának azt a tiszteletet, amit édesanyjának sikerült, néhány év múlva nagyobb eséllyel futhat neki a kormány egy sikeres, államformaváltást eredményező népszavazásnak.

II. Erzsébet néha brit uralkodó portréja a Sydney-i operaházra kivetítve 2022. szeptember 9-én. Fotó: Muhammad Farooq/Europress/AFP

A néha uralkodó fiát, III. Károlyt május 6-án fogják királlyá koronázni, mellyel nemcsak az Egyesült Királyság, hanem a Brit Nemzetközösség révén több másik állam uralkodója is lesz, beleértve Ausztráliát, Kanadát és Új-Zélandot is. Noha a királyi cím túlnyomórészt ceremoniális, a brit uralkodónak több feladatot is el kell látnia. Ő nevezi ki például a kormányt a választási eredmények értelmében és a parlamentben elfogadott jogszabályokat aláírásával el kell fogadnia, hogy azok hivatalosan is hatályba léphessenek. Mindezek mellett államfőket lát vendégül és tartja a kapcsolatot az Egyesült Királyságban működő külföldi diplomatákkal.

Úgy tűnik, a brit uralkodónak meglehetősen sok teendője van otthon, azonban ha a Brit Nemzetközösség tagjairól van szó, már más a helyzet: a közösség tagjait alkotó országok a gyarmati múlt nyomán maradtak a korona részei, ezáltal az uralkodó csupán szimbolikus jelentőséggel bír, és az országok napi működésében sem vesz részt, társadalmukra, gazdaságukra nincs közvetlen befolyása.

Borítókép: Ausztrálok ünneplik II. Erzsébet királynőt 2011. október 24-én (Fotó: AFP/Torsten Blackwood)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.