időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ausztrália nem hagyott fel a köztársasággá válási törekvéssel

Dócza Edith Krisztina
2023.02.02. 18:22
Ausztrália nem hagyott fel a köztársasággá válási törekvéssel

II. Erzsébet brit királynő halála után újra és újra napirendre kerül Ausztráliában a monarchiából való kiválás. Az elszakadási törekvésekre utal az ország jegybankjának csütörtökön bejelentett döntése, miszerint lekerül az ötdollárosról a brit uralkodó portréja, ennek értelmében III. Károly arcképe helyett az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő grafika kerül a bankjegyre. Az ötdolláros volt az utolsó olyan ausztrál bankjegy, melyen megjelent a brit uralkodó portréja.

– A jegybank konzultálni fog az ausztrál őslakosokkal az ötdolláros bankjegy megtervezéséről. Az új bankjegyek megtervezése és nyomtatása több évet vesz igénybe, addig a mostani ötdollárosok továbbra is kibocsátásra kerülnek – tudatta közleményében az ausztrál jegybank, miután a kormánnyal való egyeztetés után bejelentette, lekerül az utolsó ausztrál bankjegyről a mindenkori brit uralkodó portréja. Az ötdolláros másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament fog szerepelni. A pénzérméken azonban nem cserélik le a brit uralkodó arcképét, az újonnan kiadottakon II. Erzsébet elhunyt brit királynő utódja, III. Károly fog szerepelni.

II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője tavaly szeptemberben hunyt el, azóta Ausztráliában újra felélénkült a vita az alkotmányos monarchia jövőjéről.

Az 1999-es népszavazáson a lakosság közel 55 százaléka elvetette az államformaváltást, és egy tavaly szeptemberben készült felmérés szintén arra mutatott rá: a megkérdezettek 60 százaléka voksolt arra, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén. Egyes vélemények szerint az 1999-es referendum azért nem volt sikeres, mert a kérdést nem megfelelően fogalmazták meg: a kérdésben ugyanis nemcsak az szerepelt, hogy köztársasággá váljon-e Ausztrália, hanem az is, hogy a brit királynőt és az őt képviselő főkormányzót felváltsa-e egy olyan elnök, akit a parlament kétharmados többséggel nevez ki. A koronától való elszakadási törekvések azonban ezután sem hagytak alább, 2001-ben Ausztrália még a himnuszán is változtatott: szövegéből törölték a „fiatal és szabad” országra való utalást, ugyanis őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik.

Szakértők ugyanakkor azt mondják, Ausztráliában és Új-Zélandon van valós esélye annak, hogy megszüntetik a monarchikus államformát és köztársasággá alakulnak. A tavaly májusban hivatalba lépett Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök tervei között szerepel is egy újabb referendum kiírása, ám erre feltehetőleg csak később keríthet sort, mondván, most a II. Erzsébet emléke előtti tisztelgésnek van itt az ideje. Minden bizonnyal rosszul is venné ki magát, hogy a királynő halála után rögtön a monarchia megszüntetése kerülne előtérbe.

Elemzők viszont úgy látják, ha III. Károly nem tudja kivívni magának azt a tiszteletet, amit édesanyjának sikerült, néhány év múlva nagyobb eséllyel futhat neki a kormány egy sikeres, államformaváltást eredményező népszavazásnak.

II. Erzsébet néha brit uralkodó portréja a Sydney-i operaházra kivetítve 2022. szeptember 9-én. Fotó: Muhammad Farooq/Europress/AFP

A néha uralkodó fiát, III. Károlyt május 6-án fogják királlyá koronázni, mellyel nemcsak az Egyesült Királyság, hanem a Brit Nemzetközösség révén több másik állam uralkodója is lesz, beleértve Ausztráliát, Kanadát és Új-Zélandot is. Noha a királyi cím túlnyomórészt ceremoniális, a brit uralkodónak több feladatot is el kell látnia. Ő nevezi ki például a kormányt a választási eredmények értelmében és a parlamentben elfogadott jogszabályokat aláírásával el kell fogadnia, hogy azok hivatalosan is hatályba léphessenek. Mindezek mellett államfőket lát vendégül és tartja a kapcsolatot az Egyesült Királyságban működő külföldi diplomatákkal.

Úgy tűnik, a brit uralkodónak meglehetősen sok teendője van otthon, azonban ha a Brit Nemzetközösség tagjairól van szó, már más a helyzet: a közösség tagjait alkotó országok a gyarmati múlt nyomán maradtak a korona részei, ezáltal az uralkodó csupán szimbolikus jelentőséggel bír, és az országok napi működésében sem vesz részt, társadalmukra, gazdaságukra nincs közvetlen befolyása.

Borítókép: Ausztrálok ünneplik II. Erzsébet királynőt 2011. október 24-én (Fotó: AFP/Torsten Blackwood)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.